Коронавирусът направи живота на авиокомпаниите изключително труден. Заради ограниченията на

...
Коронавирусът направи живота на авиокомпаниите изключително труден. Заради ограниченията на
Коментари Харесай

Войната в Украйна изправи авиационния сектор пред нови проблеми

Коронавирусът направи живота на самолетните компании извънредно сложен. Заради рестриктивните мерки на пътуванията те бяха принудени да заземят голяма част от флотилиите си, което трупаше загуби ден след ден. През лятото на 2020 година нещата сякаш потеглиха да се оправят, само че това се оказа доста краткотрайна илюзия. Делта разновидността още веднъж върна сектора в позицията от началото на 2020 година, същото се случи и с появяването на омикрон разновидността.

В момента зелените документи падат, рестриктивните мерки за пътешестване също. Все повече страни даже отстраняват тестванията за ковид, когато се влиза на тяхна територия. Точно когато изглеждаше, че авиационният бранш е претърпял едно от най-големите си усложнения обаче, на напред във времето се появи нов проблем, който не може да бъде подценяван - войната в Украйна, написа Financial Times.

Военните дейности в Украйна бързо сложиха завършек на лекия напредък. " Справихме се с чумата единствено с цел да бъдем посетени от война ", сподели основният изпълнителен шеф на Ryanair Майкъл О`Лиъри. Последствията от войната в Украйна към момента не са ясни, само че към този момент може да се подразбере какво ще е бъдещето на авиационния отрасъл.
Горивото
Първият аспект от огромно значение за авиацията е цената на петрола. Тя към този момент доближи 139 $ за барел, което не е надалеч от най-високата котировка на суровината - 147 $, която беше достигната през 2008 година Самолетното гориво съставлява към 35% от оперативните разноски на авиолиниите, сочат данни на Scope Ratings. Именно горивото ще се трансформира и в първия критериий, по който те ще бъдат разделяни - какъв брой от нужните им количества за годината са хеджирани и какъв брой не.
Реклама
Водач в това отношение е ирландската нискотарифна самолетна компания Ryanair. Данни на Moody`s демонстрират, че компанията е съумяла да си подсигурява 80% от нужното гориво на цени 65 $ за барел. След ирландската компания се подрежда групата International Airlines Group (IAG), която е хеджирала към 60% от нужното количество гориво за 2022 година на цени сред 60 и 73 $, съобщи пред Financial Times анализаторът Raymond Jones. Под шапката на IAG са British Airways, испанската Iberia и ирландският народен транспортьор Air Lingus.

Другият огромен състезател на пазара на нискотарифни превозвачи - Wizz Air, спря хеджирането през 2021 година Това я слага в доста деликатна обстановка, която е изцяло подвластна от настоящата котировка на петрола. Това е и повода цената на акциите на компанията да падна с съвсем 50% от февруари насам.

Wizz Air не е сама в избора си, като най-големите самолетни компании, които са избрали сходна тактика, са трите американски водача в бранша - Delta, United Airlines и American Airlines. Те започнаха прекъсването на тази активност преди пет години. Според анализатора в S&P Global Филип Багли повода е била несъразмерна убеденост. " Индустрията е станала задоволително консолидирана, че самолетните компании да имат по-голяма ценова мощ ", разказва мисленето им Багли.

Американските самолетни компании, които не са последвали образеца на трите огромни преди пет години, са Southwest Airlines и Alaska Airlines. Говорители на двете компании обявиха пред Financial Times, че Southwest е хеджирала 64% от горивото си за 2022 година, а Alaska - към половината. И двете компании са отказали да споделят на каква цена е подсигуреният нефт.
Реклама
Макар и самолетните компании да са се изправяли пред сходни усложнения и преди, в този момент обстановката е по-различна. В момента желанието за хвърчене е под междинните равнища, като това е изключително правилно за интервалите, в които обичайно не се лети толкоз. Високите цени на силата за семействата и инфлацията се чака да понижат сигурността на потребителите и затова желанието им да вършат разноски.
Небето над Русия е затворено
Другият сериозен проблем, който войната в Украйна сътвори за самолетните компании, е възбраната за хвърчене над Русия. Големината на страната, както и нейното разположение я вършат една от най-натоварените " въздушни автомагистрали ", защото европейските полети до Азия минаваха над Русия, с цел да спестят време и затова гориво. Най-сериозно наранена авиолиния естествено е съветският народен транспортьор " Аерофлот ". Авиокомпанията сега не може да извършва съвсем всичките си интернационалните полети, а също по този начин загуби и няколко значими рекламни контракта, най-големият от които беше този с футболния клуб " Манчестър юнайтед ".

След съветския транспортьор се подрежда финландската Finnair. Миналата седмица компанията стартира договаряния за приемане на дотации с локалното държавно управление. Причината е, че Finnair разгласи, че нито един от азиатските й направления сега даже не се доближава до доходност - стигането до Азия, като би трябвало да се заобиколи Русия, е на практика невероятно. Това е и основната причина за срутва на акциите на компанията с близо 20%.
Търсенето на билети
Най-голямото незнайно в обстановката е по какъв начин войната в Украйна ще се отрази на търсенето на билети. Има огромна опция туристи да трансформират или напълно да анулират пътуванията си до Европа, с цел да не се доближават до зоната на военния спор.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Войната в Украйна 2 Икономика 3 Пазари 1 Войната в Украйна 2 Коментари и разбори 3 Компании 1 Войната в Украйна 2 Войната в Украйна 3 Икономика Реклама
Ryanair и Lufthansa към този момент оповестиха за понижаване на продажбите на билети, само че изпълнителният шеф на немския народен транспортьор Карстен Шпор счита, че е към момента прекомерно рано, с цел да може сходна наклонност да бъде измерена. " Когато в света възникне спор, ние виждаме по-бавно търсене. Но към момента не мога да измеря това понижение ", сподели Шпор.

Добър образец за съпоставяне е експлоадирането на войната сред Съединени американски щати и Ирак през 1991 година Тогава броят на американците, пътували до Европа, падна фрапантно, а повода беше точно желанието за разстояние от сцената на боен спор. " Не мисля, че това ще спре британците да отидат в Малага това лято. Но може американците да не желаят да отидат в Берлин да вземем за пример ", счита анализаторът в Davy Стивън Фърлонг.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Транспорт
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР