Коронавирусната криза показа, че в глобалния бизнес свят има ясен

...
Коронавирусната криза показа, че в глобалния бизнес свят има ясен
Коментари Харесай

Може ли Alibaba да измести Amazon от световното лидерство в следващото десетилетие?

Коронавирусната рецесия сподели, че в световния бизнес свят има явен победител: Amazon. Компанията, ръководена от Джеф Безос, показва, че нейният голям логистичен потенциал, в тези времена на обществена изолираност и боязън от заразяване, дава на бизнес структурата си забележителни „ антитела “, с цел да се ваксинира против последствията от икономическата пандемия. Различни експерти обаче считат, че точно китайският Alibaba - неговият огромен съперник в електронната търговия и абсолютният доминатор на азиатския пазар - ще излезе още по-силен от създалата се обстановка.

В самобитна борба, паралелна на комерсиалната война сред Съединени американски щати и Китай, Amazon и Alibaba се готвят да поддържат великански спор за доминиране в интернет през идващите пет години. От няколко години се приказва, че компанията, основана от Джак Ма, чака идеалния миг, с цел да направи огромния скок на Запад и по този метод да предприеме разширение отвън естествения си пазар, азиатския. И съгласно същите тези специалисти този миг може да настъпи тъкмо в този момент.

Кой е Джак Ма и по какъв начин се появи Alibaba?

Историята на Alibaba не наподобява на тази на Amazon, нито биографичният профил на Джак Ма, нейният създател, няма доста общо с Джеф Безос. Ма не беше механически ловък, когато сътвори Alibaba, даже не беше класическият фанатик на колежа, който стартира да построява своята империя от усамотението на дребен гараж.

Както постоянно се случва в азиатската просвета, той направи доста по-практично нещо: сложи се в обувките на клиента в точния миг. Това беше през 90-те години, когато интернет не беше нищо повече от обещаваща и обширна софтуерна ниша, очертаваща се като плодородна област, само че доста едва обработена.

След като се провалиха в някои ембрионални цифрови планове (класове по британски през мрежата или страници с друго съдържание), Джак Ма реши да сътвори уеб страница „ B2B “ (който в бизнес жаргона е прочут като Business to Business). Тоест цифрова платформа, която в основата си е отдадена на свързване на сдруженията между тях и настояща като медиатор сред тях. Така се роди Alibaba. 

" Крокодилът "  на Alibaba, който изяде " акулата " eBay

През 2003 година софтуерният колос eBay реши да влезе в Китай, който се смяташе за гигантска девствена територия с безкрайни благоприятни условия. Той, купи EachNet (китайски домейн за електронна търговия) за 150 милиона $, което му позволи да взема решение разнообразни правни проблеми. Ebay позволява грешката да „ американизира “ появяването на мрежата и я трансформира във фотокопие на западните си филиали, без да схваща, че източната просвета има своите естетически усети (като комплицираните „ цветови кодове “ и тяхното значение за добър или неприятен късмет) и специфична идиосинкразия, която не може да бъде подценена.

Alibaba гледа какво се случва и взема решение да повтори бизнес модела на eBay, само че го приспособява към особената сензитивност на азиатския консуматор. Ebay постепенно решава да напусне Китай, оставяйки Alibaba като безспорен преобладаващ бизнес за електронна търговия в страна с съвсем 1,4 милиарда поданици или евентуални клиенти. 

Дребната рибка бе съумяла да изгони eBay от своята територия. Как? Това изясни Джак Ма с визуално съпоставяне: eBay се държеше като акула в океана, само че Alibaba предпочиташе да бъде крокодил в река Яндзъ. Мътните води на китайския пазар приличаха по-скоро на втория сюжет и по тази причина неуловимата влечуго победи твърдата акула. 

Подразделенията на Alibaba

Въпреки че Alibaba се възприема от Запада като цифров " огромен китайски пазар ", нейната конструкция има доста разнообразни бизнес области, доста от тях генерират голям размер облага. Такъв е да вземем за пример казусът на Alipay, заявление за заплащане на Alibaba (вид PayPal или Apple Pay). В Китай съвсем никой не заплаща в брой и Alipay е най-използваният инструмент при транзакции с цифрови пари, доста от тях на такава обитаема територия.

Alibaba също има Taobao, платформа, която свързва фирмите и техните клиенти с производителите, като е изключително важно в по-изолираните региони на Китай, където съвсем няма търговски центрове. По това време Alibaba купува Yahoo China и разработва Alibaba Cloud, най-големият снабдител на домейни в Китай. Притежава кино студио (Alibaba Pictures) и е най-големият акционер в националната телевизионна мрежа. Освен това има своя версия на Spotify (Alibaba Music) и няколко съществени вестника.

Сред своите „ вложения “ в софтуерни съставни елементи, компанията създаде чип за изкуствен интелект (те подсигуряват, че той може да извършва за 5 минути задания, за които огромните компютри би им лишило часове), които фирмите могат да наемат посредством своята услуга Alibaba Cloud (засега може да се прави единствено от китайски компании, бел. ред.). 

С тези активи не може да е необичайно, че когато Alibaba стана обществено притежание - през септември 2014 година - (при 92,75 $ на акция), в оферта за усвояване, той съумя за няколко часа да събере 25 милиарда $, като през днешния ден неговата стойност се прави оценка на 440 милиарда долара (тя е седмата по величина компания в света по мярка, с към 100 000 служители). 

Бъдещето гледа към Китай

Въпреки че Alibaba е все по-близо до Amazon, към момента има фундаментална разлика сред тях. Северноамериканската компания господства в продажбите по цялата планета, до момента в който Alibaba към този момент е лимитирана съвсем извънредно до азиатския пазар. Въпросът е, в случай че Alibaba въпреки всичко реши да опита да завладее западния пазар, дали ще успее ли да изпревари Amazon през идващото десетилетие? Мнозина считат, че това е неизбежно.

Миналата година Джак Ма реши (може би въодушевен от Бил Гейтс) да се пенсионира на 54 години, с цел да се посвети на филантропичната работа. По време на коронавирусната рецесия той направи многочислени дарения в символ на взаимност на медицински доставки в Испания и други страни в Европа, като по този метод генерира благосклонности към неговата благотворителност. Но някои експерти считат, че зад тази явна „ филантропия “ се крие ясно стратегическо желание. А точно - да направи първата стъпка на европейска територия.  

Източник: eleconomista.es

Превод: Нели Тодорова 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР