Коронавирусът ще продължи да е част от живота на всички

...
Коронавирусът ще продължи да е част от живота на всички
Коментари Харесай

Кои са трите сценария за развитие на епидемията

Коронавирусът ще продължи да е част от живота на всички до момента в който не бъде синтезирана и всеобщо създадена ваксина. Това може да стане да отнеме сред една и две години.

Водещи епидемиолози от Съединени американски щати обрисуваха в разбор три вероятни развития на епидемията от ковид. Те включват сюжет с регулярни приливи и отливи на инфекцията, подобен с доста по-силна втора вълна тази есен и зима или трети, който планува непрекъснати нови, по-малки и местни прояви на заболяването след актуалната вълна, която ще е и най-силната (целият разбор можете да прочетете тук). Последният сюжет бе посочен и като най-вероятен за България от шефа на " Пирогов " Стоян Балтов, който разяснява анализa на учените тази заран в " Нова телевизия ".

Трите сюжета стъпват на моделите на развиване пандемичния грип, само че са надградени с присъщите за сегашния ковид особености (виж карето).

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Пътищата, по които може да се развие пандемията през идващите месеци се разграничават по силата и честотата си - според от това дали предаваненето на заболяването ще намалее през лятото и какъв брой хора към този момент са инфектирани (и вероятно придобили имунитет), само че и трите изключват вид коронавирусът просто да изчезне това лято и светът да се върна към остарялата си нормалност.

В идващите две години или най-малко до основаването на ваксина и всеобщото и произвеждане (което в най-оптимистичните сюжети може да се случи до края на годината, а в по реалистичните - през следващата), човечеството ще съжителства с ковид и ще изтърпи всички обществени неудобства, които това ще основава.

Сценарий 1: Серия пикове и спадове

Илюстрация
Увеличаване
Автор: Капитал Смаляване

Първият вероятен сюжет е този, в който актуалната вълна на COVID-19 ще е последвана от серия нови талази. В този модел се приема, че вирусът има известна сезонност и е малко по-слабо деен през лятото, само че като цяло няма да бъде отстранен от горещо време.

Първата от идващите талази ще стартира още това лято и по-късно пиковете ще те се повтарят от време на време, последователно намалявайки по мощ, до момента в който постепенно се построява групов имунитет. В някои интервали вълните от ковид могат да съответстват със сезона на грипа и това ще усложни обстановката. Силата им може да варира - поради районни разлики, съществуване на " суперразпространители ", експлоадиране на инцидентни огнища, незадоволително тестване и следене на контакти и така нататък

" Консенсусът сред учените е, че е малко евентуално климатът да потисне доста Covid-19 през лятото на 2020 година, защото към момента ще имаме популация без имунитет, която е съвсем изцяло податлива на вируса ", разяснява пред медии Марта Шокет от Калифорнийския университет в Лос Анджелис. Причината е методът на предаване на вируса - ултравиолетовите лъчи и ниската мокрота могат да убият вируса по повърхностите, само че през лятото към момента ще има условия за предаване от човек на човек с кихане, кашляне и даже с диалект.

По думитие на епидемиолога Марк Липсич от Harvard, който е част от екипа, изготвил разбора, се чака към 20% понижение на преносимостта на болестта през лятото. " Ако SARS-CoV-2 се държи сходно на другите четири ковид, които предизвикват елементарни настинки, то лятото няма да го спре, просто ще се забави ", сподели той.

Така в този сюжет, за жалост, евентуално ще се постанова от време на време и сезонно стягане и разхлабване на ограниченията за физическа изолираност в идващите 12 до 24 месеца или най-малко до имунизирането на задоволително огромна част от популацията. Това развиване няма да е по никакъв начин удобно за стопанските системи, като избрани бизнеси - най-много услугите като заведения за хранене, питейни заведения, фризьорски салони, фитнеси и така нататък, ще би трябвало от време на време да затварят и отварят, а производствата и офисите ще действат при непрекъснати антиепидемиологични ограничения.

Сценарий 2: Нова, доста огромна вълна през есента

Илюстрация
Увеличаване
Автор: Капитал Смаляване

Вероятността от доста по-голяма втора вълна тази есен и зима към този момент мощно тормози държавните управления и учените. Именно това е и вторият сюжет в отчета, при който огромната вълна ще е последвана от една или няколко доста по-малки талази през 2021 година

Този модел повтаря случилото се при пандемията от испански грип през 1918-19. Тогава относително дребна вълна на заболяването стартира през март 1918 година и утихва през лятото, само че през есента на 1918 следва доста по-голям пик. Трети, доста по-слаб връх настава през зимата и пролетта на 1919 г, след което пандемията просто отшумява. Подобен модел е следвала и грипната пандемия от 1957-58 година, както и тази от свински грип през 2009-2010 година - по-слаби пролетни и по-силни есенно-зимни талази.

Ако този сюжет има " добра страна ", тя е, че след сходен голям пик на заболяването, човечеството ще е постигнало или ще е доста покрай групов имунитет. Цената обаче ще голяма - смъртните случаи ще са милиони, а здравните системи ще са нокаутирани. Още повече, че по същото време се чака и обичайна грипна вълна.

Предстоящ срив на системата на опазването на здравето, сходен или по неприятен от претърпяния през март в Северна Италия, ще принуди управляващите да наложат ограничения, даже още по-строги от тези от последните шест-седем седмици, които евентуално ще съумеят да отстраняват съвсем напълно Covid-19 - както се случи в Китай.

В следствие той може би ще продължи да циркулира сходно на четирите други коронавируси при хора - с меко протичане и едва предаване. Случаите ще са задоволително малко, тъй че мъчно биха се смятали за " огнища ".

Сценарий 3: " Бавно изгаряне "

Илюстрация
Увеличаване
Автор: Капитал Смаляване

В този модел актуалната първа вълна на Covid-19 е най-силната и ще е последвана от интервал на продължаващо " постепенно изгаряне ". В този сюжет ще има нови огнища и нови талази, само че те ще са доста по-слаби и без явен модел на развиване. Подобно на първия сюжет и тук развиването на епидемията ще има районни другия и ще се въздейства от ограниченията, които се ползват в разнообразни области.

" Тъй като няма да сме се справили изключително добре с потискането и елиминирането на заболяването в този момент, просто ще продължаваме да имаме огнища в един или различен град и ще продължаваме да опитваме да ги задушим ", споделя водещият създател на разбора Майкъл Остерхолм, който назовава този сюжет " бавното изгаряне ". Вълните ще не престават да идват, тъй като към момента ще има доста непреболедували хора и ще е належащо повече време, с цел да се построи имунитетът на популацията.

Този трети модел на развиване не се следи при минали грипни пандемии, само че е присъща опция за Covid-19. Едната причина е биологична - някои коронавируси - като тези на настинките, са извънредно умели в способността си да продължат да циркулират и в никакъв случай да не изчезват. Другата е икономическа - обществата просто не могат да устоят прекомерно дълго под цялостна обсада и евентуално ще рестартират, преди още вирусът да е задоволително подтиснат.

Този сюжет евентуално даже няма да изисква цялостно възобновяване на ограниченията, макар че болест и смъртни случаи ще продължи да има. Изключения може да има, в случай че някоя от последващите талази въпреки всичко се окаже по-силна, само че евентуално и тук ще има районни другия, съгласно това какъв брой сполучливо другите страни и райони ползват контролните механизми като тестване, следене на контакти, изолираност на заболели и така нататък

Този трети сюжет съгласно шефа на " Пирогов " Стоян Балтов е и най-вероятният сюжет за България. " Успяваме да поддържаме в границите на 45-55 нови случая на денонощие, което неизбежно ще докара до по-продължително плато. След това ще има случаи, при които ще има някакъв дребен гърмеж, както да вземем за пример в старческите домове, който ще се появява, ще се управлява, ще се изолира ", предвижда той през днешния ден пред " Нова ".

Кой сюжет е най-вероятен?

Майкъл Остерхолм не е сигурен кое развиване от трите е най-очакваното. " Този вирус следва личния си график и ние не сме напълно наясно с него. Но сигурно и в трите сюжета предстоят няколко сложни месеца, " споделя той. В тях обществата ще би трябвало да поддържат сложен баланс сред конкурентни потребности: да държат случаите на болест и гибел ниски, да пазят работните места и икономическата интензивност и да се грижат за общественото и прочувственото положение на хората.

Според отчета евентуално SARS-CoV-2 ще продължи циркулира из човешката популация и с времето ще развие сезонен модел и ще протича все по-леко, сходно на четирите бетакоронавируси, които предизвикват простуда и отминалите пандемични грипни вируси.

При всички случаи, написа в разбора, би трябвало да сме готови за най-малко още 18 до 24 месеца на забележителна интензивност на Covid-19, в които ще има горещи точки от време на време в разнообразни географски области. Това е и оптималният интервал, в който се чака да се появи и ваксина за всеобщо прилагане. В оптимистичният вид обаче това е допустимо да стане и до края на годината, а през 2021 г животът да се върне към естествените си измерения. За екипа и ролята на пандемичния грип в разбора

Анализът е направен от екип на Центъра за проучвания и ръководство на инфекциозни заболявания (CIDRAP), воден от епидемиолога Майкъл Остерхолм от Университета в Минесота. В екипа вземат участие още уважавани имена като Марк Липстич, шеф в департамента по епидемиология на Харвард, Джон Бари, професор в Училището за обществено здраве към Университета Тулейн и други

Настоящият коронаворус към момента не е добре изучен, само че е ясно, че резултатът му върху популацията е доста друг от този на коронавирусите, предизвикали SARS и MERS. За това и учените употребяват за относителен модел осемте известни на науката талази на пандемичен грип от последните две епохи, с цел да създадат предвижданията си.

Повечето от тях - за разлика от обичайния сезонен грип, нямат изразена сезонност - два са почнали през зимата, три напролет, един през лятото и два през есента. Повечето следват модел с два по-големи пика, следвани от по-малки. В някои области, изключително в Европа, смъртността при втория пък е по-голяма от тази при първия.

Общото за новия ковид и пандемичната инфлуенца е неналичието на имунитет към новия патоген, разпространяването по въздушно-капков път, безсимптомното протичане на заболяването в част от случаите и способността за бързо разпространяване по целия свят.

В същото време обаче SARS-CoV-2 има по-висока скорост на предаване (R0), по-дълъг инкубационен интервал, повече и по-заразни безсимптомни случаи, което значи, че Covid-19 се популяризира още по-бързо от пандемичния грип. Тези разлики са взети поради.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР