Корнелия Нинова ще води БСП и на местните избори. После

...
Корнелия Нинова ще води БСП и на местните избори. После
Коментари Харесай

Защо Корнелия Нинова не подаде оставка

Корнелия Нинова ще води Българска социалистическа партия и на локалните избори. После - след това отново ще ѝ желаят оставката. Но на завършилия на Петдесетница 49-ти конгрес на българските социалисти председателката на социалистите не подаде обещаната оставка, за което я поддържаха 535 делегата, 27 гласоподаваха срещу и 11 се въздържаха. Въпреки че форумът утвърди управителната ѝ роля, това надали ще докара до надвит приръст на гласоподаватели за Българска социалистическа партия. Но най-малко няма да отслаби партията още повече с козни за лидерския пост.

Формално Нинова нямаше защо да подава оставка - на европейските избори Българска социалистическа партия, твърдо втора, усили гласовете си с 50 000 по отношение на евровота през 2014 година, има един евродепутат повече от предходните четирима и приръст на гласове в София, Пловдив-град, Варна и други Противниците ѝ в партията обаче взеха решение, че Българска социалистическа партия е изгубила „ извоювани избори “, а Корнелия Нинова разгласи, че ще подаде оставка. Завъртяха се имена в залаганията за нов водач на социалистите или за някакъв краткотраен началник до локалния избор наесен. Но всичко мина по сюжета на партийното управление - с делегати, горещо увещаващи лидерката да не напуща поста, с енергично слово на самата лидерка.

Така оставката се оказа „ пунта мара “ (в стилистиката на премиера Бойко Борисов). Но с хода си Нинова печели време - за себе си и за определеното от нея управление, и показва, че има зад тила си поддръжката на партията и редовите симпатизанти.

Голямата цел са локалните избори

„ Поемам имиджови вреди, само че защищавам партията от загубата на локални избори ", стимулира решението си председателката на Българска социалистическа партия. В същия ден получи и поддръжката на президента Румен Радев - „ госпожа Нинова знае какво прави и носи отговорност за своите действия! “ Но президентът акцентира и какъв брой е значимо за България да има „ сплотена политическа съпротива ”, защото „ неналичието ѝ ще бъде пагубна за нашата народна власт “.

В президентските думи прозира една от разграничителните линии сред Нинова и вътрешнопартийната съпротива в лицето на Георги Гергов, Сергей Станишев, Михаил Миков, Красимир Янков, Георги Пирински, а към този момент и Румен Овчаров - отношението към Бойко Борисов и ГЕРБ. Това „ крило “ е диалогично с ръководещите. Дотам, че в някои среди се дискутира концепцията за „ споделен кмет на София “ в лицето на Мая Манолова, както и други проекти.

Позициите на ръководещите в столицата са поразклатени (също и на други места), и това би било комфортна формула. От друга страна Българска социалистическа партия в никакъв случай не е печелила в София.

Всъщност формулата е „ самостоятелен претендент с поддръжката на... “ Именно социалисти от вътрешнопартийната съпротива стартират името на Манолова, пречистена от партийното си минало посредством позицията на омбудсман, за този пост. Някои от тях я подкрепяха още като претендент за президент от Българска социалистическа партия.

С тезата, че би била чудесна като самостоятелен претендент - „ и дано партиите не я задушават в обятията си “, излезе по една телевизия и някогашният президент (2002-2012 г.) Георги Първанов. А самата Манолова даде да се разбере, че партийно издигане и кандидатиране са „ безусловно неприемливи ” за нея. С Нинова, отпред на социалистите, тези проекти няма да проработят. Нито другите - за приобщаване и „ подаване на ръка “ от Българска социалистическа партия на основаната от Първанов партия АБВ да вземем за пример - които бяха блокирани още за европейските избори.

В името на властта - другото е декор

На пръв взор продължаващите към този момент две години разпри в Българска социалистическа партия наподобяват като битка на недоволната партийна номенклатура, която Нинова „ пенсионира “ от управлението на „ Позитано “ 20.

Някои анализатори считат, че в този момент му е времето за идейни и идеологически диспути - заради обстоятелството, че Българска социалистическа партия, ръководена от Нинова, изрази във връзка с Истанбулската спогодба и мигрантите позиции, разнообразни от тези на европейската левица, обединена в ПЕС. В реалност такива диспути не се водят, само че отдалечаването на Българска социалистическа партия от полезностите на европейската левица и приближаването към консервативните политики е реалност. Този развой надали може да се назова рецесия на идентичността, тъй като от стотина години насам вътъкът на Българска социалистическа партия не е социалдемократически, а проруската ориентировка не се трансформира, без значение кой ръководи на „ Позитано “ 20 (също като в българската енергетика).

Не се говореше за хрумвания и през вчерашния ден, на конгреса. В разбора за изборната загуба се чу рецензията, че концепциите и полезностите на социалистите не стигнали до хората. Ако въобще е имало такива, те бяха потопени от говоренето за управническата корупция на лидера на листата на Българска социалистическа партия Елена Йончева - маркирано също като минус на акцията.

Чуха се и предизвестия, изречени от лидерката Нинова, към „ тези предприемачи, които извън желаят да се бъркат в партийните работи - наиграхте се, затворете си портфейлите! ”, и към заговорниците - да не бързат да разделят наследството. Това са изречения за вътрешнопартийна приложимост. За външнопартийна чакаме от социалистите да дефинират задачите за локалните избори - тъй като в този момент нямат управническо наличие в нито една огромна община. При ниския старт, от който потеглят, всеки извоюван кмет и общински консултант ще се брои за плюс. Що се отнася до формулите „ самостоятелен с поддръжката на... “ те са си „ пунта мара ".

Б. ред. - Статията е от Дойче веле.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР