Коронавирусът заразява все повече хора по света и природозащитниците предупреждават,

...
Коронавирусът заразява все повече хора по света и природозащитниците предупреждават,
Коментари Харесай

Коронавирусът е заплаха за приматите, планинските горили в Африка са в риск

Коронавирусът заразява от ден на ден хора по света и природозащитниците предизвестяват, че различен уязвим тип е в риск: застрашената планинска горила в Африка , оповестява АП.

Националният парк Вирунга в Конго , в който живеят към една трета от международната популация на планински горили , слага рестрикции за посетителите до 1 юни , базирайки се на " препоръки от научни специалисти, посочващи, че приматите, в това число планинските горили са податливи на затруднения, произлизащи от вируса COVID-19. "

Съседна Руанда също краткотрайно приключва туризма и изследователските действия в три национални парка, които са дом на примати като горили и шимпанзета.

Планинските горили са предразположени към някои респираторни болести, от които се разболяват хората . Обикновената простуда може да убие горила , съгласно Световния фонд за природата, една от аргументите туристите, които наблюдават горили, нормално да не се доближават прекалено много.

Около 1000 планински горили живеят в предпазени територии в Конго, Уганда и Руанда, за които туризмът е значим източник на доходи. Но COVID-19 докара до ограничаващи ограничения . Решението на Националния парк Вирунга е приветствано от природозащитниците в района.

Паула Кахумбу, изпълнителен шеф на основаната в Кения група за запазване на дивата природа WildlifeDirect, съобщи пред Асошиейтед прес, че " би трябвало да се положат всички старания " за отбрана на планинските горили, защото толкоз малко от тях са останали измежду природата .

" Знаем, че горилите са доста чувствителни към човешките болести ", сподели тя. " Ако някой има простуда или грип, няма право да отиде и да види горилите. Тъй като коронавирусът е толкоз дълго време без признаци в някои случаи, това значи, че в действителност бихме могли да изложим тези горили на риск . "

Дори съществуващите ограничения може да не са задоволителни за отбраната им .

Според природозащитника от Уганда Гладис Калема-Зикусока посредством " Опазване с публично здраве ", изследване, оповестено тази година от нейната група и от Университета в Охайо, ограниченията за отбрана на горилите от хората не са ефикасни на процедура .

Правилото за опазване на безвредно разстояние от горилите е нарушено съвсем всякога , когато група туристи ги посещават, сподели тя.

" Това, което открива проучването, е, че 7-метровото предписание е било нарушено съвсем от самото начало... 98% от времето ", сподели тя. " Но това, което беше забавно е, че в 60% от времето, туристите са го нарушавали, само че в 40% от времето са го нарушили горилите . "

Ако тясното взаимоотношение не може да бъде предотвратено, сподели тя, една мярка, която евентуално може да усъвършенства сигурността, е условието туристите да носят маски когато и да е. Уганда не е оповестила прекъсване на този туризъм, макар че туристическият трафик от Европа и другаде понижава.

Говорителят на Угандската организация за дивата природа Башир Ханги съобщи, че решението дали да се изключи туризма при горила към този момент е академично, защото на фона на огнището съвсем няма бизнес .

Все отново, сподели той, дребното туристи, които идват, са подложени на инспекция за тресчица и други признаци и би трябвало да се подчиняват на правила, като да стоят на разстояние от най-малко 7 метра от семейство горили. Посетителите от засегнатите от вируси страни, минали през карантина в Уганда, би трябвало да показват това, което той назова документ за изолираност, преди да им бъде позволено да наблюдават горилите.

Населението на планинските горили в района внезапно понижа през предишния век поради бракониерството, заболяванията и похищенията на хората . Планинските горили са изброени като сериозно застрашени или застрашени от 1996 година, макар че в този момент се смята, че техният брой нараства вследствие на напъните за запазване.

В Руанда, където туризмът е водещият валутен доход, държавното управление даде приоритет на отбраната на горилите, като даже стартира гала по именуване на бебета примати. Приходите от туризъм са основни за отбраната на планинските горили , защото управляващите могат да употребяват част от парите за подкрепяне на локалните общности или да влагат в действия против бракониерството. Разрешителното за следене на горила коства до 600 $ в Уганда, а хиляди туристи заплащат всяка година. Подобно позволение коства над 1000 $ в Руанда.

Някои се тормозят, че загубата на туристически доходи по време на пандемията на ковид може в допълнение да изложи приматите на бракониери . Вирунга, основан през 1925 година като първи народен парк в Африка и към този момент обект на международното завещание на ЮНЕСКО, от дълго време е уязвим в нестабилната част на източен Конго.

" Мисля, че това ще има голямо въздействие върху тяхната резистентност ", разяснява за Вирунга, кенийският природозащитник Кенум. " Призовавам всички донори и държавни управления, които поддържат тези национални паркове в Африка , да улеснят парковете, които би трябвало да се затворят, с цел да го създадат и да оцелеят. "

Бракониерите биха могли да нанесат още повече вреди на горилите, в случай че имат вяра, че напъните за битка с бракониерството понижават .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР