Корито, пълно с мъртва риба, посреща рано сутрин хората от

...
Корито, пълно с мъртва риба, посреща рано сутрин хората от
Коментари Харесай

Въча пресъхва, рибата измира

Корито, цялостно с мъртва риба, посреща рано заран хората от Кричим. Ситуацията се повтаря в три следващи нощи, сигнализират локалните поданици.
Един от локалните поданици - Денис Исов от " Риболовно придвижване - Кричим ", изясни, че през последните три дни липсва хигиеничен най-малко на водата от 1:00 ч. през нощта до към 8:30 сутринта и рибите остават на изсъхнало, агонизират и даже измират.

" Множество от градските котки бяха на гуляй тук, тъй като на всички места беше помляно с риба ", сподели Денис Исов пред bTV.

Нивото на водата в реката зависи от количеството, което подават трите ВЕЦ-а, които се намират по-нагоре в Балкана. Два от тях - " Въча 1 " и " Въча 2 " са предизвестили екоминистерството, че от 18 до 21 ноември стопират работа поради ремонт. Ведомството подрежда на Водноелектрическа централа " Кричим " да компенсира, само че единствено за 18 часа в денонощието.

" В тъмната част на денонощието, когато хората спят, когато не може да се види реката от популацията, че в нея няма вода ", сподели кметът на Кричим Атанас Калчев.

От сдруженията, зарибявали със лични средства реката, допускат, че водата е отклонявана през нощта съзнателно.

" Не би трябвало да се оставя реката да пресъхва, а водата да отива в канала, на който канал, напоителен има построени ВЕЦ-ове, частни ", съобщи Георги Георгиев, член на Сдружение за непринудено зарибяване на реката " Олимпик 2002 ".

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР