Коронавирусът у нас продължава да отстъпва. От Националния оперативен щаб

...
Коронавирусът у нас продължава да отстъпва. От Националния оперативен щаб
Коментари Харесай

Задължителната карантина: Българи, които се връщат от Острова, смятат, че са дискриминирани

Коронавирусът у нас продължава да отстъпва. От Националния действен щаб регистрираха, че през миналото денонощие няма умряли, няма и новозаразени деца и медицински лица.

По данни от 8 сутринта новите случаи са 6 при 346 осъществени проби. Така общият брой на инфектираните става 2 519. Оздравелите са 1 090.
Добри вести: Няма новозаразени деца, медици и умряли поради COVID-19 За миналото денонощие има единствено шест позитивни проби
От през днешния ден отпада и наложителната карантина при влизане у нас за българи и чужденци от страните в Европейския съюз, и от Сърбия, и Северна Македония.

Заради многото заболели на териториите им, това не важи за Швеция, Англия, Белгия, Ирландия, Португалия, Испания, Италия и Малта.

Българите, кацащи оттова, подлежат на карантина, единствено в случай че не пътуват по филантропични или бизнес аргументи. А общността ни във Англия счита това за цялостна дискриминация.

Според заповедта на Кирил Ананиев от 29 май, на наложителната карантина не подлежат лица, пътуващи по филантропични аргументи, представители на търговско-икономически действия, водачи на рейсове и товарни коли за интернационален транспорт, както и екипажи на кораби. Въпреки че идват от осемте европейски страни с доста заболели.

За Николина Паякова, която живее със фамилията си във Англия, заповедта основава условия за дискриминация.

„ Много сме възмутени от тази заповед, най-малкото тъй като ограниченията не са за всички. Ние пътуваме дружно 3 часа с един предприемач, да вземем за пример! Ако аз съм инфектирана или някой от самолета, то се допуска, че всички ще се заразим “, сподели Николина Паякова, Лондон, Великобриртания.

След 1 седмица тя ще лети от Лондон за София с двете си деца. Но защото не попадат в нито една от освободените от карантина групи, ще би трябвало да я спазят 14 дни.

„ Аз ще ида с персоналния си автомобил до летището, т.е. единственият вид да се заразя е на летището, където ще бъде и същия този предприемач. Рискът, който мога аз да занеса, е същият и за него! Дори той е по рисков, тъй като тук има бизнес и има доста контакти, в сравнение с аз, която заставам тук сама с децата си! Не виждам логиката аз да съм под ключ с децата ми, а този предприемач да си върви по задания “, счита Николина.

От здравното министерство обясниха за bTV, че всички членки на Евросъюза би трябвало да подсигуряват правото на свободно придвижване на служащи с “критични професии”.

Заразени* Нови случаи Починали Излекувани България 2 519 6 140 1 090 Света 6 315 117 55 867 374 927 2 874 145 Заразени* Нови Починали България 2 519 6 140 Света 6 315 117 55 867 374 927
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР