Коронавирусът е най-голямата тема за България и света, но ако

...
Коронавирусът е най-голямата тема за България и света, но ако
Коментари Харесай

И европейски природозащитници подадоха сигнал за неверни доклади на България

Коронавирусът е най-голямата тематика за България и света, само че в случай че желаете да следите елементарно какво друго си коства да знаете, четете новата графа " Новини без ковид ".

Докладите на България за положението на горските екосистеми, защитавани от " Натура 2000 ", не дават отговор на действителността. Това мнение до Европейската комисия на европейския офис на Световния фонд за дива природа (WWF) бе оповестено от природозащитната организация през днешния ден.

Според мнението нереалистично повишени са оценките на природозащитното положение на 27-те горски естествени местообитания, открити в страната ни в три биогеографски района.

Притесненията на WWF са провокирани по време на присъединяване им в социална консултация за данните за " Натура 2000 " на европейско равнище, която завърши на 8 март. Според международната природозащитна организация докладваните от България фрапантни промени в природозащитното положение на горските местообитания спрямо предходното докладване от 2013 година не дават отговор на истината. През 2013 година преобладаващата част от оценките са за неблагоприятно-незадоволително положение. През 2019 година, за 16 от горските видове естествени местообитания е докладвано напълно удобно положение и то най-вече за разположените в долния лесорастителен пояс, който е подложен на отрицателното влияние на климатичните промени и на засилен човешки напън, показват от WWF.

" Отчитането на сходна фрапантна смяна в рамките единствено на 5-6 години се прави в изискванията на непрестанно увеличение на използването от горите (от 7 млн. куб. метра през 2013 година, до 8.5 млн. куб. метра през 2019 г.) и на годишни огромни повреди, породени от естествени фактори и човешка активност. Това дава съображение да считаме, че докладваната смяна е нереална, " коментира специалистът по гори за България Добромир Добринов.

Според мнението на WWF оценката е неверна и неприемлива, изключително като се има поради, че докладването от 2019 година е направено, без да има теренен мониторинг, основаващ се на повтарящи се измервания в избрани обекти през избран интервал от време по единна методика. От международната природозащитна организация показват, че това поражда подозрение за несъблюдение на отговорностите на България по член 11 и член 17 на Директивата за запазване на естествените местообитания и на дивата флора и фауна.

" Неизпълнението на задължението за научни проучвания, въз основа на които да се изготвят отчетите за " Натура 2000 " основава сериозен риск докладването от България да даде нереална визия по отношение на положението на запазване на естествените местообитания и да подведе останалите страните членки, което неизбежно ще се отрази отрицателно и в цялостното докладване на равнище Европейски съюз, " показват от WWF в мнението си до Европeйската комисия.

По-рано през годината сигнали за нереални оценки в отчетите и подаването им без осъществяване на наложителните теренни изследвания подадоха природозащитници и учени от Българската академия на науките. В собствен отговор Изпълнителната организация по околна среда предишния месец уточни източниците на отчетите си, измежду които липсват регулярни теренни проучвания, които се изискват от член 11 на директивата. Експерти показаха, че нереалистичните отчети ще доведат до липса на ограничения за отбрана на уязвими типове - да вземем за пример, незадоволително пари за теренни действия, за изкупуване на частни земи и за компенсиране на притежатели за ограничавания в използването на парцели в границите на " Натура 2000 ".

Всичко, което би трябвало да знаете за: НАТУРА 2000 в България (204)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР