Коронавирусът е съвършено нов, населението по света няма абсолютно никаква

...
Коронавирусът е съвършено нов, населението по света няма абсолютно никаква
Коментари Харесай

Две болници в София в готовност да лекуват заразени с коронавирус

Коронавирусът е напълно нов, популацията по света няма безусловно никаква отбрана. Това съобщи проф. Нели Корсун от Националния център по заразни и паразитни заболявания пред Bulgaria ON AIR във връзка разрастването на болестта в международен мащаб.

Тя уточни, че ситуацията е доста динамична, защото всеки ден се следи увеличение на случаите. По нейни думи към момента не е оценена способността на вируса дълготрайно да се предава от човек на човек. Досега в Китай били потвърдени 4 генерации на предаване

Проф. Корсун увери, че да момента няма данни лица, които са се завърнали в страната от Китай, да са развили признаци на остри респираторни болести.

Тя изясни, че в Националния център по заразни и паразитни заболявания са в развой на закупуване на реактиви за диагностика на китайския ковид. Очаква се те да дойдат от Швейцария в най-скоро време.

Проф. Корсун разясни, че не всички инфектирани развиват тежки признаци - сред 18% и 25% от инфектираните са тежко заболели, до момента в който останалите прекарват относително леко болестта. По нейни думи отвън Китай не били открити тежки случаи.

Проф. Корсун се съгласи, че признаците на китайския ковид са близки до тези на грипа, само че означи, че при новата болест няма признаци като кихане, хрема и болно гърло. Основните признаци са температура, зной, учестено дишане и кашлица.

Тя уточни, че първите случаи са свързани с хора, които са посещавали пазари за живи животни и са били в контакт с тях. По нейни думи към този момент няма данни български животни да са източник на тази зараза.

Проф. Корсун посъветва храната да се обработва добре термично.
Според нея рискът за българското общество към този момент е невисок. Тя въпреки всичко изрази терзание от бързото разрастване на епидемията и съобщи, че би трябвало да се приложат ограничения за предварителна защита, с цел да не се доближи до мощно разгръщане.

В София се разкриват пространства в Инфекциозната болница и във Военната болница, където вероятно заболелите ще се лекуват, изясни тя.

По нейни думи грипната зараза у нас не се разграничава от тези в предишни години. Тя въпреки всичко акцентира, че пикът към момента не е доближат. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР