Корнелия Нинова, БСП Източник: ZonanewsМами ли Корнелия Нинова собствените си

...
Корнелия Нинова, БСП Източник: ZonanewsМами ли Корнелия Нинова собствените си
Коментари Харесай

Шефът на "Кинтекс": Заради Нинова губим стотици милиони от оръжията за Украйна

 Корнелия Нинова, Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, Българска социалистическа партия Източник: Zonanews
Мами ли Корнелия Нинова личните си гласоподаватели? Изнася ли България оръжия за Украйна? Колко коства на българските данъкоплатци наличието на проруската партия Българска социалистическа партия в ръководството на страната? За да обясни тези въпроси OFFNews потърси изпълнителния шеф на държавния оръжеен търговец " Кинтекс " Александър Михайлов. Той бе освободен от Нинова, само че съдът спря вписването на новото управлението на компанията.

Г-н Михайлов, през днешния ден пиарите на госпожа Нинова изпратиха едно много необичайно прессъобщение, в което се изяснява за нейно " изненадващо посещаване " в " Кинтекс ", каквото и да значи " изненадващо посещаване " на министър в дружество, на което е принципал. Казва се също, че сдружението не работи по контракти за Украйна и Русия, както и че не е правилно, че има контракт за 40 милиона евро, който да е причина за вашето уволняване, както твърдите.
Точно по този начин. Днес към 10 часа ме осведомиха, че госпожа Нинова и началникът на нейния политически кабинет Калоян Методиев и директорката на госпожа Нитова са в сдружението. Те не са се свързали с мен, а в столовата на партерния етаж са събрали шефове на отдели и дирекции. Слязох при нея и ѝ се показах, тъй като това бе първата ни среща. Попитах я с какво мога да съм потребен. Тя ми сподели, че желае да организира среща с управлението на Кинтекс, а аз ѝ обясних, че изпълнителен шеф съм аз. Г-жа Нинова пък ми сподели, че съм освободен и че към този момент не съм шеф. Казах й, че откакто вписването на новото управление е спряно от съда и аз към момента попадам в Търговския указател, аз съм законен представител на сдружението. Тя не одобри моите доводи и си потеглих. Срещата завърши след 15 минути. След това сътрудниците ме осведомиха, че Нинова им е обяснила, че съм бил в спор на ползи, тъй като съм работил в частно оръжейно сдружение, обвързвано с господин Манджуков. Това изрично не дава отговор на истината. Имам информация от Национална агенция за приходите, ще ви я дава, от която е видно, че моите трудови контракти с двете сдружения с господин Манджуков, са прекъснати на 1 октомври 2021 година

А вие по кое време бяхте назначен за началник на Кинтекс?
От 27 октомври. Тоест месец преди встъпването си в служба съм прекратил моите контракти. Това е нова теза за госпожа Нинова, която до момента тя развяваше разпечатки от Търговския указател за свързани с мен сдружения. След като обясних, че сдруженията, които развиват оръжейна активност, би трябвало да са лицензирани, а тези компании не са и въобще не са кандидатствали за подобен, тя потегли да търси нова теза за освобождението ми. Предполагам, че съм доста неуместен на госпожа Нинова.

А за какво сте ѝ неуместен? Какво е вашето пояснение?
Аз имам надалеч по-ограничена естрада от госпожа Нинова, само че имам документи, които демонстрират, че не съм бил в спор на ползи, че не съм работил редом в Кинтекс и частно лицензирано оръжейно сдружение. Второ, нейните изказвания за инспекция на инспектората са изрично погрешни. Има мнение на инспектората на министерството, също ще ви го дам, в което на 6 места се споделя, че не са правили инспекция, че нямат пълномощия да правят такава и че въобще не е в прерогативите им да ревизират Кинтекс. Толкова за очернящата акция против мен! Всичко, което твърди госпожа Нинова са груби операции и спекулации.

Пак не разбрах, за какво сте неуместен?
Две неща ще ви кажа. До през вчерашния ден бях неуместен, тъй като през февруари освободеният ръб на шефовете прекратихме комисионен контракт с медиатор, разбирайте съветник, който е получил 10 милиона лв. в минал интервал на време без да прави никаква работа. Прекратихме го.

И по какъв начин по този начин 10 милиона могат да се платят на съветник без да свърши нищо?
Трябва да питате предходните ръководители на Кинтекс, които са подписвали съответните платежни нареждания.

Може ли малко конкретика.
Вижте, опираме до клаузи за комерсиална загадка и конфиденциалност, права на трети страни. Трябва да внимавам да не засегна някой от тях.

За офшорка ли става дума?
Точно по този начин, офшорка, записана в Обединените арабски емирства.

Офшорка от ОАЕ е прибрала 10 милиона от Кинтекс без да свърши нищо, по този начин ли?
Да, заплащанията са осъществени през последните 3 години. Досието на тази компания е в секретна секция на сдружението. След като прекратихме този контракт, на 14 април получих писмо от въпросната офшорна компания, с което тя не признава прекратяването на контракта и изисква да ѝ се платят още 2,4 милиона $. Пари, които съгласно мен са недължими. Изпратих отчет до госпожа Нинова, в който ясно заявих, че до момента в който аз съм шеф на Кинтекс, нищо няма да им се заплати. Три дни по-късно аз и сътрудниците ми от борда, с които прекратихме този договор, бяхме освободени.
Вероятно имам грях и че споделих, че царят е гол!
Обществена загадка е, че българско оръжие през посреднически компании в Полша, Чехия и Словакия отива в Украйна. Г-жа Нинова би трябвало да има оперативна информация от българските служби кои са крайните точки за българското оръжие. Всичко останало е в политически аспект. Тъй като част от електората на някои наши партии е срещу изпращането на българско оръжие в Украйна, госпожа Нинова крие от обществото, че оръжието, което изпращаме за Чехия, Полша и Словакия, по-късно по оперативна информация отива за Украйна. Това е неточно към обществото съгласно мен.
От друга страна, тъкмо с цел да отбрани внушението, че българско оръжие не отива в Украйна, госпожа Нинова принуждава производителите и търговците на оръжие в България вместо да продават непосредствено на Киев, да минават през медиатори в Чехия, Полша и Словакия. Те генерират десетки милиони левове, в случай че не и стотици милиони облага от надценка за " услугата ". Иначе тези пари можеха да останат в България. Тези пари можеха да се обложат с налози и да се усилят заплати.

И какво излиза, българският военно-промишлен комплекс губи десетки или стотици милиони поради едно чисто официално двуличие?
Да, може да се квалифицира като лицемерие. Разберете, няма нито европейски, нито интернационалните наказания за доставка на оръжие в Украйна. България не доставя непосредствено оръжие на Украйна само поради позицията на една от четирите партии в ръководещата коалиция.

Партията, поради която България губи тези милиони, е Българска социалистическа партия!
Така. Факт е, че позицията на госпожа Нинова претърпява голяма трансформация, тъй като както преди седмица твърдеше, че нито един патрон не е отишъл в Украйна, през днешния ден посланията са по-различни. Сега споделя " по документи ", " нямам механизъм да ревизира ". Пълен парадокс е и изказванието ѝ, че няма повишен експорт.

За какви пари приказваме?
За последните два месеца, т.е. след началото на войната в Украйна, новоподписаните контракти за експорт на български оръжия са за близо 2 милиарда лв.. Става дума за договори, подписани с 4-5 частни компании.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР