Коронавирусът не обича много сърцето, за разлика от други вируси,

...
Коронавирусът не обича много сърцето, за разлика от други вируси,
Коментари Харесай

Д-р Прокопова: Човечеството ще трябва да свикне с този вирус и да се бори с него

 Коронавирусът не обича доста сърцето, за разлика от други вируси, които обичат сърдечния мускул и миокардитите. Това сподели в изявление за БГНЕС доктор Рада Прокопова, която е шеф на отделението по кардиология към Клиниката по вътрешни заболявания в УМБАЛ " Св. Анна “ – София.

" Ковид инфекцията е обвързвана с извънредно висок риск от тромбози, което дефинира и огромно засягане на съдовете. А когато са наранени съдовете, всички органи и системи страдат “, уточни тя.

Началникът на кардиологията изброява типовете и методите, по които COVID-19 визира човешкия организъм.

" На първо място, ще страда сърцето поради свързаността си с белия дроб. Така че ковидните пациенти постоянно имат утежняване на налични съдови и сърдечни премеждия или изява на съдови и сърдечни премеждия, за които не са знаели преди този момент. Това е налице и заради имунната стихия, която се развива, тъй като тя води до доста тежки провали в белите дробове. Те водят до извънредно тежко затлачване на белия дроб с течности, което обременява дясната половина на сърцето и води до изява на извънредно тежка дясна сърдечна непълнота. Това е по вида вторично засягане от вируса. И към този момент третият вид засягане на сърдечно-съдовата система е от медикаментите, които се ползват “, разяснява тя.

Д-р Прокопова посочи, че пациентите се лекуват с кортикостероиди за преодоляването на цитокиновата стихия и дихателната непълнота, които обаче водят до доста тежко обременяване на сърцето, защото се задържа сол и вода, което пък води до изява на сърдечна непълнота и високо кръвно. Според нея това е сериозен проблем.

" Нестероидните противовъзпалителни медикаменти, които се дават за преодоляване на температурното положение на интоксикацията на болковия синдром, също водят до по-високо кръвно налягане, от време на време има проблеми със сърдечната непорочност. По принцип, пациентите със сърдечни болести най-тежко боледуват от ковидната зараза. Истината е, че COVID-19 не е вирус с типично кардиологично-сърдечно засягане “, безапелационна е тя.

Попитана дали към този момент има открито лекуване на инфекцията, доктор Прокопова уточни, че оцеляването на пациента се крие в вярното менажиране на всички болести, които има.

Д-р Рада Прокопова прикани да се съблюдават ограниченията, хората да се отнасят с нужната отговорност, изключително в сегашната обстановката, когато медицинските заведения и лекарите са претрупани.

" Заболяването е тежко, никога не може да се оприличи с до момента наличните вирусни болести, с които сме се борили. Аз съм от поколението, което видя и Свинския грип, и птичия, и елементарния грип – вид А и В и смятам, че мога да направя съпоставяне във връзка с заболеваемост, смъртност и затруднения. Това е вироза с доста по-тежки затруднения, с по-голяма смъртност, само че не е трагична “, съобщи тя.

Д-р Прокопова означи, че коронавирусът се отличава от елементарната грипна вироза с тежестта на болестта, което е доста по-продължително. То може да продължи половин месец или даже месец, интервал, в който хората се усещат отпаднали и имат признаци.

Според нея човечеството ще би трябвало да свикне с този вирус и да се бори с него.

" Моят апел е хората да запазят здрав разсъдък. Това, което за тях е една разходка или надменно отношение към ограниченията, на следващия ден може да е недостъпно легло в болница “, сигнализира медикът.

Д-р Прокопова разяснява, че сега опазването на здравето бере плодовете от пренебрежителното отношение към специалността " Вътрешни заболявания “, която е изчезнала от образованието на студентите по медицина и по тази причина през днешния ден няма готови фрагменти.

В умозаключение кардиологът добави, че всяко потомство би трябвало да преживее своята война и съгласно нея това е нашата война. Тя прикани да бъдем мобилизирани, с цел да се оправим с нея, защото, в случай че допреди 2 седмици пациентите са се лекували по отделения в сходство със болестта им, то в последните 10 дни нещата са се влошили в страната и затова се е наложило отделенията да се преформатират и всички те да лекуват пневмонии, които са и позитивни, и негативни за COVID-19.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР