Корейските хай-тек компании са заложници в търговската войнаТърговската война между

...
Корейските хай-тек компании са заложници в търговската войнаТърговската война между
Коментари Харесай

Samsung е пред труден избор – САЩ или Китай?

Корейските хай-тек компании са заложници в комерсиалната война

Търговската война сред Съединени американски щати и Китай сложи Samsung пред сложен избор (снимка: Samsung)

Водещите производители на чипове в Южна Корея, Samsung Electronics и SK Hynix, изпитват съществени съмнения по отношение на комерсиалната война сред Съединени американски щати и Китай, написа The Korea Times. Двете компании са изправени пред сложен избор – коя от страните в спора да поддържат?

Пекин усилва натиска върху фирмите, като упорства те да не се причисляват към глобите на Вашингтон против Huawei. Според осведомени източници на Ню Йорк Таймс, неотдавна представители на водещи софтуерни компании, включително американските Microsoft и Dell, както и южнокорейските Samsung и SK Hynix, са били призовани от китайското държавно управление на секрети срещи и застрашени от „ тежки последствия ”, в случай че поддържат протеста на Huawei.

Samsung и SK Hynix не разясняват информацията дали е имало сходна среща, защото тематиката е много сензитивна. По-рано Пекин разгласи проектите си да образува собствен личен черен лист на ненадеждни компании в отговор на ограниченията против Huawei. През май китайската компания беше подложен в черен лист на Съединени американски щати и загуби опцията да купува съставни елементи и програмен продукт от американски компании без експлицитното позволение на управляващите.

Междувременно американският дипломат в Южна Корея Хари Харис приканва локалните софтуерни компании да се причислят към протеста на Huawei, разгласен от Вашингтон. В такава обстановка южнокорейските компании рискуват да станат жертви на комерсиалната война на двете най-големи стопански системи в света, без значение коя страна заемат в спора, разясняват анализатори.

Според представител на една от софтуерните компании, поискал анонимност, става все по-трудно да запазиш неутралитет, защото спорът е геополитически и стопански. Той се притеснява, че корейските компании ще се сблъскат със закъснение на бизнеса.
още по тематиката
Samsung и SK Hynix не могат да нарушат партньорството с Huawei, тъй като китайският производител купува съставни елементи от тях на обща стойност от към 18,4 милиарда $ годишно.

Експерти от промишлеността предизвестяват, че ескалацията на комерсиалния спор сред Съединени американски щати и Китай утежнява вероятностите за бизнеса на южнокорейските компании, защото те са мощно подвластни от двата пазара.

„ За корейските търговци, както Съединените щати, по този начин и Китай са еднообразно значими и за тях ще бъде извънредно мъчно да изберат към кой лагер да се причислят ”, разяснява обстановката Ман Банг-Ки, старши откривател в Корейската интернационална комерсиална асоциация KITA.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР