Коронавирусът, този невидим враг, се превърна в най-всеобхватното предизвикателство за

...
Коронавирусът, този невидим враг, се превърна в най-всеобхватното предизвикателство за
Коментари Харесай

Светът е в пандемия, но къде е НАТО, къде е и Тръмп?

Коронавирусът, този незабележим зложелател, се трансформира в най-всеобхватното предизвикателство за сигурността, с което се сблъскваха нациите на НАТО - да унищожат стопанските системи си и да сковават обществата си по метод, по който съветските военни планoвици могат единствено да мечтаят. Тази седмица министрите на защитата на НАТО привикват изключително съвещание посредством сигурна видеоконференция, с цел да обсъдят отговора на съюза на пандемията COVID-19. Ще може ли НАТО да се засилва, пишат за " Феденс уан " Дерек Чолт, изпълнителен вицепрезидент на немския фонд " Маршал " на Съединени американски щати и старши консултант по политиката за сигурност и защита, Михал Барановски, шеф на варшанския офис и Стивън Кийл, помощник в офиса във Вашингтон.

За страдание НАТО стартира доста постепенно. COVID-19 улови съюза изцяло неопитен, както и съвсем всяко държавно управление и провокира забавена реакция. Американското управление от страна на администрацията на Тръмп видимо отсъства. Вместо да притеглят съдружници за деяние, американските чиновници в началото алармираха, че рецесията не е проблем на НАТО. Китай и Русия запълниха празнотата, като сполучливо и пропагандно дадоха отговор на съюзническите страни и запълниха осведомителното пространство с подробна (вероятно ефимерна) показност за снабдяване на медицински консумативи и помощ, до момента в който НАТО се бори, с цел да компенсира изгубеното време.

Тази рецесия се отрази директно върху ученията на НАТО, силата и готовността на НАТО. Мисията на НАТО в Ирак е спряна дейно. Най-голямото военно обучение на Съединени американски щати в ерата след Студената война, DEFENDER-Europe 20, бе отсрочено. Движението на войски от Съединени американски щати и в цяла Европа се смята за прекомерно рисковано. Въпреки че няма признаци на необятно разпространяване на болест измежду съюзническите сили, те са в застой и акцентът е върху отбраната на силите. Ръководителите на Пентагона упорстват, че американските военни са подготвени да се преборят с пандемията, в случай че е належащо, само че явно сходна парализа акцентира неустойчивостта на военните интервенции на НАТО и възпирането.

Основната задача на НАТО е териториалната защита. Първоначално Русия се опита да се възползва от обстановката, като се насочи към защитните сили на НАТО и заля с дезинформация, с цел да се опита да подкопае единството и да засее семената на конспирацията (като лъжата, че НАТО е виновен за Коронавирус и разпространяването му.) Това няма да спре и като се има поради по какъв начин тази пандемия катализира здравната и икономическата рецесия на самата Русия, би трябвало да се тормозим за сюжет, при който Русия се пробва да тества в допълнение съюза, с цел да отвлече вниманието от вътрешните си проблеми.

Ако НАТО не се възползва от този миг, коронавирусната рецесия може да подкопае доверието на алианса и да повдигне още веднъж въпроса за задачата и съществуването му, единствено този път в рисков пост-пандемичен свят. Ако НАТО не успее да бъде обсъждан като участник в облекчаването на тежестта за сигурността, породена от пандемията - като помощ при доставките или демонстриране на солидарността на съюза - това единствено ще даде оръжие на тези, които желаят да го отслабят или унищожат.

Като се има поради, че всяка стопанска система на НАТО ще бъде подложена на голямо натоварване през идващите години, мъчно е да се реши по какъв начин ще се реши по-лесно 2-процентният въпрос за съюзническите разноски за защита.
 Столтенберг желае макар вируса, членовете на НАТО да си заплащат разноските за защита
Столтенберг желае макар вируса, членовете на НАТО да си заплащат разноските за защита

Ще има тежки последствия за бюджетите на страните, само че е контрактувано и света остава непредсказуем

За благополучие всяка рецесия носи благоприятни условия. Първо, НАТО има неповторим потенциал да провежда стратегически въздушен превоз, с цел да поддържа битката против пандемията както за съдружници, по този начин и за страни сътрудници. Такива благоприятни условия към този момент са помогнали за доставката на защитни средства и медицински материали на многочислени съдружници и сътрудници в Европа. И защото пандемията се популяризира в Близкия изток и Африка, НАТО би трябвало да разгърне своите качества, с цел да помогне за обезпечаването на доставки и опомощ, което ще бъде изключително значимо поради предстоящите старания на Китай да направи същото.

Второ, съюзът би трябвало да мисли по-цялостно за общата сигурност. НАТО се пробва интензивно да разшири устрема си в области като кибер пространство до места от Афганистан до Арктика, само че към този момент е явно, че пандемията може да аргументи толкоз вреди на популацията и стопанските системи на НАТО, колкото и въоръжен спор. Осъзнавайки това, съюзът би трябвало да бъде по-добре квалифициран за сходна рецесия в бъдеще. НАТО би трябвало да създаде непрекъснати проекти за защита за пандемичен отговор, тъкмо толкоз, колкото се нуждае от проекти против равнопоставен съперник или терористична опасност.

Трето, тази рецесия би трябвало също по този начин да стартира бързи полемики в НАТО към вземането на решения за рецесии. Способността на НАТО да взема решения бързо бе трайно предизвикателство. И въпреки всичко невижданият темперамент на рецесията COVID-19 принуждава алианса да се приспособява в придвижване и да работи от вкъщи си. Способността да се размишлява от разстояние посредством сигурна видеоконференция, която министрите на външните работи на НАТО направиха предходната седмица, демонстрира, че е допустимо. Подобряването на бързината и достъпността на сигурното взимане на решения ще ускори възпирането и ще увеличи способността на НАТО да отговори на последваща рецесия.

Нищо от това не е допустимо без американско управление, което обективно и мощно липсва. Мълчанието на администрацията на Тръмп по отношение на ролята на НАТО е оглушително, което провокира подозрения даже измежду най-стабилните европейски другари на администрацията. Докато всяка страна се бори да отговори на тази пандемия, Съединени американски щати не е наподобява като нужен и незаместим водач, на който съдружници могат да се уповават.

Не е прекомерно късно. Тази седмица министрите на защитата на НАТО могат да подхващат редица на практика стъпки, с цел да изведат алианса по верния път за справяне с тази пандемия и по-добра подготовка за идната. Ако НАТО успее да отговори вярно, може да излезе доста по-силен... всички бихме могли.
 С видеоконференция НАТО разисква ковид и по какъв начин да избавя живот
С видеоконференция НАТО разисква ковид и по какъв начин да избавя живот

Дарени са тонове здравно съоръжение, демонстрира взаимност и подсигурява възпиране
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР