Корнелия Нинова твърди, че настояването България да не спази европейското

...
Корнелия Нинова твърди, че настояването България да не спази европейското
Коментари Харесай

Ограниченията пред чужденците да купуват земеделска земя в България засега остават

Корнелия Нинова твърди, че настояването България да не съблюдава европейското законодателство не е деяние " анти-ЕС " и не е знак, че Българска социалистическа партия желае страната да напусне съюза

Още по тематиката
Възможно е да се вкарат различен вид ограничавания в поземленото законодателство

Според държавното управление в Букурещ има други страни в Европейски Съюз като България, които са въвели такива условия

Ограничението още е в действие макар наказателната процедура против страната ни и още четири страни

Ограниченията пред жители, в това число и български, които не са живели в последните пет години в страната, да могат да купуват земеделска земя остават в действие. За това се схванаха парламентарните партии - ГЕРБ, Българска социалистическа партия, " Обединени патриоти " и " Воля ", без Движение за права и свободи в сряда. Инициативата беше на водача на социалистите Корнелия Нинова, която ще търси " институционално обединяване " на среща с президента Румен Радев, като се надява към тази позиция да се причисли и Министерският съвет.

Опит да се удължи възбраната

Преди седмица министерството на земеделието предложи за обществено разискване промени в закона за собствеността и използването на земеделските земи, които предвиждаха тази така наречен уседналост да отпадне. Причината е, че нарушава Договора за действието на Европейския съюз, който дава независимост на жителите на съюза да се откриват в която и друга страна членка, да основават предприятия, да придвижват капитали.

Заради ограничаването в нашия закон Европейската комисия стартира наказателна процедура против България. Минималната еднократна глоба, която страната ще заплати, в случай че не в профил нарушаването и изгуби последвалата правосъдна процедура е 839 хиляди евро. За всеки ден безучастие на наказаната страна е допустимо да се дължи спомагателна санкция от минимум 660 евро. Средствата в действителност се вземат от структурните фондове, с които се подкрепят земеделските производители.

Партиите в Народното събрание си дефинираха двумесечен период, в който българските евродепутати да потърсят срещи на разнообразни равнища в Брюксел, с цел да намерят механизъм рестриктивните мерки да останат под някаква форма.
Въпреки, че Движение за права и свободи е срещу тях, представителите на придвижването в Европейския парламент също ще се включат в диалозите, сподели за " Капитал " ръководителят на партията Мустафа Карадайъ. " Ние желаеме да сме откровени - какво избираме - да сме малко членове на Европейски Съюз или не? Да сме малко бременни или не? ", сподели той.

Чужденците ще ни изкупят земята!

Аргументите на Корнелия Нинова, че земеделската земя в България е най-евтината в Европейския съюз и би могла да бъде изкупена на безценица със спекулативни цели, " без гаранция, че ще се обработва, нито в чоии ръце ще попадне ". Тя уточни, че разнообразни форми на ограничаване има в Полша, Унгария, Словения, Словакия, а неотдавна и Румъния. Социалистите се надяват, защото и против тези страни са почнали наказателни процедури, евродепутатите им да обединят старания с нашите.

Те ще пазят позицията, че разпореждането със земята би трябвало да се подчинява не на наредбите на свободното придвижване на капитали, а де се контролира от общата селскостопанска политика. Във вторник Нинова сподели, че, даже България да изгуби възможната правосъдна процедура, по-добре да заплати, само че да резервира рестриктивните мерки върху пазаруването на земеделска земя.

Абсолютно същата позиция беше изразена от зам.-председателят на " Атака " Десислав Чуколов няколко часа по-рано пред bTV.
През 2014 година точно националистите на Волен Сидеров прокараха тази рестрикция в Закона за собствеността и използването на земеделските земи, откакто Конституционният съд анулира наложения по-рано още веднъж от тях мораториум върху продажбата на ниви на чужденци.
Текстовете обаче доста елементарно се заобикалят, най-много като се купуват компании на български жители, които са обитавали в страната повече от пет години.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР