Коронавирусът даде възможност на градските хотели в София да осъществят

Коронавирусът даде възможност на градските хотели в София да осъществят ...

Прогноза: Хотелският сектор в София ще се възстанови догодина.


Коронавирусът даде възможност на градските хотели в София да осъществят планирани ремонти и дейности по обновяване. Така конкурентната среда ще се подобри, ще се повиши качеството на продукта. Това каза Искрен Миланов, съсобственик на х-л "Метрополитън" в София, в предаването “Бизнес старт” по Bloomberg TV Bulgaria.

Миланов посочи, че повечето хотели в София са затворени, което определи като правилно решение, а с намален състав работят тези, които са поели дългосрочни ангажименти към клиентите си и не могат да преустановят дейност.

По думите му помощта на правителството по схемата “60 на 40” е достатъчна за хотелиерския сектор за момента, имайки се предвид, че предстои да бъдат облекчени мерките срещу разпространението на коронавируса и преустановено извънредното положение.

“Ключово и важно е да се възстановят самолетните полети за хотелиерския сектор”, изтъкна Миланов.

“Докато авиокомпаниите не се вдигнат във въздуха, вероятно няма да настъпи възстановяване на пазара”, смята той.

Според него до фалити на хотелиери може да се стигне в коронавирусната криза, но това зависи основно от управлението на дружествата и доколко правилно е било то.

"Има промени, ще има и още повече промени след края на коронавирусната инфекция. Някои услуги ще изчезнат, ще се появят нови, други ще се изпълняват по различен начин".

Миланов очаква годината да завърши с около 30% заетост на хотелите в София, което обясни, че ще ги постави на “около нула” в баланса приходи-разходи.

До края на годината ще бъде преодоляна пандемията, а ръстът на хотелския пазар ще бъде възстановен през следващата година”, прогнозира още той.

Видеото с целия разговор - тук.
 
По публикацията работи: Анисия Иванова

Източник: dnes.bg