Коронавирусът вече претовари здравните услуги, приземи полети и спря икономическия

...
Коронавирусът вече претовари здравните услуги, приземи полети и спря икономическия
Коментари Харесай

Авторитарните лидери може да използват COVID-19, за да затегнат хватката си

Коронавирусът към този момент претрупа здравните услуги, приземи полети и спря икономическия напредък, само че един от най-трайните резултати може да бъде началото на политическа ера, в която меките властнически водачи стават по-твърди, а наблюдаващата страна се трансформира в метод на живот даже и в някои демокрации, написа Шон Уокър в публикация за " Гардиън ".

В Унгария след серия от ограничения, въведени в понеделник, към този момент се счита за закононарушение разпространението на дезинформация за ковид, а министър председателят Виктор Орбан може да ръководи с укази за неустановен интервал от време. В прилежаща Сърбия бойци патрулират по улиците като част от проекта за отговор на ковид. В Москва има информация, че управляващите обмислят ограничения, съгласно които всеки, който желае да излезе, би трябвало да показа аргументите за това онлайн и по-късно да бъде проследен посредством смарт телефона си.

Досега множеството страни по света са въвели някаква форма на изключителни ограничения за битка с ковид и даже доста демократични държавни управления срещнаха едва неодобрение поради измененията, които в обикновено време биха били посрещнати с месеци или години гневни парламентарни диспути.

Но какво ще стане, когато пандемията свърши?

" Извънредните правни обстановки са доста лесни за въвеждане, само че връщането към нормалното е доста по-трудно по-късно ", разяснява основания в Будапеща тинк-танк Political Capital в отговор на унгарските ограничения. Това мнение може да е използвано и другаде.

Унгарското държавно управление, което през десетилетието, откогато Виктор Орбан пристигна на власт, е упреквано в оттегляне от свободите и демократичните правила, настоя, че ограниченията се отнасят единствено за битката с ковид.

Българският политолог Иван Кръстев дефинира унгарския закон като " някакъв тип властническо предприемачество, сравнявайки го с хората, които продават маски и други защитни средства на повишени цени. Орбан, споделя той, опитва с това какво би било допустимо в тази неочаквана нова действителност. " Той пробва и тества, с цел да види какво ще одобри пазарът ".

Във време, в което даже и излизането на открито може да бъде рисково, всеобщите митинги против държавните дейности не биха имали триумф, а интернационалните рецензии е малко евентуално да бъдат мощни, поради че и останалите водачи са заети с битката с рецесията в личните си страни.

Кръстев съпоставя сегашната рецесия с финансовата през 2008 година и с миграционната през 2015 година и споделя, че до момента в който преди отговорите в Европа бяха водени от безпокойството, преобладаващата страст в този момент е страхът, който е по-директен. " Това прави хората подготвени да толерират всичко, тъй като когато заплахата е на всички места, вярвате, че държавното управление може да ви помогне ", отбелязва той.

Колко от въведените в този момент изключителни ограничения ще останат, оформяйки света през идващите години и десетилетия, ще зависи от елементи от това какъв брой сериозна и дълготрайна ще е здравната обстановка и по какъв начин отговорът на няколко държавни управления против пандемията ще наподобява, обръщайки се обратно.

" Ако в последна сметка хората имат чувството, че са манипулирани, може би ще забележим опозиция против всички тези ограничения. Но на този стадий виждам доста повече приемане, в сравнение с опозиция ", отбелязва Кръстев.

Коронавирусът е най-голямата тематика за България и света, само че в случай че желаете да следите елементарно какво друго си коства да знаете, четете новата графа " Новини без ковид ".

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (1362)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР