Коронавирусът ще зарази милиони хора, а епидемията може да продължи

...
Коронавирусът ще зарази милиони хора, а епидемията може да продължи
Коментари Харесай

Епидемията от коронавируса може да продължи години, предупреждава американски вирусолог


Коронавирусът ще болести милиони хора, а епидемията може да продължи с години, до момента в който не бъде създадена ефикасна ваксина. Това съобщи в изявление за РБК Чарлз Калишър – вирусолог, почетен професор в университета в Колорадо, съобщи БГНЕС.

Според него, експлоадирането на сходни огнища на заразяване ще бъдат все по-често събитие.

Епидемията може да продължи с години. В взаимозависимост от разпространяването на вируса по света, той ще засегне милиони хора. Онези, които не бъдат инфектирани, могат да станат преносители по време на втората вълна от епидемията, счита ученият.

Дори и откакто бъде създадена ваксина против този тип ковид, той самият няма да изчезне.

Калишър счита, че при тази обстановка не може страните да се разделят на сигурни и уязвими, защото рискът е идентичен за всички. Досега няма растеж на заболеваемостта в южното полукълбо, което е обвързвано или с особеностите на жизненост на самия вирус, или той към момента не се е разгърнал там. Разбира се, обстановката може да се промени всеки миг, а никой не е в положение да пресметна мащабите на една възможна зараза в региони, които са безусловно неподготвени за това.

Ученият е на мнение, че епидемии с летален излаз за болните в близко бъдеще ще стават все по-често събитие. Причината за това, съгласно него, е че хората унищожават естествените зони, които обезпечават О2 и други запаси.

Основното, което държавните управления следва да създадат, е да опазват околната среда, да лимитират потреблението на въглища, петрол и природен газ и да се приготвят превантивно за лекуване на към момента неоткрити вируси. От изключително значимо значение е политиците да поддържат откривателите и учените и да се вслушват в техните рекомендации. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР