Коронавирусната инфекция може да заплашва със сериозно увреждане мозъка, твърдят

...
Коронавирусната инфекция може да заплашва със сериозно увреждане мозъка, твърдят
Коментари Харесай

Руски учени виждат нови потенциални проблеми от коронавируса - за мозъка

Коронавирусната зараза може да заплашва със съществено увреждане мозъка, настояват съветски учени.
Професорът в Политехническия университет в Санкт Петербург " Петър Велики " Андрей Козлов, началник на научни проучвания в региона на молекулярната вирусология и онкологията, споделя, че коронавирусът, както грипните и херпесните вируси, може да докара до гибелта на цели сектори в мозъка. Поради това някои пациенти със COVID-19 не са имали белодробни нарушавания, само че е имало разсеяно схващане или епилептични признаци.
" Наред с маркираната по-рано загуба на усет и подушване, такива признаци могат да демонстрират коронавирусна зараза на мозъчната тъкан ", твърди откривателят пред в. " Известия ".
В допълнение, клетките на имунната система на човек, инфектиран с ковид, стартират интензивно да отделят цитокини в кръвообращението, което може да докара до развиване на енцефалопатия (дегенеративно увреждане на мозъчната тъкан). Според Николай Карпов от Института по биология в Тюменския държавен университет, остатъкът от цитокини може да аргументи увреждане на стените на кръвоносните съдове и по-късно кръвоизлив в мозъка, което води до избрани неврологични признаци, съгласно това коя е засегнатата част.
" Възможно е също по този начин вирусът да проникне през кръвно-мозъчната преграда непосредствено в мозъчната тъкан ", акцентира Карпов.
Още: " НА ЖИВО: Последна информация и всичко за ковид, 9 април "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР