Коронавирусът не е война, която знаем от историята, от филмите

...
Коронавирусът не е война, която знаем от историята, от филмите
Коментари Харесай

Лекар, преборил Covid-19: Това е война срещу невидим враг, който коси наред

" Коронавирусът не е война, която знаем от историята, от филмите или книгите. Това е една асиметрична война. Целият свят се е изправил пред незабележим зложелател, който коси наред освен здрави човешки животи, само че и всички области на живота - обучение, транпосрт,финанси ", съобщи пред Нова телевизия доктор Дончо Дончев, шеф на отделението па по аудиология и отоневрология.
Медикът, който се изправи на първа линия против ковид, разболя се, само че го преодоля.

Той е експерт УНГ във ВМА и има голям опит в няколко военни задачи зад граница. Още при започване на пандемията се включва да оказва помощ на първа линия в битката против COVID-19. Но от доброволец става пациент. И стартира нова борба - този път за личния си живот. Печели я и още веднъж се втурва да оказва помощ на други инфектирани - като подарява кръвна плазма.

" Аз не желая да приказвам страхотии, обръщам се напълно човешки за това, което претърпях. COVID-19 няма нищо общо с грипа. Всяка вирусно респираторно заболяване, в случай че продължи над 4-5 дни, се счита за усложнено. При COVID-19 вирусът не се почиства близо 20 дни. Този дребен зложелател продължава да се развъжда, да се репликира и да провокира вирусни промени ", сподели още доктор Дончев.

Той и сътрудниците му са считали, че коронавирусът ще отмине, както отминават грипните талази. Вирусът обаче не е отминал, а в противен случай - не отстъпва. Според доктор Дончев само с вирусен препарат или с ваксина ще успеем да преборим инфекцията.

Той показа по какъв начин се е възстановил след заболяването, макар, че е изгубил 20 кг.

" Не лекуваме вируса, а следствията. Те са за белите дробове, бъбреците, черните дробове. Лекарите са предпазени и все пак доста експерти се разболяват. За мен главната причина е чисто физическата изтощеност ", показа той.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР