Корнелия Нинова и Антон Кутев от БСП в пленарната зала

...
Корнелия Нинова и Антон Кутев от БСП в пленарната зала
Коментари Харесай

Парламентът отхвърли ромската интеграция на Валери Симеонов


Корнелия Нинова и Антон Кутев от Българска социалистическа партия в пленарната зала на Народното събрание.

Народното събрание отхвърли в четвъртък отчета на държавното управление по осъществяването на Националната тактика за консолидиране на ромите, за която директно дава отговор вицепремиерът Валери Симеонов. Гласовете на ръководещата коалиция в пленарна зала не се оказаха задоволителни, защото единствено 83 бяха " за " приемането на отчет, 68 - " срещу ", а 17 се въздържаха.

Дебатите продължиха над три часа, а народните представители се впуснаха в дълги разногласия по кое време ромите са били по-интегрирани – по времето на тоталитарния режим или в този момент. Имаше и речи на тематика " Възможна ли е въобще ромската интеграция ".

След негативния избор по отчета Антон Кутев (БСП) разгласи, че Народното събрание е бламирал вицепремиера Валери Симеонов.

" Както беше почтена постъпката на обществения министър Бисер Петков да си подаде оставката поради неспособност да се оправи с даден проблем, по този начин и, може би, би трябвало да постъпи и вицепремиерът ", разяснява Георги Гьоков от Българска социалистическа партия. Той посочи, че от Българска социалистическа партия не желаят оставката на Симеонов, тъй като така и така идната седмица ще желаят оставката на цялото държавно управление с мотив, че се е провалило в бранша за сигурност.

Иначе отчетът регистрира увеличение на броя на наетите роми на първичния пазар на труда, въпреки да се признава, че става дума най-вече за краткотрайна претовареност и стратегии за образование. Общините показват, че измежду ромското малцинство има огромен брой здравно неосигурени, ромите като цяло имат ниска здравна просвета. Местната власт упорства за дейно използване на законовите ограничения против ромските бракове с малолетни и малолетни, което директно води раждания в ранна възраст.

ГЕРБ регистрира като позитивен резултат върнатите в просветителната система 17 000 деца, както и ролята на здравните посредници в ромските общности.

Дебатът

Станислав Станилов от " Обединени патриоти " изясни, че цялата история с ромската интеграция е безсмислена, тъй като те няма по какъв начин да се интегрират, даже да им се дават пари. " Правата на ромите би трябвало да бъдат прецизно спазвани единствено при прецизно съблюдаване на законите от тяхна страна ", разяснява той.

Антон Кутев (БСП) дефинира изявлението му като рисково и нецивилизовано. " Не съм склонен, че ромите не подлежат на интеграция. Те би трябвало да бъдат интегрирани, тъй като в противоположен случай се трансформират в тежест на обществената система. Цялата система за интеграция на ромите е объркана и не работи ", сподели Кутев.

Председателят на парламентарната група на националистите Волен Сидеров се разгласи като цяло против тактиката за интеграция на ромите, тъй като това било дискриминация против останалите български жители.

" Ако се вършат стратегии, те би трябвало да се вършат по този начин, че да доближават до същински нуждаещите се български жители, измежду тях може да има и роми ", счита той.

Вежди Рашидов (ГЕРБ) се върна към времената на тоталитаризма и попита социалистите за какво са унищожили строителни войски след 1989 година Той се съгласи с Волен Сидеров и Станислав Станилов, че всички български жители би трябвало да са равни пред закона. Вежди Рашидов обаче счита, че интеграцията на ромите би трябвало да продължи. " Да не дава Господ да съм жив да видя по какъв начин ромите интегрират българите ", разяснява още той.

" В залата има доста неинтегрирани към политическия развой политици, а ние разясняваме по какъв начин ще интегрираме ромите в българското общество ", сподели Джейхан Ибрямов (ДПС). Според него отчетът е една листовка с доста числа, раздадени пари на калпак и малко резултати.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР