Корнелия Нинова © Велко Ангелов В последния поне от астрономчиеска

...
Корнелия Нинова © Велко Ангелов В последния поне от астрономчиеска
Коментари Харесай

Вечерни новини: По-важното от уикенда и какво се очаква през новата седмица

Корнелия Нинова

© Велко Ангелов В последния най-малко от астрономчиеска позиция пролетен уикенд времето беше по-скоро лятно, въпреки и без рекордни горещини. До горещина не се стигна и на най-важното политическо събитие за почивните дни макар първичния заряд. Конгресът на Българска социалистическа партия, където трябваше да се разисква оставката на водача Корнелия Нинова и вероятно да стане сцена за доминация в социалистическата партия, по този начин и не съумя да създаде конспирация. След апели на делегати и под овации Нинова отдръпна оставката си и остана отпред на партията, като даже съумя да консолидира поддръжка.

Междувременно другата огромна незнайна в лявата част на политическия набор продължава да виси. Омбудсманът Мая Манолова, която е някогашен народен представител от Българска социалистическа партия, съобщи пред БНР, че още не е решила дали да се кандидатира за кмет на София. Името й все по-често е спрягано в разнообразни формати за идните локални избори като ярка фигура с социална поддръжка, която би могла да прекъсне хегемонията на ГЕРБ, отнесла доста неодобрение с ръководството на потъналата в нескончаеми поправки столица.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Ако някъде имаше по-голямо напрежение и състезателен дух, това беше на обичайна 100-километрова обиколка на Витоша. С близо 2700 регистрирани участници надпреварата съумя да създаде нови върхове при колоездачите, където планината за пръв път беше обиколена за под 4 часа от Александър Алексиев. С 54 минути беше усъвършенстван и върхът при дуатлона (в два следващи дни обиколка първо с колело, след това с бягане), където 200-те километра бяха преминати за 14:26 ч. от Кристиян Кирилов.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ УИКЕНДА

Корнелия Нинова се бетонира отпред на Българска социалистическа партия


Разклащането от второто място на евроизборите очевидно е било краткотрайно и водачът на социалистите излезе от миникризата. Заявената от Корнелия Ниниова оставка не стигна до разискване и гласоподаване на днешния конгрес на партията, откакто се оказа, че тя по този начин и не е импортирана. Така под апели на делегати и с оправдания, че отдръпването й би заплашило партията, водачът разгласи, че се отхвърля от политическата си поръчка да се отдръпна, за което получи солидна поддръжка в партийните редици, съдейки по гласуването тази точка да отпадне от дневния ред на събитието.

С това Нинова усилва хватката си над партията, като възможен идващ барометър за нея биха могли да са чак резултатите от локалните избори есента. Същевременно консолидирането на партийните делегати към нея вместо упованията за вътрешни противоборства дава по-добър късмет на Българска социалистическа партия да засилва гласоподавателите си в идващите месеци.

Съединени американски щати и Саудитска Арабия упрекнаха Иран за нападенията над двата танкера

И без това изпъстрените напрегнато връзки Съединени американски щати - Иран в допълнение се обтегнаха, откакто Доналд Тръмп непосредствено упрекна Техеран в образуване на нападенията над два танкера в Оманския залив. Часове по-късно и Саудитска Арабия се причисли към обвиняванията, като прикани за бързи дейности, които да подсигуряват сигурността на петролните доставки. Откъм Европа към този момент мненията са по-умерени, като показаните от Съединени американски щати доказателства се одобряват като незадоволителни. Иранските управляващи отхвърлят каквато и да е интервенция в офанзивата над норвежкия и японския кораб, чиито екипажи са били евакуирани без жертви.

Липсата на сигурна информация какво тъкмо е станало дава необятно поле за спекулации и политическо говорене. Администрацията на Тръмп от дълго време употребява всеки мотив да втвърди тона по отношение на Иран и потреблението на този проблем за задачата не е изненада. Все отново директните обвинявания ускоряват опасенията за открити военни дейности, въпреки вероятността те да бъдат създадени тъкмо от този противоречив случай не наподобява огромна. Анализатори предвиждат като по-вероятно увеличение на наличието на непознати военни кораби в района и ескортиране на танкерите. Несигурността и по-големите разноски за застраховка и защита обаче може да повишат трайно цената на петрола.

Хонгконг замрази законопроекта за екстрадиция в Китай

След дни на многохилядни митинги управляващите в Хонконг взеха решение да замразят противоречивия законопроект за екстрадиция в Китай. Лидерът на Хонконг Кари Лам разгласи в събота, че след деликатно изследване на обстановката държавното управление е взело решение да бъде прекъснато по-нататъшното разискване на законопроекта. Пекин разгласи, че поддържа решението. " Ще обновим дебатите с всички браншове на обществото, ще правим още обяснителна работа и ще изслушаме разнообразни възгледи в обществото ", сподели Лам на конференция в Хонконг. Тя означи, че замразяването на процеса е за неопределен срок, без краен период, написа Reuters. Въпреки известието на Лам опозиционната организация " Граждански фронт за човешки права " не анулира многохилядната протестна акция в неделя, като към този момент измежду настояванията е и отдръпване на Кари Лам. Активистите упорстват за цялостен и финален отвод от законопроекта, който цели да бъде основан механизъм за предаване в континентален Китай на лица, укриващи се от правораздаването в тази самостоятелна територия с необикновен административен статут. Поддръжниците на опозицията се притесняват, че този нов режим може да се популяризира освен върху съдените за престъпни и корупционни закононарушения, само че и върху правозащитниците, и упрекват Пекин, че ускорява намесата си във вътрешните работи на Хонконг, който има обезпечена необятна степен на автономност до 2047 година

Фотограф: Thomas Peter

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Изложба на български модернизъм се оказа поле на обвинявания в плагиатство


След инцидентно разобличаване, че показана картина в столичната изложба " Структура " и приписвана на Сирак Скитник е съвсем цялостно копие на творба на английската артистка Малика Фавър, употребена и за корица на книга, проблемите към изложбата " Модернизъм и авангард. Българската вероятност " безусловно заваляха. От галерията обявиха, че ще се събере комисия от експерти, които да изследват случая. Междувременно обаче обществените мрежи бяха залети от разкрития на други впечатляващи сходства на картини, приписвани на Гео Милев, Харалампи Тачев, Мирчо Качулев и други

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

Лидерите на Европейски Съюз ще разискват основни назначения и Западните Балкани

Лидерите на Европейски Съюз ще се срещнат на 20-21 юни в Брюксел, с цел да вземат решения за основните назначения за идващия институционален цикъл. Също по този начин на фона на апелите на Европейската комисия да се стартират диалози за участие с Албания и Северна Македония водачите може да дадат " зелена светлина " за това. Франция и Холандия остават срещу, до момента в който 13 страни от Централна и Източна Европа работят по взаимно изказване в отбрана на евроразширяването. Очаква се и да бъде призната стратегическата стратегия на Европейски Съюз за интервала 2019 - 2024 година, която ще се употребява за обмисляне на работата на Европейския съвет и ще обезпечи основата за работните стратегии на другите европейски институции.

Втори опит на Ердоган да завоюва изборите в Истанбул

Гражданите на Истанбул ще имат опцията още веднъж да гласоподават за кмет на града на 23 юни. Кандидатът на републиканската партия Екрем Имамоглу към този момент завоюва изборите един път с към 14 хиляди гласа, само че ръководи Истанбул като кмет единствено 14 дни, преди следената от президента Реджеп Ердоган изборна комисия да разгласи изборите за невалидни. Имамоглу още веднъж ще се изправи против някогашния министър председател на Турция Бинали Йълдъръм от партията на Ердоган АКП.

Кметството на Истанбул е извънредно значимо за Ердоган, а градът дава отговор за към 31% от Брутният вътрешен продукт на Турция. Президентът желае да избегне загубата на авторитет и публични поръчки за доближените до партията му компании. Продължаващата криза и нарасналото чувство за коруцпция обаче не престават да вършат Имамоглу по-популярен от Йълдъръм в предварителни изследвания. Остава да забележим какво би направил Ердоган, в случай че загуби Истанбул за повторно.

Американската оферта за F-16 би трябвало да стане ясна

В началото на идната седмица в българското Министерство на защитата би трябвало да се получи утвърденото от Държавния департамент на Съединени американски щати предложение за междудържавно съглашение за пазаруване на осем броя многоцелеви бойни самолета F-16 Block 70/72 и нужната за тях екипировка. Засега точните параметри не са известни, както и главната въпросителна - цената.

Публичното говорене към това какъв брой ще коства най-голямата военна поръчка от десетилетия се разгоря още веднъж в последните седмици. В известие на Агенцията за съдействие в региона на защитата и сигурността написа: " Държавният департамент взе решение за одобрение на възможна задгранична военна продажба на държавното управление на България на самолети F-16C/D Block 70/72 с поддръжка за тях на приблизителна стойност от 1.667 милиарда $. " Това е с над 1 милиарда лева над в началото гласувания от българския парламент бюджет за плана в размер на 1.8 милиарда лева с Данък добавена стойност. Очакванията са действително да не се стигне до такава разлика, само че крайната сметка да е над предварителните упования.

Кои остават в конкуренцията за Българското национално радио

Във вторник Съветът за електронни медии (СЕМ) ще разгласи кои са претендентите, позволени до присъединяване в състезанието за общоприет шеф на Българското национално радио (БНР). Според признатия от медийните надзорници график за осъществяване на надпреварата по-късно до 24 юни би трябвало да стане ясно кои са позволени до чуванията, планувани за 26 и 27 юни. Желание да вземат участие в състезанието за общоприет шеф на БНР обявиха шестима претенденти. За нов тригодишен мандат ще се бори сегашният шеф Александър Велев. За най-високото място в публичното радио ще се състезават още:

Светослав Костов, който е шеф на радио " София " (столичната стратегия на БНР)
Митко Димитров, който преди няколко години също управляваше радио " София "
Валерий Тодоров, който бе общоприет шеф на БНР два поредни мандата от 2007 до 2013 година
Анета Милкова, която беше част от управителния съвет на Българска национална телевизия в мандата на Вяра Анкова. Тя бе и част от управителния съвет на БНР в мандата на Поля Станчева като общоприет шеф през 2008-2010 година
Даниела Манолова, която е редактор в стратегия " Христо Ботев " на БНР.От този конкурс зависи радиото да избере шеф, който ще го развива и утвърждава като мощна и свободна медия в интерес на жителите. На фона на сериозния недостиг на качествена и самостоятелна публицистика ролята на публичното радио е още по-важна, с цел да задава високи стандарти.

OUT_OFF_OFFICE

Пътуване
18.06


Проектът от " Б до Я " гостува в " Клуб на пътешественика ". В рамките на вечерта ще можете да научите повече за приключението с колела из България на двама дилетанти, които съумяват да изминат 1900 км. Целта им е да покажат красивата страна на устойчивия туризъм в България, да опишат за нови и непознати места из страната.
В " Клуб на пътешественика ", от 19.30 ч.

Класическа музика
20.06


Софийската филхармония, Музикантът на годината маестро Найден Тодоров и Яна Дешкова - цигулка, показват огромните симфонии на XX век. В програмата са включени: Ерих Корнголд – " Концерт за цигулка и оркестър ", и Дмитрий Шостакович – " Симфония 10 ". Събитието е част от Международния фестивал " Софийски музикални седмици ".
Зала " България ", oт 19 ч.

Годишнина
22.06


През 2019 година Европа чества 30 години от рухването на Берлинската стена, а " Гьоте институт " отбелязва 30 години активност в България - институтът е открит през май 1989 година, малко преди рухването на стената, с цел да поддържа културното съдействие сред България и Германия. По случай празника ул. " Будапеща " ще бъде затворена за придвижване, а целодневната стратегия ще предложи музика онлайн, събития за деца и юноши, учебен спектакъл, документална галерия, арт съоръжения и немско късометражно кино навън, немски базар с бира и колбаси и така нататък
11.00 - 22.00 ч. в и пред постройката на " Гьоте институт ", ул. " Будапеща " 1-3. Вход свободен за всички събития.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР