Кормуването на колата при обучението за книжка става вече 42

...
Кормуването на колата при обучението за книжка става вече 42
Коментари Харесай

Кормуването става 42 часа, теорията намалява наполовина

 Кормуването на колата при образованието за брошура става към този момент 42 часа при 31 до момента. Министърът на образованието Красимир Вълчев е разписал измененията в образователната документи за образование на претенденти за придобиване на дееспособност за ръководство на МПС.

По измененията е реализирано единодушие в междуведомствена работна група с присъединяване на министерства, КАТ, “Автомобилна администрация " и браншови организации. Така че първата и най-важната стъпка към този момент е направена, чакат се промени в методиките за образование и за изпити, които са на министерството на превоза, както и на листовките.

Браншът чака измененията в кормуването за брошура да станат до няколко месеца, в случай че се работи интензивно, сподели Красимир Георгиев, ръководител на Асоциацията за подготовка на автомобилистите в България. Увеличаването на наложителните часове за ръководство на кола (категория В) е една от значимите промени. От организациите в сектора чакат те да влязат в действие дружно с електронния надзор върху кормуването.

Така недобросъвестни автоинструктори няма да вземат повече пари, а да икономисват от увеличените часове и по този начин да подбиват цените. В момента 1 час кормуване е сред 20 и 25 лева Което значи, че курсът може да нарастне с към 220 лева, в случай че не поевтинее теоретичното образование.

Председателят на Съюза за авто-мотоподготовка Йонко Иванов сподели, че цената все още е към 700-800 лева Той посочи, че има и курсове по 250 лева, само че при тях се записвали все по-малко курсисти, тъй като стигали и до сумата, която биха платили в естествена автошкола, откакто бъдат скъсани 4-5 пъти.

Промените, утвърдени от министър Вълчев, изискват най-малко 6 часа ръководство на автомобила отвън обитаемо място. Три от тях наложително по автомагистрала, скоростен път или път с натоварен авто трафик. Подобно условие се залага за първи път - до момента ръководството на автомагистрала или скоростен път не е било включено в условията за осъществяване на шофьорските курсове и се е провело единствено при самодейност на инструкторите.

Акцентира се и върху основаване на умения за шофиране в градовете, и то с огромен трафик. Затова се изисква да бъдат изкарани най-малко 10 часа ръководство на колата по улици и булеварди с огромна активност на придвижването. Досега нямаше кормуване през нощта, само че с измененията се изисква най-малко два часа ръководство на автомобила в тъмната част на денонощието и при понижена или лимитирана видимост.

Целта е основаване на умения за ръководство на светлините. При практическото образование инструкторът има решаващата роля какъв брой часове по обособени тематики, по кое време и къде да организира образованието и така нататък, като го преценява с опциите на курсиста, напредъка в образованието му и други фактори. Затова образованието е самостоятелно. Регламентирането на най-малък брой часове по обособени групи умения е за да има гаранция, че кандидат-шофьорите ще ги вземат. Тоест те са минимално условие, само че могат да бъдат и повече според от уменията на този, който се образова.

Но пък първите 8 групи умения от модула за практическо образование са в действителност от него. Те са включени и в изпита за брошура. Това са първичните - запознаване с автомобила, стартиране, потегляне, разминаване и така нататък По време на разискване на измененията в работната група имаше гледище за наложително потребление на симулатор в образованието. Това обвързване за автошколите, защото би трябвало да влагат в допълнение, не мина.

Но всеки образователен център може да реши да купи симулатор. Може да го употребява като в допълнение средство, само че това не анулира наложителните минимални часове за ръководство на образователен автомобил. За категориите съдебна експертиза, С1Е, DE и D1E (товарни коли и рейсове с ремарке) се регламентира наложителен най-малък брой от 6 часа за ръководство отвън обитаемо място. Промените в практическото образование на кандидат-шофьорите се вършат поради високия брой произшествия.

Голяма част от тях са с присъединяване на млади и незадоволително опитни водачи, поради нарасналата активност на пътния трафик, релативно високия дял на произшествие на скоростни пътища, при понижена видимост и през нощта.

Промените в практическото образование на кандидат-шофьорите се вършат поради високия брой произшествия. Голяма част от тях са с присъединяване на млади и незадоволително опитни водачи, поради нарасналата активност на пътния трафик, релативно високия дял на произшествие на скоростни пътища, при понижена видимост и през нощта.

" В 15 образователни центъра в страната към този момент се тества електронният надзор на кормуването на образователни коли от претенденти за брошура ", заяви Красимир Георгиев.

Това е стадий от въвеждането на електронната система, с която министърът на превоза Росен Желязков желае да понижи корупцията и да накара автоинструктори и кандидат-шофьори действително да вземат изпитите си. Георгиев споделя, че множеството от сътрудниците му, които тестват системата, били съгласни с нея. Как се кормува, като те ревизират?

“24 часа " опитва онлайн да се включи в теста. Първата стъпка е, че курсистът се записва в приложение с телефонен номер или с имейл, следва сканиране на персонална карта и профилна фотография за различаване. Той се е записал и получава неповторим код. Избира в коя автошколите да се запише онлайн. Приемат го.

Започва кормуването. Курсистът влиза в колата. Инструкторът и той започват мобилното приложение. Инструкторът дава своя код за сканиране, системата ревизира местоположението и на двата профила - на курсиста и инструктора. Дали и двамата са в колата. Прави се и лицево различаване. Инструкторът отбелязва типа образование в този час.

Започва кормуването. Системата следи придвижването на автомобила. Ако да вземем за пример е въведено в системата образование по автомагистрала, а е карано по улица в града, системата афишира часа за недействителен. В края тутакси системата демонстрира маршрута, по който претендентът за брошура е карал.

При състояние че системата утвърди провеждането тутакси, тя го регистрира, повтарят се упражненията от началото - селфи с инструктора в крайната спирка. Кодът му се сканира, системата ревизира местоположението на автомобила. Няма към този момент попълване на хартиени протоколи. Промените в образователната документи плануват понижаване на часовете за доктрина.

В момента те са 40, смъкват ги на 26. 24 от тези часове ще бъдат за модул “Безопасност на придвижването по пътищата " и 2 за устройство на автомобила. От образованието за брошура за ръководство на кола отпадат разпоредбите за ръководство на мотори - т.е. за категории А, А1, А2. В момента в листовките има значително въпроси за мощността и кубиците на моторите и ред други непотребни на водачите на коли познания.

Изпълнителна организация “Автомобилна администрация " ще извади тематиките от масива с тестови въпроси за изпитите по доктрина за категориите В, В1, Ткт. И една от най-важните промени, за които се приказва от няколко години, е образование и с видеоклипове. Предвижда се при теоретичния изпит в листовките да има един или два клипа, които да ревизират уменията на кандидат-водача да се оправи в действителна обстановка. Това ще го вкарва поетапно “Автомобилна администрация ". С тях ще се ревизират усещанията и реакциите на претендента за брошура.

Красимир Георгиев споделя, че даже след въвеждането на повече от един правилен отговор на въпрос, претендентите ги наизустявали и резултатът се губел. Автоинструкторите ще упорстват тези клипчета да не се качват в интернет, тъй като още веднъж ще бъдат наизустени. Промените в образователната документи плануват по-широко потребление в образованието на мултимедийни и интерактивни средства и интерактивни клипове, осведоменост за нови автомобилни интелигентни системи за сигурност (e-Safety) и интелигентни транспортни системи и др.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР