Коронавирус е опасен най-вече за възрастните? Не. Хората с предишни

...
Коронавирус е опасен най-вече за възрастните? Не. Хората с предишни
Коментари Харесай

Ето при кои предишни заболявания коронавирусът е особено опасен?

Коронавирус е рисков най-много за възрастните? Не. Хората с предходни болести също са рискова група. И то освен страдащите от диабет или астма. При кои болести би трябвало да се внимава? И за какво те са рискови?

Имунната система на индивида защищава организма от всевъзможни рискови " нашественици ", да вземем за пример вируси. Когато тази система е отслабена, ситуацията става сериозно, изключително в случай че организмът е заставен да се оправя и с някаква външна зараза като Ковид-19

Кои предишни заболявания утежняват ситуацията на хора, инфектирани с новия ковид? Вижте в Deutsche Welle:

Хронични белодробни болести

Хората, страдащи от астма, изпитват усложнение да издишват въздуха от белия дроб. Поради това изпитват изострен зной. При тях белият дроб е с нарушени функционалности и защото организмът се пробва да компенсира този минус, той е с по-слаби защитни сили. Астматичните пристъпи могат да бъдат предизвикани от разнообразни алергени или от инфекции на дихателните пътища, до каквато може да се стигне и при Ковид-19. Когато организмът е затруднен да се оправи с двойното натоварване, може да се стигне до тежки нарушавания, които в най-лошия случай приключват със гибел.

Хроничният бронхит и белодробният емфизем също са заболявания на дихателните пътища. Учените считат, че в доста от случаите те се появяват вследствие на тютюнопушене. Хора, които страдат от сходни болести, имат отслабена имунна система и нарушени функционалности на белия дроб, заради което вирусите доста по-лесно могат да нападат организма.

Диабет

Хората, страдащи от диабет, поначало имат по-слаби защитни сили. Това се отнася и до двете форми - диабет първи вид и диабет втори вид. Повишените стойности на захарта в кръвта нарушават съпротивителните сили на организма, а появи ли се и някакво инфекциозно заболяване, общото положение на диабетиците бързо се утежнява. Диабетът поврежда кръвоносните съдове и вътрешните органи, целият организъм се дебалансира, а в това положение той доста по-трудно може да се оправи с някой рисков вирус, проникнал извън.

Заболявания на сърдечно-съдовата система

Към тях спадат коронарната или исхемична болест на сърцето, при която кръвоснабдяването на сърдечната тъкан е нарушено или въобще не действа. Това се дължи нормално на артериосклероза - т.е. на калциране и свиване на кръвоносните съдове. В сходно положение всяка зараза може да докара до съдбовни последствия. Също и хора със сърдечен недостатък би трябвало да бъдат доста по-предпазливи в условия на зараза.

Високо кръвно налягане

В Германия сред 20 и 30 милиона души страдат от хипертония. Тя също крие нараснали опасности за пациентите, наранени от вирусна зараза. Постоянно нарасналото кръвно налягане поврежда сърцето, което е трайно изложено на по-високо натоварване от естественото. Това утежнява възможностите на организма да се пребори с възможна вирусна зараза.

Ракови болести

Вирусните инфекции са доста рискови и за болните от рак. Химиотерапията с цитостатици да вземем за пример цели да попречи на раковите кафези да се развъждат, само че тя визира и здрава тъкан, заради което се отразява зле на човешкия имунитет. Организмът става по-податлив на инфекции.

Автоимунни болести

Друга заплаха съставляват автоимунните болести. На пациентите се изписват имунопотискащи лекарства, които да предотвратят заплахата от това имунната система да нападна личния организъм. Подобни лекарства потискат реактивните сили на имунната система или даже ги блокират напълно.
Така организмът става по-податлив на всевъзможни вирусни болести. Към тази група болести спадат Мултиплената склероза, ревматизмът, както и някои хронични възпаления на стомашно-чревния тракт като Морбус Крон. Някои заболели от СПИН също взимат сходни лекарства.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР