Корейските хай-тек компании са заложници в търговската войнаТърговската война между

Корейските хай-тек компании са заложници в търговската войнаТърговската война между ...

Samsung е пред труден избор – САЩ или Китай?.


Корейските хай-тек компании са заложници в търговската война

Търговската война между САЩ и Китай постави Samsung пред труден избор (снимка: Samsung)

Водещите производители на чипове в Южна Корея, Samsung Electronics и SK Hynix, изпитват сериозни колебания във връзка с търговската война между САЩ и Китай, пише The Korea Times. Двете компании са изправени пред труден избор – коя от страните в конфликта да подкрепят?

Пекин увеличава натиска върху компаниите, като настоява те да не се присъединяват към санкциите на Вашингтон срещу Huawei. Според информирани източници на Ню Йорк Таймс, наскоро представители на водещи технологични фирми, вкл. американските Microsoft и Dell, както и южнокорейските Samsung и SK Hynix, са били призовани от китайското правителство на тайни срещи и заплашени от „тежки последици”, ако подкрепят бойкота на Huawei.

Samsung и SK Hynix не коментират информацията дали е имало подобна среща, тъй като темата е доста чувствителна. По-рано Пекин обяви плановете си да сформира свой собствен черен списък на ненадеждни компании в отговор на мерките срещу Huawei. През май китайската компания беше поставен в черен списък на САЩ и загуби възможността да купува компоненти и софтуер от американски фирми без изричното разрешение на властите.

Междувременно американският посланик в Южна Корея Хари Харис призовава местните технологични компании да се присъединят към бойкота на Huawei, обявен от Вашингтон. В такава ситуация южнокорейските фирми рискуват да станат жертви на търговската война на двете най-големи икономики в света, независимо коя страна заемат в конфликта, коментират анализатори.

Според представител на една от технологичните компании, пожелал анонимност, става все по-трудно да запазиш неутралитет, тъй като конфликтът е геополитически и икономически. Той се опасява, че корейските компании ще се сблъскат със забавяне на бизнеса.
още по темата
Samsung и SK Hynix не могат да нарушат партньорството с Huawei, защото китайският производител купува компоненти от тях на обща стойност от около 18,4 милиарда долара годишно.

Експерти от индустрията предупреждават, че ескалацията на търговския конфликт между САЩ и Китай влошава перспективите за бизнеса на южнокорейските компании, тъй като те са силно зависими от двата пазара.

„За корейските търговци, както Съединените щати, така и Китай са еднакво важни и за тях ще бъде изключително трудно да изберат към кой лагер да се присъединят”, коментира ситуацията Ман Банг-Ки, старши изследовател в Корейската международна търговска асоциация KITA.

Източник: technews.bg