Корейската компания ще бъде трети собственик за пловдивското предприятие след

...
Корейската компания ще бъде трети собственик за пловдивското предприятие след
Коментари Харесай

Корейската Hanon Systems купува "Магна пауъртрейн Пловдив"

Корейската компания ще бъде трети притежател за пловдивското дружество след немската Ixetic и канадската Magna

© Георги Кожухаров Още по тематиката
Машиностроенето: Възходящият тренд продължава

Компаниите изнасят продукцията си на всички континенти, само че изостават по продуктивност на труда
24 окт 2018
Машини в напредък

Успешна 2016 година и още повече продажби през тази година чакат производителите на машини и съоръжение
2 яну 2017
Канадската Magna е новият притежател на " Иксетик Пловдив "

Германският производител на автомобилни елементи Ixetic беше продаден за 308 млн. евро
3 дек 2012 Производителят на автомобилни съставни елементи " Магна пауъртрейн Пловдив " ще има нов притежател до няколко месеца. Южнокорейската Hanon Systems ще придобие българската компания като част от договорка за общо 10 завода на канадската Magna. Договорената цена за целия пакет е 1.23 милиарда $ преди задължения и пенсионни отговорности, като към датата на привършване на договорката ще бъде направена нормалната промяна за чист оборотен капитал. Продажбата се чака да бъде финализирана през първото тримесечие на 2019 година, откакто бъде утвърдена от антимонополните управляващи. Сделката е обвързвана със стратегическите проекти на двете компании в световен проект.

За българското сдружение това ще бъде трети притежател, откакто създателят му - немската Ixetic, преди пет години беше добита от Magna дружно с пловдивския цех.

Получавате достъп до всички публикации и целия списък на вестника. Българският ъгъл

За проектите на корейска компания за автомобилни съставни елементи да придобие съществуващо произвеждане в България се разбра от изявление на зам.-министъра на стопанската система Лъчезар Борисов при посещаване в Сеул при започване на ноември, само че детайлности не бяха разкрити. За това кои са участниците в договорката излиза наяве от известия на уеб страниците на двете компании от 20 септември, а от Magna потвърдиха за " Капитал ", че българското дружество е част от пакета за продажба.

Според подписания контракт Magna ще се раздели с световния си бизнес с артикули за контролиране на налягането на течности и надзор, който е част от поделението й за задвижващи системи. Към него принадлежат общо 10 завода в осем страни на три континента - по един в Канада, Мексико, Германия, България, Китай и Корея и по два в Италия и Индия, прецизираха от канадската компания за " Капитал ". Предприятията са профилирани в проектирането и производството на механични и електронни помпи, електронни вентилатори за изстудяване и други съставни елементи, а общите им продажби за 2017 година са в размер на 1.4 милиарда $. В резултат на договорката към Hanon Systems ще преминат към 4200 служащи.

Приблизително към една десета от този бизнес е на българската компания. За 2017 година " Магна пауъртрейн Пловдив " регистрира оборот 232 млн. лева (около 119 млн. евро), а заетите са били приблизително 427 души.

Стратегическа договорка

Международната договорка има стратегически измерения за двете компании. Придобиването на част от бизнеса на Magna ще разреши на Hanon Systems да ускори фокуса си върху електрическата подвижност. Magna от своя страна ще пренасочи повече старания към производството на системи за трансмисия.

Корейската компания е международен снабдител за автомобилната промишленост и работи в региона на системите за ръководство на топлота и сила. За 2017 година Hanon System има общи продажби за почти 4.9 милиарда $. Компанията има 40 завода в Азия, Северна Америка и Европа и 16.5 хиляди чиновници.

Канадската Magna е един от колосите в бранша, като с изключение на произвеждане на съставни елементи прави и асемблиране на коли за някои международни марки. За 2017 година групата регистрира близо 39 милиарда $ продажби и 7% растеж на годишна база. Компанията има 340 завода в 27 страни и 173 хиляди чиновници.

В България Magna влезе през 2013 година, когато закупи немската Ixetic дружно с локалното й сдружение, което тогава се споделяше " Иксетик Пловдив ". Българската компания беше основана в края на 2007 година, а самото произвеждане стартира през 2009 година Оттогава бизнесът й непрекъснато пораства, като продажбите за предходната година са с 15% по-високи от тези за 2016 година, а чистата облага се усилва със 7% до 15.6 млн. лева.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР