Коронацията на крал Чарлз като следващия монарх на Великобритания е

...
Коронацията на крал Чарлз като следващия монарх на Великобритания е
Коментари Харесай

Тайните на британската корона с 444 камъка

Коронацията на крал Чарлз като идващия монарх на Англия е в събота, а, както подсказва името на церемонията, най-същественият миг от нея е този, в който короната ще бъде сложена върху главата на сина на Елизабет Втора. Затова дано обърнем малко повече внимание на този неповторим знак на монархията.
 Крал Чарлз и поканата към цялото семейство на Кейт Мидълтън за коронацията
Специалното отношение на Чарлз към Кейт Мидълтън

Едни положителни фамилни връзки

Короната на Свети Едуард, която ще заблести на главата на крал Чарлз Трети в събота, е на 360 години. Тя е основана за Чарлз Втори през 1661 година и е кръстена на Едуард Изповедника - последния англосаксонски крал на Англия.

Поръчана e от кралския златар Робърт Винер, с цел да замести истинската средновековна корона, която е претопена през 1649 година, когато по време на Гражданска война Народното събрание гласоподава премахването на монархията. Новата корона не е точна имитация на предходната, само че също като нея има четири кръста, четири хералдически линии и две арки.

King Charles II restored the Monarchy after the Interregnum and was crowned on April 23 1661.

Many of the Crown Jewels used in past coronations had been sold or destroyed. Replacements were made including the St. Edward's Crown which will be used at the Coronation of Charles III
— Coronation News & Updates (@Coronation2023)
През тези повече от три века короната на Свети Едуард е употребена при коронациите на всички британски монарси - последно на тази на кралица Елизабет Втора през 1953 година Съхранява се в Лондонската кула дружно с останалите бижута от кралската сбирка.

Короната е с солидна рамка от 22-каратово злато, висока е 30 см и тежи 2.23 кг. На нея са инкрустирани 444 скъпоценни и полускъпоценни камъка, измежду които 345 аквамарина, 27 турмалина, 37 бели топаза, 12 рубина, както и 7 аметиста и 6 сапфира.

The dramatic royal history of St Edward's Crown – which will have a starring role in the
— Tatler (@Tatlermagazine)
Безспорно най-ярко свети диамантът Кохинор, който със своите 109 карата се прави оценка на повече от 400 милиона $. Той не е най-големият в света, само че е най-дискутираният. Около скъпоценния камък се носят редица клюки като този, че е анатемосан. А в основата на историята му са английските завоевания на територията на Индия, чиято благосъстоятелност е бил преди епохи.

Другите камъни по короната на Свети Едуард също имат не по-малко забавна история. Аквамарините да вземем за пример, които са най-многобройни, са закупени от крал Едуард Седми от бразилското държавно управление през 1903 година по препоръка на брачната половинка на монарха. След това бижутерите от Garrard & Co ги изрязват под формата на рози.

Белите топази също са обезпечени от бразилското правителство в началото на ХХ век. Турмалините за короната идват от мините в Бразилия и Шри Ланка. Рубините също са обезпечени от няколко страни. На короната ослепителен още по редките жълт цирконий, гранат, шпинел и перидот, предава Daily Mail.
 Крал Чарлз и специфичният Камък на ориста за коронацията му
Колко специфичен може да е един камък за коронацията на крал Чарлз

Малките елементи с огромно значение

Към златната рамка е прикачена кадифена шапка в лилаво, върху която има украса от кожа на хермелин. Шапката се прибавя в допълнение през XIX век, с цел да бъде по-лесна короната за носене. А през декември 2022 година бе преправена, с цел да пасне идеално на главата на крал Чарлз.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР