Коридор №8 е важен комуникационен канал, който ще осигури връзка

...
Коридор №8 е важен комуникационен канал, който ще осигури връзка
Коментари Харесай

Коридор №8 носи добавена стойност за развитието на целия регион, убеден Донев

Коридор №8 е значим информационен канал, който ще обезпечи връзка сред жителите и бизнеса на България, Северна Македония и Албания. Това съобщи българският министър председател Гълъб Донев по време на церемонията във връзка началото на строителството на Източната част на железопътния Коридор 8, сектор Куманово - Беляковце - Крива Паланка, оповестява БГНЕС.

Той акцентира, че в изискванията на евентуална енергийна и продоволствена рецесия е витално належащо да си осигурим пътища за доставка.

В събитието, което се организира край град Куманово, вземат участие също македонският министър председател Димитър Ковачевски и българският вицепремиер по икономическите политики и министър на превоза и известията Христо Алексиев.

" През миналите над 140 години реализирането на инфраструктурите и свързаността, залегнало в днешния Коридор 8, е било въжделение на редица генерации от двете страни на границата. Съществено значимо е да приказваме за Коридор 8 във всички негови измерения като значим информационен канал, който ще обезпечи връзка сред жителите и бизнеса на България, РСМ и Албания.
 Министерство на регионалното развитие работи настойчиво по построяването на транспортен кулоар № 8, увери Комитова
Министерство на регионалното развитие работи настойчиво по построяването на транспортен кулоар № 8, увери Комитова

На среща с посланика на Италия у нас

България работи интензивно за включването на Коридор 8 в предпочитаната европейска транспортна мрежа - направлението София-Скопие-Тирана-Дурас би трябвало да бъде несъмнено като част от европейския кулоар " Западни Балкани ", уточни Донев.

Изграждането на Коридор №8 е предпочитано както за България, по този начин и, имам вяра, за всички страни по неговото продължение , посочи той.

По негови думи последствията от войната в Украйна са разкрили за следващ път едно от най-уязвимите места на нашия района, а точно неразвитата и дори изчезнала инфраструктура.

" В изискванията на евентуална енергийна и продоволствена рецесия е витално належащо да си осигурим директни пътища за доставки. Вместо това, заради неналичието на свързваща железопътна и енергийна инфраструктура, нашите страни са принудени да търсят различни пътища за доставки, минаващи пред трети страни, което в допълнение оскъпява цената и удължава времето за доставка на ресурсите, от които всички се нуждаем ", отбеяза още българският министър председател.

Той заяви, че следва да се подпише Споразумение сред българския и северномакедонския газопреносен оператор за междусистемното свързване за точката Кюстендил-Жидилово. Според него това ще обезпечи диверсификацията и повишението на сигурността на доставките на природен газ за РСМ, както и задълбочаване на съдействието в енергийната сфера.

Подписваме Меморандума за развиването на Коридор № 8

Донев акцентира, че ускореното създаване на Коридор №8 е в интерес и на националната, и на групова сигурност.

Той изрази убеденост, че двете страни ще съумеят да преодолеят съществуващите и нововъзникващите провокации в актуалната геополитическа конюнктура.

По негови думи с построяването на Коридор №8 може да осигурим значимата за района връзка по транспортната ос Изток-Запад, свързващ ни с Кавказ, Средна Азия и Близкия Изток.

Същевременно, даже и в тези условия, за първи път в историята на България и РСМ се чака комерсиалният стокообмен в края на година да доближи 1 милиарда евро, посочи Донев и добави: Представете си какъв би бил резултатът, в случай че сред България и РСМ имаше развита инфраструктура.

Според него сходни позитивни вероятности биха се основали и за Албания.

Премиерът заключи, че би трябвало да се положат всички старания за създаване на стратегическите планове за всички измерения на Коридор №8, като значително място заема
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР