Корниш Рекс е котка с изключително екзотичен и според някои

...
Корниш Рекс е котка с изключително екзотичен и според някои
Коментари Харесай

Корниш Рекс

Корниш Рекс е котка с извънредно другоземен и съгласно някои даже чудноват външен тип. Котките от породата Корниш Рекс са желани от феновете на екзотичните породи писани, както и от хората, които страдат от алергия към животни.

История на Корниш Рекс

За пръв път в историята на тези красиви късокосмести котки, котенце с къса къдрава четина било видяно до една берлинска болница в средата на четиридесетте години на ХХ век. За страдание в следвоенното време на германците не им било до селекциониране на котки и животното останало съвсем неусетно.

Десетина години по-късно котенце, сходно на немското, се появява в свърталище във плантация в британското графство Корнуол. То се родило на 21 юли 1950 година. Котенцето не приличало на нито едно от котилото. То било с дълго гъвкаво тяло, клиновидна глава и големи уши. Основната му специфичност обаче била козината му – тя била къса, вълниста и бяло-рижава. Това котенце било кръстено Калибункер и стопаните му решили да основат изцяло нова порода, която нарекли Корниш Рекс, поради приликата с локалните зайци. През 1979 година породата била публично приета от фелиноложките асоциации.

За да не се получава изродяване на котките от породата Корниш Рекс, котките от тази порода били кръстосвани със Сиамски Котки и с Бурмански Котки, както и с елементарни домашни котки. След като генът, който отговарял за късата къдрава четина на Корниш Рекс, бил укрепен, кръстосването на котките от тази порода с котки от други породи било изрично неразрешено.

Стандарт на Корниш Рекс

Тялото на Корниш Рекс е със междинен размер, елегантно, стройно, гъвкаво и мускулесто. Гръдният панер на Корниш Рекс е необятен, коремът е спретнат. Крайниците на Корниш Рекс са дълги и тънки. Лапите на Корниш Рекс са изящни и овални и ноктите не се прибират изцяло в лапите. Опашката на Корниш Рекс е дълга, тънка в основата и стесняваща се към края си.

Главата на Корниш Рекс е клиновидна, челото е ниско. Изразената брадичка образува права линия с носа. Ушите са ситуирани на разстояние едно от друго и са с доста огромен размер, необятни в основата и с леко заоблени върхове. Очите на Корниш Рекс са с форма на бадем и са ситуирани напряко. Козината на Корниш-Рекс е къса, леко къдрава, мека и еластична. Допустими са всички цветове в това число колорпойнт.

 котка Корниш Рекс

Грижи за Корниш Рекс

Поддръжката на козината на Корниш Рекс изисква ежеседмично къпане на котката със специфичен шампоан, в противоположен случай могат да се получат кожни проблеми. Породата Корниш Рекс е хипоалергенна, тъй като тези красиви котки съвсем не си сменят козината и е задоволително тя от време на време да се мине с мокър парцал, с цел да паднат мъртвите косми.

Котките от породата Корниш Рекс са домошари и не се вълнуват от разходки, само че това не значи, че не хабят големия си ресурс от сила у дома. Те са игриви, дейни и любознателни и е добре да имат място, където да играят, както и много играчки, с които да се забавляват, до момента в който стопанинът им е на открито. Котките от породата Корниш Рекс обичат да се катерят и да скачат колкото може по-нависоко.

В ъглите на очите на котките от породата Корниш Рекс може да се образува секрет, само че това е обикновено и би трябвало заран да се избърсват с тампон с преварена вода. Корниш Рекс би трябвало да се пази от течения, а в студените месеци да се облича със специфични дрешки, с цел да може да поддържа добра телесна температура.

Обучение на Корниш Рекс

Котките от тази порода елементарно се поддават на образование. Корниш Рекс би трябвало от дребна да се учи какво е разрешено и какво не може и с течение на времето условията да не се трансформират, с цел да не се обърква животното. Корниш Рекс може да се научи на съществени команди, само че не би трябвало да се заблуждавате, че котката от тази порода ще извършва всяка ваша команда категорично - всичко зависи от настроението й сега.

Хранене на Корниш Рекс

Корниш Рекс може да се храни както с гранулирани и консервирани храни за котки от висок клас, по този начин и с натурални артикули, допълвани с витамини и минерали. Корниш Рекс може да се храни с агнешко, заешко, телешко, пилешко и пуешко месо, дивеч и техните субпродукти. Не се предлага да храните Корниш Рекс със свинско месо, с овнешко месо и с техните субпродукти. Може да допълвате менюто на Корниш Рекс с разнообразни типове зеленчуци за котки, кисело мляко, твърдо сварени яйца, сварен ориз, сварена обезкостена морска риба за котки.

Заболявания на Корниш Рекс

 порода Корниш Рекс

Корниш Рекс може да има проблеми с очите и ушите, както и да страда от разнообразни типове дерматити. Котките от породата Корниш Рекс са доста лакоми и в случай че нямат ограничаване от страна на стопаните, честичко ще преяждат, което може да докара до затлъстяване и до следващи проблеми със здравето.

Любопитни обстоятелства за Корниш Рекс

Котките от породата Корниш Рекс изисква стопроцентово внимание от стопаните си. Дори за малко оставени в затворена стая, тези котки могат да изпаднат в суматоха. Корниш Рекс не понася самотата и нищо не може да размени за тях контакта с хората. Корниш Рекс обича да седи на рамото на стопанина си като папагал.

Котките от породата Корниш Рекс са доста умни и схващат стопаните си на интуитивно равнище. Корниш Рекс имат способността да оказват помощ на стопаните си, в случай че са в меланхолия. Котките от тази порода са доста чувствителни и не обичат да им се покачва звук, само че за сметка на това не са злопаметни. Като цяло са с мил и мек темперамент и не са склонни към експанзия. Котките от породата Корниш Рекс обичат всички членове на фамилията, само че избират един на който да дадат цялата си любов и лоялност и нормално това е жена.

Корниш Рекс е толерантен с деца, само че не обича груби игри и ще избра да се скрие някъде, само че няма да ги нападне. Котките от породата Корниш Рекс добре се схващат с други животни, само че избират да са единствен любим в фамилията. Ако има още една котка, вниманието на стопаните би трябвало да е еднообразно към двете животни. Известният артист Мерилин Менсън е буен поклоник на породата Корниш Рекс. Той им посвещава авангардни акварелни платна.

Недостатъци на Корниш Рекс

Котките от породата Корниш Рекс не могат да устоят дълго време сами, по тази причина може да мяукат мощно дълги часове, с цел да се пробват да повикат стопанина си.

Вижте и други породи къдрави котки.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР