Коронавирусната инфекция е поразила бившия кмет на София Стефан Софиянски,

...
Коронавирусната инфекция е поразила бившия кмет на София Стефан Софиянски,
Коментари Харесай

К-19 повали Софиянски и жена му, бившият кмет е в тежко състояние

Коронавирусната зараза е поразила някогашния кмет на София Стефан Софиянски, както и брачната половинка му Алиса, твърди „ Уикенд “, като се базира на сподвижници на политика с неизменимата усмивка.

Вече цяла седмица 69-годишния Софиянски и неговата половинка лежат в тежко положение в фамилната си къща на ул. „ Оборище “, а над тях бдят лекари от Военна болница и особено наета здравна сестра.

Стефан Софиянски бил диагностициран с Ковид-19 преди десетина дни, позитивен PCR тест дала и брачната половинка му Алиса. В първите дни болестта при тях протичало без признаци, единствено със суха кашлица и загуба на подушване. Впоследствие обаче картината и при двамата се влошила трагично. Бившият кмет на София не можел да диша и се наложило слагането на кислородна маска в дома му.

Уплашен за положението и живота му, непосредствен до Стефан Софиянски лекар незабавно провел постъпването на някогашния кмет във Военна болница. Оказало се обаче, че там места няма и че известния политик би трябвало да бъде настанен в болнична стая с още дузина пациенти.

„ Спешно пробвахме да го настаним в Правителствена болница, където също има разкрито поделение за заболели от ковид. Стефан обаче изненадващо отхвърли да влезе в болница макар сериозното си положение.

Той беше на мнение, че може да пребори заболяването и в домашни условия, без да се постанова да заема болнично легло с връзки “, коментирал пред „ Уикенд “ дълготраен съмишленик на известния политик.

Така първия етаж на фамилната къща на Стефан Софиянски незабавно бил преоборудван в полева болница, а негови другари – лекари се редуват и до през днешния ден на смени, с цел да следят положението му.

Според близки до политика с неизменима усмивка, той към този момент е претърпял най-тежката рецесия, само че положението му към момента е обезпокоително. Подобна е клиничната картина и при Алиса Софиянска. „ И двамата са над междинната възраст и не е невероятно да се появят затруднения. Вследствие на болестта, Стефан е измършавял с 10 кила и е кожа и кости “, е сбития коментар на медицинските лица.

Стефан Софиянски и брачната половинка му Алиса претърпяват сложна година. Още през януари тъстът на някогашния кмет на София Васил Божков офейка от страната, с цел да се избави от 13 повдигнати обвинявания за разнородни закононарушения. По-късно Министерство на вътрешните работи арестува зетят на Софиянски – Антон Божков, само че съдът го пусна под гаранция от 1 млн. лева

Тази есен пък Ива Софиянска, дъщерята на някогашния кмет и длъжностен министър председател на България, бе свалена от екран от Нова тв, където водеше светско предаване през последните години. Трагичните събития в фамилията на Стефан Софиянски се допълват и от постъпването на 97-годишната му майка Елена в болница при започване на 2020 година Тогава достолепната дама падна на стълбите и дълго време се възстановяваше във ВМА.

Софиянски бе основна фигура в огромната политика на страната през 90-те години на предишния век. През 1993 година той бе определен за заместник-председател на Съюз на демократичните сили и влезе като народен представител в 37-ото Народното събрание. Софиянски обаче не изкара цялостен депутатски мандат, защото през есента на 1995 година бе определен за кмет на София.

В смутната 1997 година Софиянски бе длъжностен министър председател на България в продължение на 3 месеца, излъчен от тогавашния президент Петър Стоянов след оставката на държавното управление на Жан Виденов.

Впоследствие той се върна на кметския стол в София, а мандатът му завърши през 2005 година Краят на кметуването му в столицата бе белязано от корупционни кавги и следствие от прокуратурата за продажбата на Централните хали на израелска компания против занижена близо 400 пъти цена. Бяха му повдигнати три обвинявания. В последна сметка обаче съдът оправда Софиянски, а той разгласи, че е бил жертва на тогавашния основен прокурор Никола Филчев.

През последните години от живота си Стефан Софиянски няма дейна роля в политическия живот. За последно той се кандидатира за кмет на София на локалните избори през 2011 година, само че събра малко гласове и даже не стигна до балотаж.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР