Корнелия Нинова остава лидер на БСП. Тя обяви, че не

...
Корнелия Нинова остава лидер на БСП. Тя обяви, че не
Коментари Харесай

Корнелия Нинова не подаде оставка

Корнелия Нинова остава водач на Българска социалистическа партия. Тя разгласи, че не внася оставката си пред Конгреса на партията, заседаващ в зала 1 на НДК.
До този ход се стигна след траяли повече от час и половина бурни диспути и остри реплики по уточняването на дневния ред на конгреса. Основните разногласия бяха дали да не бъдат гласувани и промени в Устава на партията. От името на партийни структури от разнообразни обитаеми места като Пазарджик, Казанлък, Русе, Велико Търново и други настояха Нинова да отдръпна оставката си и констатацията за подаването й да отпадне от дневния ред. След като бе направено предложение да се прекратят разискванията и най-сетне да се  премине към гласоподаване на дневния ред, Нинова взе думата и разгласи, че не внася оставка и предложи да отпадне точката за  предварителното преустановяване на пълномощията й заради липса  на оставка, което бе посрещнато с бурни овации.
Нинова маркира постигнатото в последните 3 години и не пропусна да удостовери думите си, че държавното управление на Бойко Борисов е нездравословно за страната и я води към злополука. " Потвърждавам го и през днешния ден ", съобщи тя, а Българска социалистическа партия дефинира като " единствената съпротива ".
" В момента сме на прага на рецесия с незнаен край. Причини – доста, само че мотивът съм аз. След загубата на европейските изброи Георги Гергов ми изиска оставката, след него други приятели. Отвори се остаряла рана - измененията в устава, които ограничиха депутатските мандати, властта в Българска социалистическа партия а от там и в страната ", разясни отхвърли си да напусне лидерския пост Нинова. 
Колкото и да се приказва че подаването на оставка е сценичен акт, в него няма грам артистичност, добави Нинова и акцентира, че това е осъзнато и премислено решение. " Най-лесно ми беше да кажа – вие сте отговорни и да си остана ръководител. Но моята визия за морал и персонален образец за съвременен европейски политик не ми разреши това. Да се укривам зад групова отговорност както се е случвало десетки пъти в Българска социалистическа партия при предходни ръководители при доста по-драматични загуби ", изясни Нинова.
Тя изясни още, че била предизвикана от вътрешно партийните борби и кавги. " Стига, измъчихме хората – да тичат, да ни избират на постове, а ние да се боричкаме кой да води бащина тайфа ", съобщи Нинова. " Реших, че би трябвало да от стъпя и предложих излаз – дано двете трендове да излъчат претенденти, да имаме стратегии, да бъде определен от партията по-добрият, другите да одобряват резултата и да вървим към общия триумф. Това щеше да е демократично, съвременно ", показа Нинова. Тя означи, че в Европа левите партии прибягват до директен избор, с цел да решат казуса със затварянето на елитите и откъсването от хората и уточни такива случаи в Португалия, Испания, Англия, Италия Дания, Холандия.
Пред делегатите на конгреса Нинова направи преценката, че самата тя е отворила кутията на пандора. " Националният съвет блокира процедурата за директен избор; видях по какъв начин всички пороци на прехода мощно нахлуха за 3 седмици в Българска социалистическа партия "..; усили се натискът да се върнем в изходно състояние преди 3 години; пусна се машината за подправени вести против мен; разнообразни политически и стопански лобита задвижиха интереса си за слагане на различен ръководител ", уточни Нинова.
На тези, които извън се бъркат в партийните каузи тя съобщи: " Наиграхте се последната една седмица. Затворете си портфейлите, уважаеми господа " и акцентира, прекратена от овации: " Българска социалистическа партия не се продава, Българска социалистическа партия не е стока, Българска социалистическа партия е идея...По-скоро търговците ще изоставен храма, в сравнение с да ви позволим да го превземете ", добави тя.
Битката за персонални ползи и реваншизъм стигна до там, че някои хора сложиха въпроса за замяна на полезности и че променяме идеологическата си еднаквост, разяснява още Нинова борбите против нейната линия. Тя се опълчи на вижданията, че ръководи партията еднолично. По думите й " внушението за еднолична власт е замяна на истина. Председателят може единствено да предложи Изпълнително бюро, уточни тя и посочи, че решението за овакантяване на парламентарната група на Българска социалистическа партия е взето от Националния съвет, също решението, че след европейските да бъдат желани предварителни парламентарни. " Веднъж на Национален съвет попитах - като ме обвинявате, че вземам еднолични решения, дайте образец. Мислиха, мислиха и споделиха: Ти поддържа този Кьовеши без решение на Националния съвет ", цитира Нинова съпартийци и посочи, че " този Кьовеши е жена ".
По мотив упреците за промяна на идеологията тя напомни твърдата си позиция против Истанбулската спогодба и оправда разминаването с представителите на ПЕС.
Като значим претекст да остане на лидерския пост Нинова уточни наближаващите локални избори и посочи, че разногласията какъв да е ръководител, по кой уставо и по коя процедура единствено ще навредят на структурите по места и капацитета им за продобиване на локалния избор.
Нинова не скри и персоналното си отчаяние, че мнозина й придавали подправен облик на човек, който се стреми единствено към постове. " Ако това беше правилно в този момент пред вас щеше да стои ръководител на Народното събрание и нямаше да върша никакви промени в Българска социалистическа партия. Ако беше правилно щях да се сговоря с едрия бизнес и някои от тях, те си знаят кои, нямаше през днешния ден и предходните няколко дни да наддават за главата ми ", съобщи Нинова.
" Не приемайте смяна на устава, не правете моята неточност, не отваряйте кутията на пандора преди локалните избори ", настоя Нинова и предложи на делегатите да одобряват да започва процедура за директен избор на ръководител, само че не в този момент, а след локалните избори и прикани съпартийците дасе отърат от напрежението и да стягайте редиците за локалните избори. " Време е ние да поработим за вас да бъдете кметове, не просто да имаме постове, а да имаме лостове дружно да променим България ", добави Нинова.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР