Коронавирусът нападна цели народи. Предизвика правителствата на близо 200 държави.

...
Коронавирусът нападна цели народи. Предизвика правителствата на близо 200 държави.
Коментари Харесай

Заразата, Църквата и Възкресението

Коронавирусът атакува цели нации. Предизвика държавните управления на близо 200 страни. За да защитят милиарди хора, да се погрижат за здравето им и да запазят живота им, мнозина от тях оповестиха изключително състояние. И до момента в който учени, лекари, политици и институции се борят с пандемията, само Светия Синод е безапелационен: Църквата ковид не я лови!

Почти три седмици след оповестеното изключително състояние, миряните не престават да пълнят църквите, и - на инат на препоръките по какъв начин да се опазят от болестта - не престават да се комкат от една лъжица, да целуват ръце, кръстове и икони . Сякаш до момента никой в тази страна не им е обяснявал да не го вършат, с цел да запазят здравето си.

Светите тайнства не можели да придвижват болести – сходно изказване изрази Ловчанският митрополит Гавриил. Според него, причестяването с една обща лъжичка на доста хора няма да докара до разпространяване на болестта, в случай че вярата на тези хора не е прекомерно слаба.

С малко забавяне Българската православна черква обаче взе „ под внимание “ ограниченията и подреди на всички свещеници и митрополити да ги съблюдават. А миряните бяха призовани да се отдадат на молебствия у дома, само че вратите на църквите остават отворени за тези, които желаят да го вършат в божия храм.

В очертаващия се конфликт на концепцията за вярата като панацея и изключителните ограничения за запазване на здравето и живота на хората, Националният действен щаб и Светият Синод се срещнаха и се разминаха. Вместо да поддържа общо решение за провеждането на събирания в православните храмове по време на Великден, патриарх Неофит насочи обръщение и апел за обща молитва, само че нито дума за затваряне на църквите. И когато всички честваха Благовещение Господне, стотици миряни още веднъж се натъпкаха по храмовете, повели със себе си и децата си.

Време ли е да затворят и църквите?

Според член 58 ал.1 от Конституцията на България, религиозните и другите убеждения не са съображение за отвод да се извършват отговорностите, открити в Конституцията и законите. А в ал.2 на главния закон се споделя, че жителите са длъжни да съблюдават и извършват законите и да зачитат правата и ползите на другите.

Очевидно ползата за запазване на живота е общ и концепцията храмовете да ударят ключа е изцяло допустима. В поддръжка на това е текстът на член 57 алинея 3 от Конституцията, съгласно който при оповестяване на война, на военно или друго изключително състояние със закон може да бъде краткотрайно лимитирано упражняването на обособени права на жителите. Включително и на тези, които имат свободата на съвестта и избор на религия.

Текстовете на Конституцията са безапелационни, само че въпрос на съвест е да се съблюдава заповедта на министъра на опазването на здравето Кирил Ананиев за преустановяването и провеждането на всевъзможен тип всеобщи мероприятия - в това число и тези, които се организират в храмовете.

Всеки да понесе виновността си.

Според Закона за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние, тези, които по време на пандемия, зараза или изключително състояние, нарушават разпоредба, правила или ограничения срещу разпространяването на заразителната болест, се санкционират със затвор до 5 години и санкция от 10 до 50 хиляди лв..

За сходни закононарушения няма амнистия даже и в прилежаща Гърция, която е образец за отдадеността на жителите й към вярата. Само преди няколко дни гръцкият митрополит Серафим Кифирски бе задържан за няколко часа - поради нарушение на възбраната за служене в църквата по време на карантината. Срещу него е формирано дело.

Да съпоставим обстановката …

Във Ватикана тържествените великденски служби ще се организират без енориаши и ще се излъчват онлайн. Предвидени ограничавания за събиранията и придвижването на хора, епископите и свещениците ще отслужат ритуалите на Страстната Седмица без наличието на народа и на уместно място, заобикаляйки съслужението. „ Вярващите да бъдат осведомени за началния час на божествените служби, с цел да могат да се причислят молитвено от своите домове “, прикани Ватиканът. В специфичния указ е записано, че може да се прибегне до помощта на „ средствата за директна, не записана, телематична връзка ".

Отмени се обичайното миене на краката в Светия четвъртък, петъчният "Път на Кръста " в Колизеума и великденските неделни маси на 12 април, както и събитията по време на Цветница на 5 април. А папа Франциск разгласи, че удължава появяването си единствено по видео стрийминг до 12 април.

Заради ковид църквата "Рождество Христово " затваря порти, макар че Витлеем е посещаван от към 3 милиона души годишно. Други църкви, както и джамии в региона също са затворени.

Не прави изключение и Българската екзархия в квартал „ Шишли “ в Истанбул, която приключи религиозните обреди. Отменени са дневните и вечерните служби в църквата „ Свети Йоан Рилски “, както и всички планувани начинания на българската общественост в Истанбул.

Вярата е обща, само че както е известно

дяволът се крие в детайлите.

Например църквата в прилежаща Румъния със свои средства приготви над 200 места за хора под карантина. А у нас до този миг в символ на духовна поддръжка против болестта Българската патриаршия е разкрила телефонна линия, а камбаните на храмовете й бият в апел за съпричастност сред хората. И нито дума за подаяние за общата идея против ковид.

Липсата на сходен жест надали се дължи на несигурно финансово състояние на българската черква. Както е известно през 2019 година Столична община даде 200 хиляди лв. за ремонт на храмове, а държавното управление утвърди 5 млн. лева спомагателни разноски като част от държавната дотация за 2019 година.

Идат светли дни, когато тържествено честваме Възкресението на Христа. С убеждението, че той е с нас, в наслада и неволя, в църквата и в храма на душите ни. Дни на предизвикателство, религия и проницателност в името на нашето спасение
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР