Коронавирусът се задържа и оживява различно време върху различни повърхности.

...
Коронавирусът се задържа и оживява различно време върху различни повърхности.
Коментари Харесай

Проф. Воденичаров: Коронавирусът живее на гладки повърхности до 72 часа, върху монети - 30 часа

Коронавирусът се задържа и оживява друго време върху разнообразни повърхности. Върху гладки повърхности като стъкло може да оцелее до 72 часа, върху мед – 3 часа, само че върху банкноти той е деен 24 часа, а върху монетите – 30 часа. Безопасната отдалеченост по отношение на другите, която ни избавя от заразяване с ковид, е 2 метра.
Това разкри ръководителят на Катедрата по хигиена в Медицинския университет професор Емил Воденичаров пред бТВ.

Ученият показа препоръки по какъв начин да се предпазят от възпаление с COVID-19 в изискванията на пандемия основани на последните проучвания.

Изключително значимо е, когато се приберем у дома, да съблечем облеклата си и да ги сложим да се проветрят на слънце, а в случай че не е слънчево, може да ги минем с парочистачка. Обувките наложително би трябвало да се оставят на открито.

Сапунът е извънредно ефикасен против ковид. Според последното проучване на лекар Пали Тондерсън от Нови Южен Уелс в Австралия това се дължи на обстоятелството, че сапунът съдържа амфифили, които са сходни на покритието на поктритието на самия вирус и той го разпознава като „ собствен “, само че като троянски кон, когато тези амфифили обхванат в COVID-19, унищожават неговата конструкция. Професор Воденичаров счита, че това става посредством повишение на налягането, а също по този начин унищожава белтъците и лепидите във вируса.

Може да си приготвим дезинфектант и у дома, употребявайки алкохол над 80%, дестилирана вода и глицерин, поучава професор Воденичаров. Друг от дълго време пропуснат дезинфектант, който може да използваме е разтвор на хлорна вар.

Също по този начин в битката против ковид може да се употребяват и ултравиолетови лампи. Тяхната светлина го унищожава, само че би трябвало да се внимава да не изгорят кожата ни и очите ни.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР