Корнелия НИНОВА*Уважаеми български граждани!Въпросът с обсъждането и поправките на Изборния

...
Корнелия НИНОВА*Уважаеми български граждани!Въпросът с обсъждането и поправките на Изборния
Коментари Харесай

Защо ЦИК се бави с отчета за грешки с машините?

Корнелия НИНОВА*
Уважаеми български жители!
Въпросът с разискването и поправките на Изборния кодекс не е просто юридически въпрос, а огромен политически въпрос. Въпрос за политическата непоклатимост на България в този основен миг. Въпрос за правата на българските жители и демокрацията. Въпрос за правовата страна и законността. За политическата отговорност, справедливостта и доверието.
За нашите някогашни сътрудници от " Продължаваме промяната " и " Демократична България " въпросът за Изборния кодекс се трансформира във въпрос за стабилността и сигурността на България в идващите месеци и години, и беше подложен като ултиматум. Ако Българска социалистическа партия не си изтегли законопроекта, няма да има договаряния за държавно управление. Или пък, в случай че законопроектът мине, няма да предлагаме държавно управление на малцинството. Представяте ли си метаморфозата от няколко месеца?! Условие за държавно управление към този момент не е битката с корупцията и оставката на Гешев. Условие за държавно управление към този момент не е нова КПКОНПИ отпред с Бойко Рашков. Условие за държавно управление към този момент не е обществената стратегия на Българска социалистическа партия, а Изборният кодекс...> Защо? Това е първият въпрос. > Щях да се веселя, в случай че имаше подобен напор на сила в комисията. Щях да се веселя, в случай че бяхте организирали митинги, уважаеми обществени сътрудници! Например, когато не мина минималната заплата от 850 лева в тристранния съвет. Или пък да Ви запитвам - за какво с Вашите гласове беше отритнат Законът за обществените помощи за деца от 300 лева? Или пък промените в пенсионната система в обществената комисия? Къде изчезна общественият и антикорупционният Ви образ, та внезапно смисълът на съществуването на партиите и бъдещето на страната се трансфораха едни машини и флашки?!
Уважаеми български жители, желая да Ви осведомявам и да напомня нещо. В предходния парламент, когато бяхме сътрудници с " Продължаваме промяната " и " Демократична България ", ние от Българска социалистическа партия внесохме същия закон на 15.05.2022 година Тогава нямаше никаква истерична реакция от нашите сътрудници. Точно противоположното. Поставих въпроса на Министерски съвет пред министър-председателя Кирил Петков още тогава, с терзанието, че нещо се случва и би трябвало да обмислим промени в Изборния кодекс. Той извика господин Божанов от " Демократична България " и обикновено разговаряхме, че има проблем. Внесохме законопроект и нямаше атака против него. Даже не участвахте в дебата в правна комисия тогава. Споделям това, тъй като нашият диалог беше в Министерския съвет, не в нечий апартамент или в някакво заведение. Тогава попитах непосредствено господин Божанов, тъй като той схваща и е неоспорим експерт, има ли теоретична опция да се манипулират машините? И отговорът беше - " Да! ". И господин Петков му разпореди да изиска от ЦИК кодовете за достъп, с цел да проверим какво става. Тогава нямаше нервност за статуквото Българска социалистическа партия. Значи, когато управляваш с една партия и ти е нужна властта непременно, кардиналната позиция на тази партия не е статукво. Но, когато си отвън властта и същата партия сложи същия въпрос също толкоз кардинално, тя към този момент е статукво и се е върнала в предишното, в Средновековието. Е, що за политика е това? 
Трето, за правата на жителите и демокрацията. Тези партии, които най-вече се борят за правата на жителите, подценяват мнението на 47% от тях, които желаят хартия. 48% желаят машина. Е, дано демократично да им дадем и двете благоприятни условия да гласоподават. 
Посягате на правовата страна и законността в храма на законността - Народното събрание. С настояването Българска социалистическа партия да си отдръпна законопроекта. Вие сте нови и още нямате опит и не разбирате. Но въпросът ми е към " Демократична България ". Как можете да желаете евакуиране на законопроект на второ четене, откакто знаете, че не може? Нямаме право по закон. И една седмица облъчвате обществото: " Българска социалистическа партия да си изтегли законопроекта ", като знаете, че не може. Може единствено с решение на Народното събрание, на всички нас. Вие желаете от нас да нарушим законите на страната. > Политическата отговорност > Уважаеми български жители, в продължение на доста време Ви се внушава, че първото решение на Народно събрание бил Изборният кодекс. Че Българска социалистическа партия е отстъпила от обществените си задължения и внесла измененията в ИК, тъй като желае да манипулира вота Ви.
Първо, Българска социалистическа партия внесе 12 обществени закона и това е показателно. Но да напомня, че първите решения на това Народно събрание, които по силата на решение №9 на Конституционния съд са равни на закони, бяха: за изпращане на оръжие за Украйна; покупка на нови самолети - едни, втори, трети; еврозона и така нататък Коалицията на войната беше първа, а не обединението на хартията. И тя беше сред " Продължаваме промяната " и статуквото - ГЕРБ и Движение за права и свободи. Да сте ни чули ние да ги нападнем и да ги обидим? Да използваме епитетите, които те в този момент употребяват против Българска социалистическа партия? Не. Защото политика с прилагателни не се прави. И с процедури, уважаеми сътрудници от " Продължаваме промяната ". Политиката е нещо доста по-голямо от обиди и процедури. 
Чух нещо впечатляващо - сътрудник от Политическа партия сподели, че присъединяване на партиите в СИК не е гаранция, че те ще ревизират вярно. Чуйте за какво! Защото, съгласно сътрудника, има партии, които нямат задоволително хора в страната, с цел да се попълнят секционните комисии. СИК са към 12 000. Ако една партия няма 12 000 членове, симпатизанти и доброволци, каква партия е тя?
И най-важният въпрос: за какво Българска социалистическа партия, която е упорствала за машинно гласоподаване, си промени мнението? Не е тъй като обслужваме статуквото и желаеме да Ви откраднем гласовете, уважаеми българи. Поради три аргументи и имам три въпроса: към институциите и българските жители.
Някой може ли да каже за какво излиза този надпис на машините:>   " Дневникът е фалшифициран "   > Първи въпрос, само че да ми изясни специалист: какво значи това? 
Втори въпрос, за какво ЦИК още не е излязла с формален отчет има ли разминаване сред гласовете и регистрираните квитанции от вота? Защо месец и половина по-късно ЦИК не подава информация в тази връзка?
И трети въпрос - някой разбирач да излезе и да изясни какво значи следното. Снабдили сме се с публични протоколи, които демонстрират машинно гласоподаване, отчело 166 гласа, а в протокола на преброяването - регистрирани 168 гласа. 
Втори протокол от Габрово - машина, отчела 227 гласа, а са открити 229. Трети протокол от Благоевград - машина, отчела 264 гласа, а в протокола са 261. И мога да продължа с десетки такива случаи в цялата страна. 
Става въпрос за разлика от 4-5 гласа. Но представете си 12 000 по 4-5 гласа какъв брой вършат? Над 60 000 гласа. А 60 000 гласа това е съвсем една парламентарна група. Така че, когато някой логичен, рационален специалист излезе и изясни тези разлики, които ни се показват за техническа неточност, ще го изслушаме.  > Нашата борба е за заслужено отчитане на гласовете  > За право и независимост на избор на всеки жител по какъв начин да гласоподава и за надзор върху това гласоподаване. И тук, в залата, да седят хората, които в действителност е избрал българският народ, а не ги е избрал оня, който разнася флашките и набира кодовете.  
Припомних на Асен Василев по какъв начин са протекли договарянията по тази тематика в предходното държавно управление: " Добре, ще въведем хартиената бюлетина, само че дайте да го създадем за над 60-годишните, с цел да можете вие да си приберете електората, тъй като е по-възрастен. " Разговорът беше това, той не беше срещу машините, а беше - дайте нещичко там да създадем компромис поради вас.
Отговорът ни беше, че борбата на Българска социалистическа партия не е за нашите гласоподаватели, а за демокрацията, справедливото и свободно право на избор. И отказахме да променим кодекса по този начин, че да създадем облекчение единствено на възрастните хора. Обясних им, че това е противоконституционно и нямаме право да разделяме хората по възраст, пол, занимание и раса. Ако в миналото сте си помислили да нарушавате Конституцията, този път няма по какъв начин да Ви позволим, сякаш поради Българска социалистическа партия, да го извършите още веднъж.
Уважаеми сътрудници, ние не влязохме в разправии поради това, а поради изгонването на 70-те съветски дипломати, за които научихме от медиите. Заради прекратения контракт с " Газпром ", за който научихме от медиите, поради оръжията за Украйна - това беше конфликтът сред нас, а не кой по какъв начин да гласоподава.
Уважаеми български жители, гледайте кой какво прави, а не по какъв начин Ви лъже. Всички тези обществени закони към този момент са в комисии и " Продължаваме промяната " ги блокира. Питам Ви, сътрудници, за какво по Ваше предложение в обществена комисия не мина Законът за обществените помощи за деца? Как можахте да блокирате бързото приемане на 20 години затвор, 100 000 лв. санкция и отнемането на имуществото за каналджийство, а полицията ги гони из цяла България - стрелят се и умират служители на реда? Как можахте да блокирате измененията в Наказателно-процесуален кодекс? Не го допуснахте с Вашите гласове, на " Демократична България " и на " Възраждане ". Защо бе, хора?! Какво неприятно има да наложим драконовски закони и след това да ги направляваме дали ги извършват Министерство на вътрешните работи и граничари?
На господин Атанасов да кажа: Когато Министерство на вътрешните работи си е на мястото - и с машини, и с хартии може да се ограничи пазаруването на гласове. Ние може в този момент да спорим с Политическа партия, само че Бойко Рашков има безспорната заслуга на последните избори да се ограничи фрапантно злоупотребата и пазаруването на гласове. Ние сме открити и почтени хора и споделяме, че когато се вземат ограничения, може да се ограничи. Не машините ще спрат едното или другото, не хартията, а всички тези институции, които управляват този развой. 
-----------
* Изказване от трибуната на Народно събрание по време на разискванията на Изборния кодекс
 >

 
 
 
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР