Коронавирусът наказва хората, които са прекалили с храната и алкохола.

...
Коронавирусът наказва хората, които са прекалили с храната и алкохола.
Коментари Харесай

Д-р Велислав Георгиев за Фрог: Коронавирусът наказва хората, които са прекалили с храната и алкохола

Коронавирусът санкционира хората, които са прекалили с храната и алкохола. За да имате имунитет би трябвало да се храните цветно. Това сподели пред Фрог нюз лекарят-диетолог Велислав Георгиев. Ето какво още ни посъветва той:
Г-н Георгиев, около битката с ковид доста хора се питат какво би трябвало да се яде по време на пандемията и по какъв начин можем да повишим имунитета си, тъй че да понижим риска от заразяване. Какви са вашите рекомендации като лекар-диетолог?

Ако изходим от правилата на вярното и уравновесено хранене, те са много самостоятелни. Има общи рекомендации да вземем за пример какъв брой постоянно да ядем месо, каква част от енергийният банкет да бъде въглехидрати и каква белтъци. В множеството случаи става дума за познати неща. Бих желал малко по-отдалеч да към този момент казуса.

Когато се вършат хранителни режими те са самостоятелни. А рекомендациите за обособените възрастови групи са разнообразни. Едно дете в 4-5 клас се храни друго от човек, който е на 50 години или пък на 70 години, да речем. Затова е много мъчно да се дадат общи рекомендации, които да важат за всички.

Безспорен факт е, че в нашето общество хората всеобщо прекаляват с високо енергийните храни. Т. е те преяждат с мазни и със сладки храни. Мазните храни са в месата, а въглехидратните храни с по-висока енергийна компактност са чипсове, снаксове, сладкишите. Когато човек прекалява с тези храни, се стига до наднормено тегло, затлъстяване и съпътстващи болести. Виждаме, че коронавирусът нападна тъкмо хората със сърдечно-съдови болести и с артериална хипертония. И в този момент покай пандемията започнахме да си слагаме въпроса какво да създадем?! Какво да кажеш на един човек, който всяка година качва по 5 кг. върху тежестта?! Ако е бил с едно тегло като зрелостник, а на 40 години то е скочило двойно, значи би трябвало да се върне 20 години обратно. Нали разбирате, че това е невероятно.

Този вирус санкционира хората, които са прекалявали с храната и с алкохола. Сега те са в най-рисковата група.

Какво можете да кажете на тези хора, с цел да ги окуражите?

Само едно- да трансформират метода си на живот и модела на хранене. Това са моделите по какъв начин и какъв брой да се храним. Хората всеобщо прекаляват с яденето на месо. Аз, несъмнено ще кажа моите рекомендации за повишение на имунитета. И в този момент, забележете по какъв начин ние ще ядем нещо 10, 20 или 40 дни. А след това всички ще си продължат по остарелия метод. Е, не става по този начин. Храните, които построяват имунитет са витамини, антиоксиданти и микроелементи.

Откъде и по какъв метод можем да си ги набавим?

Тези субстанции са в свежите плодове и зеленчуци. Като предварителна защита се взимат селен, цинк и витамините А, Е, С. Спорен е въпросът дали хората да си ги взимат на хапчета или да ядат повече плодове и зеленчуци. Фармацевтичните компании споделят, че е едно и също. Но до този миг науката не може да каже дали двете форми на банкет са съпоставими. Може и едното и другото.

Говори се, че е добре да се акцентира на лимоните. Може ли в огромни количества те да ни навредят?

Със сигурност може да си предизвикате гастрит, в случай че ядете доста лимони. Имат лимонена киселина, която вреди на стомашната лигавица. Ако желаеме да повишим приема на витамин С, по-добре е да се взима под формата на хапчета или някакви течни сиропи, в случай че приказваме за децата.

Как стои въпроса с джинджифила? Цената му на пазара се подвигна, очевидно поради нарасналото търсене.

Джинджифилът е антиоксидант. Да, с него може да си вършиме чай. Може да се добави и лимон. Но в огромни количества те няма да могат ненадейно нещо да трансформират. Към момента има научни данни, че хората, които прекарват по-тежко ковид, имат недостиг на селен и цинк. Но това е профилактика, а не лекуване. Трябва да се пие и задоволително вода. Нашето общество страда от казуса с наднорменото тегло. Ако един подобен човек стартира да взима в този момент витамини, ще е по-добре. Но да не чакаме, че ще стане знамение. Нещата, които ги споделям, са в областта на профилактиката и повишение на имунитета. Мога да кажа така-яжте плодове и зеленчуци. Хранете се цветно. Сега стартира да излиза спанак и коприва. Хранете се с оптимално естествени храни, по-малко високо модифицирани. Може добавите микроелементите, за които ви споделих във връзка с профилактиката и имунитета.

В какви дози съветвате да се взимат микроелементите?

По отношение на селена -200 микрограма, а във връзка с цинка-100 микрограма. Има ги в съвсем всички сложни витамини. Няма да споделям марки. Има и един медикамент, който селен.

Във фейсбук всеобщо се разяснява, че с ракия може да преборим рисковата болест. Това правилно ли е?

Тя прави работа, тъй като съдържа алкохол. Тези вируси доста бързо се убиват посредством алкохол. Инфекцията влиза най-често през устата и носа.

Каква е целесъобразната доза, обаче?

За стерилизация не е належащо огромно количество. Сега пазейки белия дроб, да не увредим черния.

Една глътка най-малко може ли?

Счита се, че дозата, която не би увредила здравето е 35 мл. концентрат-ракия, водка, уиски. Някои споделят до 50 мл. За дамите се счита, че дозата би трябвало да е по-малка.

Червеното вино би ли свършило работа?

Да, само че не в такава степен, тъй като концентрацията е по-ниска. Разбира се, в случай че приказваме за стерилизация. В този миг нашето общество стартира последователно да изпитва почитание към знанието. Лекарите, които се занимаваме с хранене, сме сложени на едно равнище с хора, които нямат обучение. За мое огромно страдание законът позволява сходно нещо. Аз съм учил 10 години. Едно и също ли е с това някой да учи отдалечен курс за 2-3 месеца? Виждаме по какъв начин нещата стартират да се обръщат. Колегите в реанимациите бяха с ниски заплати. Но в този момент в тази обстановка виждате, че точно те са на предния фронт, че от тях чакаме да правят чудеса и да ни избавят. Реанимацията и интензивните грижи ги оставиха с не добре платени клинични пътеки. И всички млади лекари, които желаят да специализират, отхвърлят тази компетентност. От трибуната на вашата медия държа да кажа по какъв начин е във Франция, тъй като съм работил там.

Какво ви впечатли там?


Там има клинична пътека за наднормено тегло със съпътстващи болести и за затлъстяване. И когато един човек отиде при персоналния си доктор, и той откри, че имате проблем с килограмите, непосредствено по клинична пътека го изпраща при специалист-лекар. Това минава по здравна каса и се заплаща за консултация и хранителен режим. Дори по здравна каса минават интервенциите за понижаване на размера на стомаха. Отчитам значимата активност на кардиолозите, които избавят хората от инфаркти. В страни като Франция, Германия и Белгия процентът на сърдечно-съдовите болести е доста по-нисък. За разлика от тях ние сме преди всичко точно тъй като нямаме предварителна защита. Защото един човек преди да стигне до там да му се сложи стенд, той 10 или 20 години е бил с наднормено тегло, съпътстващи болести и т. н. Общество като Франция е осъзнало, че доста –евтино ще коства на страната, в случай че даде средства за човек с наднормено тегло, който да отиде при диетолог, в сравнение с по-късно да натовари здравната система с доста повече средства за инвазивната кардиология. Проблемът би трябвало да се сложи още веднъж за социална полемика.

Интервю на Катя Илиева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР