Коронавирусът обърка плановете и приоритетите на мнозина, но тази ситуация

...
Коронавирусът обърка плановете и приоритетите на мнозина, но тази ситуация
Коментари Харесай

Анализ: Военната независимост на Европа е от жертвите на коронавируса

Коронавирусът обърка проектите и целите на мнозина, само че тази обстановка може да се отрази най-тежко на устрема на Европейския съюз да построи по-силна и самостоятелна войска. От няколко години насам, изключително откакто Доналд Тръмп пристигна на власт, европейските водачи се стремят да обезпечат личната си сигурност. Но даже преди разразилия се ковид, имаше спекулации, че Европейски Съюз ще би трябвало да понижи военните разноски в новия седемгодишен бюджет. Brexit също способства за този развой, написа американското издание The New York Times.
Сега, когато пандемията засегна толкоз доста стопанската система, битката за бюджетa ще бъде още по-ожесточена, предвиждат специалисти. Най-вероятно ще се даде преимущество на икономическото възобновяване и битката против безработицата. Брюксел продължава да се застъпва за битка с изменението на климата.. А военните разноски, в противен случай, евентуално ще намалеят.
Преди седмица обаче ръководителят на външната политика на Европейския съюз Жозеп Борел съобщи, че коронавирусът единствено ще усили нуждата от по-силна система за сигурност и защита в Европа. Според него пандемията е нова опасност и единствено ще утежни обстановката със сигурността. Освен това, заради безредния метод на Съединени американски щати към битката с ковид, пострадаха и европейците.
„ Пандемията се трансформира в следващ гвоздей в ковчега на европейското доверие в американското водачество “, цитира думите на някогашния министър на защитата на Полша Радослав Сикорски изданието. „ Но в случай че концепцията за европейска автономност беше засилена с помощта на рецесията, тогава нейната дарба за финансиране беше замразена “. От своя страна американските политици са безапелационни: в случай че Европа няма пари за това, тогава тя не отнася съществено към него.
Преди две години в Европа бяха основани две стратегии: Pesco за групово доставяне и вложения във военната сфера, която беше финансирана от участващите страни, и Европейският фонд за защита в тази област с финансиране от паневропейския бюджет. Освен това дружно с НАТО Европейски Съюз започва самодейност за подвижност, с помощта на която тежките оръжия би трябвало да могат да се движат бързо из Европа при положение на спор с Русия.
Но още преди пандемията, в това число заради Brexit, Европейската комисия съобщи, че ще понижи бюджета за защита с повече от половината. Например бюджетът към този момент е понижен за самодейността за подвижност и в този момент даже може да бъде понижен до нула. В Европа в този момент разискват оздравителен фонд, а не защита.
Може би поради пандемията новият бюджет няма да е за седем години, както е планувано, а за една или две години. Но рецесиите, предшестващи пандемията, не изчезнаха, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предизвестява и ги изброява: от Русия и Китай до киберсигурност, тероризъм, цивилен войни в Либия и Сирия. Той е убеден, че вложенията във военната сфера сами по себе си могат да дадат подтик на стопанската система. Той обаче отбелязва, че Европа няма да успее да се отбрани и затова НАТО не може да бъде сменена. И други специалисти също означават, че в случай че се съди по компликацията, с която се обсъждаше военният бюджет в Европа преди пандемията, тя не може да се оправи без Съединени американски щати.
Самите Съединени американски щати схващат, че в актуалната обстановка ще бъде мъчно да се изисква от европейците да изразходват 2% от Брутният вътрешен продукт за защита - да вземем за пример от Италия. Но няма да е елементарно за страните да се оправят с натиска върху бюджета. Отношенията в НАТО могат да ескалират. Освен това самите страни най-вероятно ще се концентрират върху азиатското направление. И е малко евентуално да съумеят да държат защитата на два фронта.
Дори в Съединени американски щати хората ще се замислят какво е това сигурност, в случай че един вирус е съумял да убие повече хора, в сравнение с което и да е стандартно оръжие би могло за този интервал от време, написа New York Times.
 
Всичко за ковид - ТУК.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР