Коронакризата е довела до поевтиняване на задължителната застраховка Гражданска отговорност“

...
Коронакризата е довела до поевтиняване на задължителната застраховка Гражданска отговорност“
Коментари Харесай

Поевтиня ли Гражданска отговорност по време на пандемията

 Коронакризата е довела до поевтиняване на наложителната застраховка " Гражданска отговорност “ за автомобилистите през последните месеци. По-малкото произшествия в резултат на намалениия пътен трафик докара до спад от над 10% в цените на множеството застрахователи.

За София, която е най-рисковият за шофиране град, през първото полугодие застраховката е намаляла с близо 40 лв. за най-масовите коли, демонстрира сметка на " Монитор “. Така за 15-годишно транспортно средство с 100 к.с. мощ и водач над 25 година в този момент полицата коства приблизително 250 лв.. Сумата е на разсрочено заплащане за четири месеца. При еднократно заплащане може да поевтинее с още 10 лв.. При липса на произшествия и респективно вреди цената на наложителната застраховка за автомобилистите понижава с още десетина лв.. Вследствие на понижената икономическа интензивност и на ограниченията за обществена отдалеченост, в интервала март-май беше регистрирано понижение на пътния трафик и респективно на пътно-транспортните катастрофи.

Това се отрази и в намаляване на броя на вредите, заведени при застрахователите през тези месеци, разясниха от ДЗИ. Затова и застрахователите започнаха и няколко понижения в цената на застраховка " Гражданска отговорност “ на автомобилистите, която да отрази по-ниския риск в този интервал. От друга страна от месец юни се регистрира възобновяване на придвижването, подкрепено от по-ниската цена на горивата, само че евентуално и заради желанието на доста хора да употребяват персоналния пред обществения превоз за предварителна защита. Намалението не е еднообразно за всички Средното понижение на базовата цена на издадените полици през месец ноември е над 10%.

За някои групи клиенти понижението по-голямо, стигащо до 15-20%, само че съществуват и групи клиенти, за които разлика няма. Това са най-много младите водачи. В интервала март-май застрохователите регистрираха спад на броя на подписаните полици по застраховка " Гражданска отговорност “ на автомобилистите. След това обаче броят им се възвърне до нормалните равнища. Данните за застрахователния пазар удостоверяват общия еволюционен тренд към възобновяване макар цялостната икономическа застоялост в резултат на COVID-19, сочат данните на Комисията за финансов надзор и коментирите от сектора. Към края на деветмесечието по застраховка " Гражданска отговорност “ има лек растеж на изплатените награди от 1% през първите 9 месеца на годината, до момента в който при Каското се регистрира 1% спад.

Премийният доход по Гражданско отделение на автомобилистите е към 840 млн лева, при каското– 480 млн. лева Лек спад премийния доход при застрахователите Българският осигурителен бранш се оправя сносно към този миг на пандемията. Има прочут спад на премийния доход от към 2,5% на годишна база от пролетта насам, само че той е сдържан и управляем “, съобщи Владимир Савов, заместник-председател на Комисията по финансов контрол. Без отчитането на еднократни феномени в статистиката е налице сдържан растеж на интереса към застрахователни артикули в опазването на здравето. сега застрахователите имат лицемерен метод към рецесията с ковид. В първите месеци на пандемията в резултат на шока те са възприели всеобщо политиката да изключат от застрахователните полици рисковете при пандемия. Напоследък някои от тях пък стартират да оферират спомагателна застраховка за COVID- 19.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР