Коронакризата е довела до поевтиняване на задължителната застраховка Гражданска отговорност“

...
Коронакризата е довела до поевтиняване на задължителната застраховка Гражданска отговорност“
Коментари Харесай

По-евтина Гражданска отговорност заради коронавируса

Коронакризата е довела до поевтиняване на наложителната застраховка „ Гражданска отговорност “ за автомобилистите през последните месеци, демонстрира проучване на електронната платформа 24ins.bg.

Ако през януари междинната цена за нови клиенти е била 328 лева, то през юни тя към този момент е 320 лева Отделно застрахователните компании дават отстъпки на старите си клиенти за възобновяване на полиците при тях, показват от 24ins.bg. Компаниите, които са подхванали най-осезаемо понижение на застраховките1 са „ Левинс “, „ Булинс “, „ Евроинс “, „ Дженерали “, „ Алианц “, написа „ Сега “.

Спадът в цената на „ Гражданска отговорност “ е единствено 2.6%, само че понижение на наложителната застраховка от дълго време не е имало. През последните години тя непрестанно върви нагоре, като единствено за 2017-2019 година скокът е над 50%.

За да наблюдава цената на застраховката при изследването си, 24ins.bg взима поради възрастта на водачите, обитаемото място по регистрация на автомобила, размера на мотора и дали притежателят е физическо или юридическо лице.

От данните излиза наяве, че през първото полугодие най-вече е поевтиняла застраховката за дългогодишните водачи (на възраст над 45 г.) – за тях спадът от началото на годината е над 3.6% до междинна цена сега от към 275 лева.

Средно 425 лева коства полицата за младите водачи до 25-годишна възраст, като от началото на годината понижението е с 2.18%. За водачите сред 25 и 45-годишна възраст междинната цена на „ Гражданска отговорност “ за първите шест месеца е към 281 лева.

Докато през първите три месеца на 2020 година за леки коли, благосъстоятелност на физически лица, цените стартират от 208.08 лева и доближават 1024.33 лева, то в идващите три месеца цените се намаляват. Най-ниската цена е 194.95 лева, а най-високата – 1021.78 лева Същото важи и за юридически лица – най-високата цена в първите три месеца на годината е 578.59 лева, след което се следи спад до 562.27 лева.

Според размера на мотора цената за застраховката е най-висока за мощ над 2500 куб. см. – междинна цена за първото шестмесечие от 418.72 лева, като отбелязва 3.27% спад от началото на годината.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР