Коронавирусът може да остане заразен по повърхността както на банкноти,

...
Коронавирусът може да остане заразен по повърхността както на банкноти,
Коментари Харесай

COVID-19 живее близо месец върху банкноти и телефони

 Коронавирусът може да остане инфектиран по повърхността както на банкноти, по този начин и на екрани на телефони и неръждаема стомана в продължение на 28 дни, настояват откриватели, представени от Би Би Си и БГНЕС. Констатациите на Австралийската национална научна организация демонстрират, че SARS-Cov-2 може да оцелее доста по-дълго по повърхности, в сравнение с се смяташе до момента.

Някои специалисти обаче слагат под подозрение действителната опасност, създавана от повърхностното предаване в действителния живот. Вирусът се предава най-често, когато хората кашлят, кихат, приказват или се смеят.

Предишни лабораторни изследвания откриха, че SARS-Cov-2 може да оцелее от 2 до 3 дни върху банкноти и стъкло и до 6 дни върху пластмаса и неръждаема стомана, макар че резултатите варират.

Последните проучвания на австралийската организация CSIRO откриха, че вирусът е " извънредно резистентен " и е кадърен да оцелее в продължение на 28 дни върху гладки повърхности като стъкло, екраните на мобилни телефони и хартиени банкноти, когато е изложен на температура от 20° C. За съпоставяне -  грипният вирус може да оцелее при същите условия в продължение на 17 дни.

Експериментите са извършени на мрачно, защото към този момент е потвърдено, че UV светлината убива вируса. " Установяването на това какъв брой дълго вирусът в действителност остава жизнерадостен на повърхности, ни разрешава по-точно да предскажем и смекчим разпространяването му и да свършим по-добра работа за отбрана на нашите жители ", сподели изпълнителният шеф на CSIRO доктор Лари Маршал.

Проф. Рон Екълс, някогашен шеф на Common Cold Center в университета в Кардиф, разкритикува изследването и съобщи, че догатката, че вирусът може да оцелее в продължение на 28 дни ще аргументи " непотребен боязън в обществото ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР