Коронавирусната болест (COVID-19) е свързана с много последствия за пациентите.

...
Коронавирусната болест (COVID-19) е свързана с много последствия за пациентите.
Коментари Харесай

Ново последствие от COVID-19: Оплешивяване месец след инфекцията

Коронавирусната болест (COVID-19) е обвързвана с доста последици за пациентите. Няколко изследвания демонстрират, че тези, които са се възстановили от инфекцията, са имали проблеми с белите дробове и сърдечни проблеми.

Сега редица пациенти оповестяват за извънредно следствие след възобновяване от коронавирусната болест - косопад. За това оповестява Нюз Медикал.
Няколко членове на „ Survivor Corps “, групата във Facebook за хора, преборили COVID-19, неотдавна се сблъскали с оплешивяване месеци откакто са се възстановили от тежкия изострен респираторен синдром на коронавирус-2 (SARS-CoV-2).

„ Преболедувах COVID-19 през март, в този момент започнах да следя мощен косопад. Губя доста коса ”, твърди един от членовете на групата.

Докато американските центрове за надзор и предварителна защита на болесттите (CDC) разполагат с информация за това по кое време е добре да се приключи изолацията вкъщи след зараза с COVID-19, има лимитирани данни за трайните странични резултати от болестта.

Екип от откриватели изследваха данни от 143 пациенти, възстановили се от COVID-19 и откриха, че 44% декларират, че имат влошено качество на живот. Много възобновени пациенти оповестяват за непрекъсната кашлица, отмалялост, болки в ставите, затруднено дишане и болки в гърдите. Няма обаче нито едно сведение за загуба на коса.
Някои специалисти остават комплицирани по какъв начин COVID-19 може да аргументи загуба на коса след възобновяване.

" Косопадът е добре разказан феномен след всеки физиологичен стрес върху тялото ", споделя доктор Амеш А. Адаля, специалист по инфекциозни заболявания и академик от Центъра за здравна сигурност на „ Джонс Хопкинс “.

Лекарите считат, че загубата на коса може да бъде обвързана с телогенен ефлувиум (втората по периодичност форма на косопад), краткотрайно положение, при което хората се сблъскват с прекалено рухване на косата след стресово житейско събитие.

Около 85 до 90 % от космите на косата на здравия човек са във фаза анаген или в деен стадий на напредък. Останалата част от косата е във фаза на покой, известна още като телогенна фаза. Падането на косата е обикновено, защото тя остава в анагенна фаза за към две до четири години, след което минава в телогенна фаза, в която пада, с цел да бъде сменена с нова. В положение, наречено телогенен ефлувиум, повече косми минават във фаза на покой, което води до рухване на повече коса, изключително от горната част на скалпа. Някои от факторите, които могат да причинят това положение, включват огромна хирургична интервенция, забележителен стрес, физическа контузия, рискова загуба на тегло, неочаквани промени в храненето, висока температура или тежко заболяване, внезапни промени в хормоните, хипотиреоидизъм и дефицит на желязо, наред с други.

Според доктор Естер Фрийман, ръководителят на Дерматологичния указател за COVID-19 (база данни за дерматологични прояви на COVID-1), която има 1000 случая от 38 страни, съобщи, че има все по-голям брой хора, които оповестяват за загуба на коса след възобновяване. Тя означи, че косопадът не е изненадващо събитие, защото хората стартират да следят косопад към три месеца откакто са били заболели или след стресиращо житейско събитие. Възстановените пациенти оповестяват за загуба на коса при започване на юли, а са били инфектирани сред април и май.

Въпреки че загубата на коса най-често е единствено краткотрайна, тя може да бъде стресова. Лекарите предлагат вярно хранене, изключително косумация на храни, богати на желязо и витамин D. Освен това добавки за косопад могат да оказват помощ за възобновяване на здравето на косата, като понижават рухването й.
Телогенният ефлувиум е неусетен и не включва други признаци като сърбеж и лющене. Въпреки това, когато пациентите се срещат с косопад с други признаци, като чувство за парене в скалпа, те би трябвало да бъдат прегледани от кожен лекар.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР