Корнелия Нинова пак ще се качи на Бузлуджа през август

...
Корнелия Нинова пак ще се качи на Бузлуджа през август
Коментари Харесай

В БСП бурята затихна, но изобщо не е отминала

Корнелия Нинова отново ще се качи на Бузлуджа през август като водач на Българска социалистическа партия. Тя ще води партията на локалните избори наесен.

С ненапълно неочакван, само че напълно режисиран ход, Нинова остана лидер на соцпартията и начерта курс към структурното й стабилизиране за локалния избор. След като загуби европейските избори, Нинова хвърли оставка и свика конгрес, а в този момент свика конгрес, с цел да си анулира оставката. Преди да направи това, тя почерпи сили от червени почитатели, които в един глас оповестиха какъв брой им е нужна. Действията на Нинова изненадаха и наблюдаващите и вътрешната съпротива, която се беше амбицирала още в неделя да избере нов ръководител на партията, който да довърши мандата до идната пролет. Опозицията остава без глас - един-двама души се пробваха да разменят реплики - и толкова. 

Опозицията замълча, тъй като Нинова хвърли безадресни, само че доста сериозни обвинения - съгласно нея някой желал да продаде партията и по тази причина тя трябвало да остане отпред. Всички опозиционери се припознаха в този " някой " и избраха да останат по места, вместо да бъдат освиркани от залата. 

Дали с оставането на Нинова на върха на левицата напрежението в Българска социалистическа партия е утихнало? Само за най-силните почитатели на Нинова отговорът тук би бил " да ". Истината обаче е, че томахавките не са заровени. Ситуацията е " мъртвило пред стихия ". Очакванията са ясни - съперниците ще изчакат идната загуба - на локалните избори, и тогава още веднъж ще се надигнат. С нова, по-голяма мощ, и по-решителни.

" Разделителните линии " в Българска социалистическа партия, които значително постави самата Нинова, се откроиха през последната половин година - от излизането на алените депутати от Народното събрание до метода на редене на листата за евровота и инатенето на Нинова за включването на Сергей Станишев в алената листа. Последва избирателен неуспех, а социалисти заговориха, че Нинова би трябвало да понесе отговорност за него. 

Основният претекст за оттеглената оставка пък е " да не хвърля партията в безпорядък " и да не се върви към " ликвидирането й ". С голямо самочувствие Нинова съобщи, че оставката й е била прибързана, защото е сгрешила в преценката за " следствията за партията ". Т.е. единствено с нея партията има бъдеще, а без нея партията отива на кино. 

" От две години на върха в Българска социалистическа партия се бият две трендове - смяна против статукво. Тази борба блокира работата на Националния съвет, който не прави политика, а създава кавги ", разгласи пред конгреса Нинова. Думите й освен озадачават, само че и пораждат въпроси. От две години насам на върха на левицата е тъкмо тя - Нинова, както и препоръчаното от нея управление. Тя се обкръжи както на " Позитано " 20, по този начин и в огромните организации, със свои доверени хора. Как тогава не може да парира тази битка? Не желае? Или не може? Настоящето управление държи всички партийни лостове и механизми за противопоставяне - потвърди го и на конгресното съвещание, което мина по авансово написан сюжет. Няма значение дали Нинова не желае или не може да се оправи - и в двата случая не е за тази работа. Ако искаше да промени нещо аленото управление, в частност Нинова, имаше доста благоприятни условия. Но боричкането, интригата кой на каква позиция да бъде комплициран и каква работа да заеме, към кого да се пришие, каква персонална полза да има, нормално вземат връх. 

Нинова безадресно заприказва за " продажба на партията ", за " рекет ", за изнудване на едни социалисти от други. Едва ли не до злодейство се е стигнало.

Лидерката гръмко разгласи -

 

" Българска социалистическа партия не се продава, затворете си портфейлите ", с което хвърли тежки обвинявания към свои съпартийци. Към приятели.  " Задкулисието " желало да изтъргува соцпартията и тя да бъде завладявана от хора, които да се сговорят с ръководещите. Самата Нинова обаче бе подкрепена за лидерския пост от състоятелни социалисти като предприемача Георги Гергов.

" През 2016 година, когато ме избрахте, заявих пред вас, че държавното управление на Бойко Борисов е нездравословно за страната и я води към злополука, по тази причина поех ангажимент да превърнем Българска социалистическа партия в ударна съпротива, без никакви подмолни сделки и следващи отстъпления. Изпълних го. Българска социалистическа партия се трансформира в единствената съпротива и отказахме сделки за власт и пари ". Дали? Сега критиците й замълчаха и по този въпрос. Но за в бъдеще - не е несъмнено.

Опозиция е левицата, само че не съвсем. Каква услуга единствено направи на ръководещите с тримесечното си неявяване в Народното събрание! Оправданието на Нинова бе, че отвън Народно събрание левицата е по-полезна, а действително прави няколко месеца изборна акция, която най-после загуби. Да не приказваме до каква степен левицата бе действителна съпротива на ГЕРБ в Народното събрание през миналите 2 година, което проличаваше при поддръжката на основни законопроекти и значими държавни постове.  

И на този конгрес спор за политики и хрумвания нямаше. Диалог не се получи, нямаше диалог по какъв начин да бъдат спрени вътрешните раздори и борби, а с безадресните си обвинявания Нинова единствено нажежи още повече ситуацията. Най-яростните й съперници напуснаха в неделя безмълвни зала 1 на НДК, само че се стигна до диагнозата на Валери Жаблянов, който показа разбора за евровота.

 

" Очевидно е какво Българска социалистическа партия мисли за себе си ",

 

установи той, като засяга опразнените редици на форума.

Сега вместо да си извадят поуките за какво още веднъж паднаха на избори и да начертаят явен проект за деяние на идващите, социалистите още веднъж 3 месеца ще пишат правила по какъв начин да провеждат и проведат вътрешен директен избор за водач... Който пък ще се състои несъмнено чак в средата на идната година. В Българска социалистическа партия са царе на писането на правила, платформи и всевъзможен тип документи, само че последните години й липсва " мотор ", мощ, която да я дърпа и движи напред. Бойко Борисов може да се качи на джипката и за две седмици да промени коренно политическата действителност. В Българска социалистическа партия няма кой да направи това.

В Българска социалистическа партия има толкоз доста групички и лобита, че към този момент много мъчно може да се дефинира кой какво желае и защо се бори. Разбрахме обаче едно - всеки, когато се качи на върха, без значение дали партиен или държавен, не помни от кое място е тръгнал, кой му е оказал помощ и защо е определен. Овъртолва се в едни игри, главозамайва се и прокарва политиката " Всичко стартира от мен ". Това направи и Нинова, това ядоса враговете й. 

Въпреки примирието, което бе демонстрирано в неделя, то е нежно и единствено видимо. Видно е, че на много социалисти им омръзна да седят в съпротива, колкото и единствена и мощна да е тя (оценката е на Нинова), и мощно желаят след толкоз години да станат част от властта. Предвид политическата картина у нас и несменяемостта на ГЕРБ и Бойко Борисов през последните 10 година, шансът им е или да ръководят с него, или да останат още дълго на аварийна пейка.    
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР