Корнелия Нинова представи номинациите © Анелия Николова Още по темата

...
Корнелия Нинова представи номинациите © Анелия Николова Още по темата
Коментари Харесай

БСП номинира шестима за членове на ВСС, неангажирани в актуални спорове

Корнелия Нинова показа номинациите

© Анелия Николова Още по тематиката
" Атака " номинира за Висш съдебен съвет прокурора, отказал да проверява Пеевски

Йордан Стоев е претендент за съдийската гилдия на съвета
19 юни 2017
Съдиите избраха един представител във Висш съдебен съвет от първи тур

Съдията от Върховния касационен съд Цветинка Пашкунова събра рекордна поддръжка
18 юни 2017
Как Движение за права и свободи номинира членове на Висш съдебен съвет....

...партията употребява една и съща бланка за предложенията си
16 юни 2017
ГЕРБ хареса заместника на Георги Колев за член на Висш съдебен съвет

Движение за права и свободи номинира предан към ползите на Пеевски арбитър и наследничката на Петьо Еврото
16 юни 2017
Висшият правосъден съвет в една различна действителност

Как би изглеждал идеалният член на кадровия орган на правосъдната власт
16 юни 2017

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова разгласи на конференция претендентите на партията за членове на Висшия правосъден съвет (ВСС) от парламентарната квота - общо шест души, измежду които четирима съдии и двама прокурори. Нинова уточни и критериите за асортимент на претендентите: да са градили кариерата си на магистрат поредно и по всички правила от най-ниското до най-високото равнище, да са експерти, които покриват необятен набор от правна проблематика, да безукорно честни. На последно, четвърто място, Нинова уточни, че претендентите не би трябвало да са " страна в разногласията, които се развиват в правосъдната система. Разчитаме на тяхната справедлива позиция за правосъдната промяна и на техния обективизъм. "

Малко след конференцията номиациите на Българска социалистическа партия бяха качени на уеб страницата на Народното събрание. Кандидатите на социалистите за съдийската гилдия са Диана Хитова от Върховния касационен съд (ВКС), Марина Михайлова от Върховния административен съд (ВАС), Драгомир Кояджиков от Апелативния профилиран углавен съд и Даниела Марчева от Софийския градски съд (СГС), която е командирована в Софийския апелативен съд.

За прокурорската гилдия са номинирани – Маринела Тотева от Върховната административна прокуратура (ВАП) и Светлана Бошнакова от Върховната касационна прокуратура (ВКП).

Диана Хитова е цивилен арбитър от трето гражданско поделение на Върховен касационен съд. Номинацията й не би трябвало е изненада, доколкото тя е била и народен представител от парламентарната група на Българска социалистическа партия в 40-то Народно заседание (2007-2009 г.), след което през май 2009 година е определена за член на Комисията за защита на конкуренцията. Хитова е почнала юридическата си кариера в началото като арбитър през 1979 година, след това - като юрист и синдик до 2007 година, предходна през политическата кариера в Народното събрание и Комисия за защита на конкуренцията, след това отново в адвокатурата, а от 2012 година е арбитър във Върховен касационен съд.

Марина Михайлова има 35 години стаж като правист, от които 27 - в съдбната система, където е почнала като арбитър в областен съд Ботевград през 1990 година Във Върховен административен съд е арбитър от основаването му през 1997 година, сега е ръководител на състав с сан ръководител на поделение. Има докторска степен по право след предпазена дисертация във Варненския свободен университет на тематика правосъден надзор по закона за спор на ползи. В колегията арбитър Марина Михайлова се употребява с име на добър експерт.

Даниела Марчева има 21 години юридически стаж, от които 16 като арбитър поредно в Софийския областен съд, Софийския градски съд, а от 2012 година е командирована в Софийския апелативен съд. Правораздава по цивилен каузи.

Драгомир Кояджиков приключва право в Бургаския свободен университет. От 1999 до 2004 година работи като следовател в Русе, а по-късно става арбитър в районния съд в Русе. През 2006 година се мести в Софийски областен съд, където остава до 2011 година, когато е нараснал в Апелативния профилиран углавен съд

Прокурор Светла Бошнакова приключва право в СУ. Работи като арбитър в Районен съд Кюстендил (1990-1994), а по-късно година и половина правораздава в Окръжен съд-Кюстендил. През 2005 година напуща съда и става прокурор, като първо работи в Окръжна прокуратура - Кюстендил, а след това от 1998 до 2002 е в Софийската апелативна прокуратура. След това е нараснала във Върховната административна прокуратура, където е остава до 2012 година Светла Бошнакова за повторно е номинирана в Народното събрание от Българска социалистическа партия за изборна служба в ръководството на правосъдната система. През декември 2011 година тя бе номинирана, а след това и определена за контрольор в Инспектората към Висш съдебен съвет, в неговия втори състав. След края на мандата през 2015 година тя се върна на работа във ВКП.

Маринела Тотева е приключила право в ЮЗУ - Благоевград. През 2000 година стартира работа в Софийската районна прокуратура, където работи до 2005 година откакто е нараснала в Окръжна прокуратура-София. След конкурс през 2012 година е назначена във Върховна административна прокуратура.

Така общо номинациите за членове на Висш съдебен съвет от парламентарната квота стават 16, с досегашните 10, качени на уеб страницата на Народно събрание. Крайният период за номинации е 21 юни, сряда. Гласуването за претендентите ще се организира през есента, като за избирането на всеки поотделно би трябвало да гласоподават не по-малко от 2/3 от народните представители.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР