Коронавирусът беше подценен до известна степен от западните икономики в

...
Коронавирусът беше подценен до известна степен от западните икономики в
Коментари Харесай

Икономист: Западният свят се оказа по-неподготвен за коронакризата от Азия

Коронавирусът беше недооценен до известна степен от западните стопански системи спрямо тези в Азия, съобщи някогашен основен икономист на Международния валутен фонд, представен от BBC.
Рагурам Раджан чака растежът на западните стопански системи да се свие с до 6% през 2020 година Затварянето на голям брой компании в опит да се прекрати разпространяването на ковид има голямо финансово отражение.
Коментарът на Раджан идва откакто МВФ предизвести, че световната стопанска система се насочва към най-тежката си рецесия след Голямата меланхолия от 30-те години на предишния век.
“Смятам, че западните страни, частично тъй като нямат пряк опит със съществени епидемии, подцениха малко ситуацията”, съобщи Раджан пред BBC.
Раджан, някогашен гуврньор на Индийската централна банка, уточни Южна Корея и Сингапур като двете азиатски стопански системи, справящи се добре с последствията от ковид.
Според него Индия има “ограничени инструменти” за битка, имайки поради гъстотата на популацията, която затруднява в допълнение общественото разграничаване.
По думите на Раджан е значимо да се насочи предизвестие към хората, че би трябвало да одобряват пандемията съществено.
Икономистът направи мрачна прогноза за западните стопански системи, като съобщи, че чака те да се насочат от агресия към стесняване.
“На този стадий евентуално ще забележим стесняване на Брутният вътрешен продукт на западните стопански системи с сред 2 и 3 процентни пункта, в отрицателния сюжет, свиването ще е с 4 или 5%”, означи той.
Раджан чака икономическият напредък на всяка страна да се намали с 5 до 6% през тази година.
Според него е належащо стопанските системи да работят дружно и да си споделят запаси, с цел да се оправят с рецесията.
“Виждаме, че страните си не разрешават доставките на медицински артикули посред си; виждаме, че страни не разрешават износа за значими лекарства. Това утежнява нещата за всички”, уточни Раджан.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР