Коренно противоположни твърдения за това дали ще се промени площта

...
Коренно противоположни твърдения за това дали ще се промени площта
Коментари Харесай

Страните по казуса Пирин се сблъскаха има ли или няма промяна в площта на концесията

Коренно противоположни изказвания за това дали ще се промени площта на концесията на ски зона Банско и дали навлиза в обекта на международно завещание на ЮНЕСКО обявиха през днешния ден двете страни в проблема за народен парк Пирин – страната в лицето на виновния министър на екологията Нено Димов от една страна и природозащитните организации от екокоалиция " За да остане природа в България ".

И двете страни в разногласието обаче се базират на един и същи документ – планът за промени в концесионния контракт с " Юлен ". Въпреки че проекто-решенията за Пирин бяха отсрочени на предходното съвещание на Министерски съвет по гледище на министър-председателя Бойко Борисов, точката не е отпаднала от дневния ред на кабинета и евентуално ще се гласоподава още тази сряда, когато се готви и цивилен митинг в отбрана на Пирин.

Площта на концесията: порменя ли се или не се?

" Трябва да е ясно, че площта на концесията не се трансформира от тази, която е била при подписването на концесията през 2001 година И границите на буферната зона остават такива, каквито си били тогава, " разгласи Нено Димов след края на втората среща по тематиката със заинтригуваните страни, на която предстаителите на природозащитните организации отхвърлиха да участват. И Димов и множеството участници в срещата обявиха подготвеност и планове да работят твърдо и уверено с решенията за Пирин.

Димов напомни, че през 2010 година ЮНЕСКО изключи ски-зоната от предпазения обект в парка и го обособи в буферна зона поради састрояването там. Сега, акцентира министърът, в тази зона може да се строят ски писти и уреди. Според министъра на туризма Николилна Ангелкова това, че концесионнта повърхност не излиза от буферната зона освобождава България от задължението да се допита до Комитета на ЮНЕСКО преди да гласоподава плановете за решенията за концесията и за проекта за ръководство на народен парк Пирин.

Новите площи излизат от буферната зона със 70 ха и включват елементи от обекта на ЮНЕСКО, демонстрира обаче Географска информационна система карта, която отразява координатни регистри, записани в актуализирания контракт за концесия, оповестена през днешния ден от коалиция " За да остане природа в България ".

 Карта на препоръчаната нова концесия с нахлуване в зоната за ограничение на човешкото влияние на Национален парк Пирин, надлежно в обекта на ЮНЕСКО.
© коалиция "За да остане природа в България " "

Карта на препоръчаната нова концесия с нахлуване в зоната за ограничение на човешкото влияние на Национален парк Пирин, надлежно в обекта на ЮНЕСКО.

Визуализацията е направена от двама самостоятелни специалисти по Географска информационна система, които са посочили едни и същи резултати за предвижданата повърхност, изясни за " Дневник " Стефан Аврамов БФ " Биоразнообразие ". Той е безапелационен, че анализът и визуализацията на специалистите е прецизен и демонстрира по какъв начин новите площи излзиат от буверната зона и включват елементи от зоната за ограничение на човешкото влияние на Национален парк " Пирин ". Това е в нарушаване на решенията на Комитета за международно завещание.

" Този, който твърди, че новата повърхност не излиза от буферната зона и не навлиза в обекта на международно завещание е или измамник, или незапознат. Дори в формалните претекстове на плана за новк концесия се споделя, че площта се усилва с 30%, " съобщи Аврамов. Той изясни още, че потреблението на кадастрален указател в до неотдавна секретната система от 70-та година, опонира на законодателството, основава и съществени усложнения за визуализация.

Затова от Коалицията упорстват Министерство на околната среда и водите да качи на уеб страницата си границите на зоните в парка, границите на международното естествено завещание и буферната зона, резултатите от картирането на концесията от Топ Гео, както и актуалната и бъдещата концесия в класическите шейп файлове, което да улесни визуализацията какво се предлага и къде ще е то.

Няма да се чака новият закон за концесиите

Като претекст за по-бързо гласоподаване на нов контракт с Юлен, Нено Димов посочи, че концесията би трябвало да бъде приведена в сходство със настоящето законодателство. На въпрос за какво тогава не се изчака приемането на новия закон за концесиите, които ще бъде гласуван след по-малко от месец, с цел да не се постанова още веднъж проверка на контракта, Димов сподели: " този концесионен контракт не е съборазен с предходния закон, отсрочва се от доста време. " По думите му тази концесия " не влиза в обвхата на директивата за концесиите, който новият закон ще имплементира. "

Новият закон обаче визира три типа концесии, а точно за строителство; за услуги; за прилагане на обществена държавна или обществена общинска благосъстоятелност. Концесията за ски зона Банско е записана е за прилагане на държавна благосъстоятелност и очевидно законът важи и за нея.

Мотиви " за " актуализирана концесия

Сред претекстовете за бързо гласоподаване на решенията, посочени по време на срещата неведнъж бяха тезите, че обновената концесия и проект за ръководство на парка ще оказват помощ да няма опашки пред кабинкатата, че лифтът е по-екологичен превоз от рейсовете и колите.

Концесионното заплащане и методът на изчислението му са свързани с приходите, а не с площта, в случай че има повече доходи, ще има и по-виско такса, изясни другата корекция в контракта Нено Димов и по този начин отговори на рецензиите, че заложената такса за страната е доста дребна.

Димов изясни неналичието на природозащитните организации не като отвод от наличие, а като знак, че те нямат спомагателни въпроси и причини. От екокоалицията обаче изпратиха над 100 въпроса към проблема с народен парк Пирин и упорстват за отговори преди да има други срещи.

Ангелкова: Пирин е безусловно предпазен

Николина Ангелкова разгласи, че Министерство на туризма ще поддържа втори въжен превоз, тъй като това дава достъп на жителите до планините и е решение за развиване на планинския туризъм. Всяка една активност, която ще се реализира в буферната зона, задължитлно ще минава през всички процедури, в това число през екологични оценки, уточни тя. По думите й, народен парк Пирин е безусловно предпазен.

Кралев: Няма спор дали, а какъв брой

" Въпросът е не дали ще строим още ски писти и инфраструктура, а какъв брой, " съобщи спортният министър Красен Кралев, съгласно който няма друга опция. Като мотив той посочи по какъв начин най-хубавите ни състезатели нямало къде да упражняват в България и вървят да се приготвят в чужбина " 200 км писти са извънредно незадоволителни за цялата страна, счита Кралев и прави съпоставяне с Чехия – 7000 км и Словения – 1800 км.

Бранимир Ботев от Институт за европейски проучвания разгласи резултати от експресно направено изследване за настройките на хората, направено през последните четири дни след съвещанието на кабинета. 67% от интервюираните считали, че месните хора и общината би трябвало да решат дали да се развива туризъм в района им. На въпроса: " Смятате ли, че някой има интерес да няма втора кабинка? " 47% показват екологичните организации.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР