Корнелия Нинова остана начело на БСП, но недоволството срещу нея

...
Корнелия Нинова остана начело на БСП, но недоволството срещу нея
Коментари Харесай

Възход, упадък или нова партия? Какво идва след оставането на Нинова начело на БСП

Корнелия Нинова остана отпред на Българска социалистическа партия, само че недоволството против нея в партията остава. Някои оповестиха Българска социалистическа партия за мъртва, а други заговориха за нов ляв план.

Когато през 2013 година Татяна Дончева напускаше Българска социалистическа партия, разгласи, че не е надалеч денят, в който партията ще се бори да прескочи 4-процентната преграда за влизане в Народното събрание. Девет години по-късно Българска социалистическа партия се срина от съществена опозиционна мощ до малко над 10 на 100 поддръжка, като на последните парламентарни избори предходната година получи гласовете на едвам 250 хиляди души. Исторически това е най-лошият резултат за партията и председателката Корнелия Нинова пое отговорността и подаде оставка.

Въпреки неуспеха на изборите, Българска социалистическа партия влезе в новосформираното държавно управление дружно с "Продължаваме смяната ", "Има подобен народ " и "Демократична България ". Социалистите получиха четири министерски кресла, а самата Нинова стана вицепремиер. Това послужи на нейните поддръжници да оправдаят предлагането конгресът на партията "да не установи " оставката ѝ. Така в събота най-висшият управителен орган на Българска социалистическа партия бетонира председателката Корнелия Нинова за бъдещите две години.

Гарантирането на поста за Корнелия Нинова , без да се стигне до влизане в борба за председателското място, беше разказано от опозицията в партията като апаратна игра на самата Нинова, а и като "смъртта " на Българска социалистическа партия. Аргументите за това са, че партията се е трансформирала във "вождистка " и обслужва персоналните ползи единствено на управлението си.

Междувременно някогашният ръководител на Българска социалистическа партия Михаил Миков напусна партията, а разнообразни медийни изявления започнаха да разказват "нов ляв план ", който да обере недоволните социалисти. Такива пък има в обилие. В напъните да резервира властта си, Нинова си отвори фронтове с огромна част от известните социалисти. Срещу нейния фасон на управление през миналите седмици се оповестиха и известните Велислава Дърева и Велиана Христова.
Със гибелта на Българска социалистическа партия лявото пространство към този момент е изцяло свободно.Страхил Делийски, политолог
Така се стигна досега, в който въпреки и официално запазила председателското си място, гарнирано с вицепремиерски пост в изпълнителната власт, Нинова в действителност беше оповестена за "убиеца на Българска социалистическа партия ".

Когато пък се приказва за палач би следвало да има и мъртвец. В тази роля е сложена самата социалистическа партия. "Със гибелта на Българска социалистическа партия лявото пространство към този момент е изцяло свободно ", разяснява пред Свободна Европа политологът от Софийския университет Страхил Делийски.

Според него, след поредицата ходове на Нинова, социалистическата партия става извънредно слаба, което единствено затвърждава нуждата от появяването на нов ляв план.

"Това пространство най-вероятно ще се запълни, а обясненията за това са доста ", счита още Делийски.
Защо?
Пред Свободна Европа Делийски разви тезата си най-много с аргумента, че социалистическата партия не пази ползите на болшинството жители, каквато е концепцията на лявото по принцип.

"Партиите в България пазят ползите на тези 10% от популацията, които живеят от малко малко добре. Когато няма кой да съставлява останалите 90%, това към този момент е проблем освен за левицата, а за цялата политическа система ", счита Делийски. Затова и съгласно него появяването на нова партия в център-ляво е неизбежна.
Преди ерата "Нинова " за Българска социалистическа партия важеше шегата, че не е умряла, а по този начин си мирише. Сега към този момент даже не мирише.Страхил Делийски
Вината за това, съгласно политолога е на Българска социалистическа партия, тъй като хората към този момент нямат упования, разнообразни от това, че групировката ще задоволява ползите единствено на върхушката си.

"Преди ерата "Нинова " за Българска социалистическа партия важеше шегата, че не е умряла, а по този начин си мирише. След упоменатата епоха и след конгреса Българска социалистическа партия към този момент даже и не мирише, просто я няма ", сподели Делийски. Според него няма по какъв начин в политиката да остане празно пространство.
Как Нинова остана ръководител
Корнелия Нинова остана отпред на Българска социалистическа партия. До това се стигна откакто конгресът на партията подадената от нея оставка. Така за повторно Нинова влиза на конгрес с подадена оставка, само че си потегля като постоянен ръководител, вместо да се стигне до избор на нов водач.

През 2019 година тя беше подала оставка поради резултатите от изборите за Европейски парламент, само че на конгреса сама я отдръпна.

Три години по-късно обстановката се разви по друг метод и конгресът просто не установи оставката.

За развоя се заприказва още сутринта, когато членове на управлението на партията оповестиха за подписка, в която делегати упорстват конгресът да не приема оставката и да гласоподава доверие на Нинова. Причината: присъединяване на Българска социалистическа партия в ръководството.

Идеята за подписката потегля от разнообразни регионални организации на левицата. Голяма част от тях пък са доминирани точно от самата Нинова, откакто в годините тя подмени управленията им.

Така на процедура самите делегати на конгреса желаеха оставането на председателката и този път не ѝ се наложи да отдръпва заявката си за овакантяване.
"Морално оскърбление " и отговорност на цялата партия
Случилото се някогашният ръководител на Българска социалистическа партия Михаил Миков разчете като "морално оскърбление " на делегатите. Пред Свободна Европа той изясни, че въпросното "морално оскърбление " е повода и да разгласи напускането си на Българска социалистическа партия.

Аргументът на Миков е, че с трикът самите делегати да не гласоподават оставката на лидерката си, се е стигнало досега, в който "отговорността оттук насетне не се носи от Нинова, а от цялата партия ". По думите му той не желае да носи тази отговорност и по тази причина е взел решение да напусне левицата.

В излизането на Миков от "Позитано " 20 анализатори заподозряха началото на нов ляв план. На въпрос какво ще прави в бъдеще обаче някогашният ръководител не отговори. "Не съм решил още ", сбито разяснява той.
Кой застава против Нинова в Българска социалистическа партия
Освен него има и още недоволни, които са членове на Българска социалистическа партия. Най-ярките фигури измежду тях са представителите на идейното придвижване "Социализъм 21 век ", в което влизат социологът Юрий Асланов , както и някогашните депутати Валери Жаблянов , Георги Пирински и други.
Падне ли кабинетът  ще си замине и Нинова.Юрий Асланов, социолог
Според Асланов ориста на Нинова е тясно обвързвана със ориста на държавното управление. "Падне ли кабинетът ще си замине и Нинова ", сподели той пред Свободна Европа. Социологът, който беше непосредствен до председателката в началните ѝ години отпред на левицата, също не пожела да каже дали той и други социалисти възнамеряват основаването на нова лява партия.

Част от медийните изявления след конгреса свързват появяването на възможен нов план точно с придвижването "Социализъм 21 век ". Тъй като с него си взаимодейства и другото ляво придвижване "Солидарна България ", както и още социалисти като някогашният вицепремиер Костадин Паскалев и екскметицата на Смолян Дора Янкова.

Повечето упоменати заобикалят да приказват публично за бъдещите си проекти. Без да конкретизира желанията си пред Свободна Европа Паскалев сподели, че "ако в Българска социалистическа партия не тръгнат оздравителни процеси, скоро ще възникне различен индивид ".

От опозицията на Нинова настояват, че сходен индивид евентуално ще получи поддръжката и на изключения от левицата Кирил Добрев . Потърсен за коментар той изрично отхвърли такива планове, само че разяснява, че явно пространството се освобождава, тъй като "Позитано " 20 отстъпва от позициите си.
А какво вършат някогашните социалисти?
Друг сюжет е привлекателен център за разочарованите социалисти да се окаже придвижването на Мая Манолова "Изправи се.БГ ". В медиите даже се появи информация, че Манолова разговоря с някогашния длъжностен вицепремиер Атанас Пеканов . Твърденията са, че посредством приобщаването към подобен план на Пеканов ще се даде обществен знак, че зад него стои и президентът Румен Радев. Именно той стартира австрийския ученик в България.

Преди дни Пеканов нито удостовери, нито отхвърли слуховете, като в постинг във Facebook прикани "да не се занимаваме с жълтини и спекулации, а да се опитваме да приказваме за проблемите ".

На въпрос на Свободна Европа дали договаря с Пеканов лидерката на "Изправи се.БГ " Мая Манолова също не отговори съответно. Тя разяснява, че "левият вектор в политиката на държавното управление липсва ".
Поне три разклонения на недоволни
Така в действителност се обрисува и огромната картина. Срещу Корнелия Нинова се открояват най-малко три групи недоволни. Едните най-общо казано са старите знакови лица, които напуснаха или напущат сега Българска социалистическа партия.

Другите са фигури, които към този момент са в Българска социалистическа партия, само че пък намерено приказват или за "оздравителни процеси ", или за "нов план ".

Третата група за най-мълчаливи. Това са така наречен съвременни леви, измежду които са част от младежите и евродепутатите на партията. В техен знак се трансформира депутатът Крум Зарков .

Той беше и единственият декларирал се като на Корнелия Нинова в борбата за председателския пост, до която по този начин и не се стигна.

Свободна Европа опита да се свърже със Зарков, само че след конгреса на Българска социалистическа партия той не дава отговор на телефонните позвънявания.
Дали тези разклонения ще се обединят?
Всички тези разнопосочни разклонения на Българска социалистическа партия надали ще се обединят. А и надали всички ще изоставен партията. Едно обаче е несъмнено: разбъркването на пластовете в лявото занапред следва.

Причината е, че този път обичайните крамоли в някогашната компартия, наподобява, надвишават елементарното разделяне на лагери. Тъй като против Нинова застават доста разнородни съперници.

В нейна поддръжка към този момент са част от огромните локални организации в страната, чиито управления тя смени, и другите представители на Българска социалистическа партия, назначени в изпълнителната власт. Според част от социалистите по този начин Нинова си е "купила " лоялността им. Свободна Европа опита да се свърже с вицепремиерката и ръководител на Българска социалистическа партия, само че тя не отговори на телефонните позвънявания.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР