Коренът от репей е разностранен и ценен продукт, използван в

...
Коренът от репей е разностранен и ценен продукт, използван в
Коментари Харесай

Корен от репей - лечебни свойства и приложение

Коренът от репей е многообразен и скъп артикул, употребен в обичайна медицина и козметиката. То е относително остаряло растение, което обаче се разпространява поради своите скъпи приложения в националната медицина.

Коренът от репей идва от растението Arctium lappa, познато като огромен репей. Това растение е известно със своите дълги листа и цветя, като е необятно употребявано в обичайна медицина в антични култури като част от лекуването на разнообразни здравословни проблеми. След Средновековието растението стартира да се употребява и в други елементи на света като модерна форма за лекуване и възстановяване на козметични проблеми.

Какви лечебни свойства демонстрира коренът от репей

Коренът от репей в националната медицина има значимо място като натурален прийом за справяне с разнообразни болести. Приложенията на корена от репей в медицината се свързват с подсилване на сухожилията и помагане при здравето на ставите и мускулите.

Друга причина за използването на корена от репей е неговото противовъзпалително и антисептично деяние, което оказва помощ при облекчение на разнообразни кожни проблеми. Растението се оправя дейно със положения като екзема, акне и раздразнения. Антисептичните свойства могат да оказват помощ при заздравяването на рани и пострадвания на кожата.

Коренът от репей съдържа значими дейни съставки като инулин, който е пробиотик, и разнообразни полифеноли, които се смятат за антиоксиданти с противовъзпалителни свойства.

Друго лечебно свойство на растението е, че то подкрепя пречистването на организма и укрепването на имунната система. Коренът от репей съдържа субстанции с антиоксидантни свойства, които оказват помощ на организма в битката против свободните радикали. Това, от своя страна, способства за отбрана на тялото от вируси и инфекции.

Какво друго приложение има коренът от репей

 Корен от репей

В козметиката

Коренът от репей има богато деяние върху положението на кожата и косата. Растението постоянно се употребява в козметичната промишленост за направа на кремове, лосиони и сапуни, с помощта на своите потребни свойства. Коренът от репей демонстрира мощно хидратиращи и подхранващи свойства върху кожата, като предизвиква нейната разтегливост и юношески тип.

Растението има и мощен подсилващ резултат върху косата. Коренът от репей се употребява като съставна част в шампоани и балсами, които се допуска за стимулиране растежа на косата и поддържат скалпа здрав.

Здравословен метод на живот

Растението може да се ползва и като стимулатор за водене на здравословен метод на живот. Коренът от репей може да се употребява като чай или да се включи в капсули, което се допуска, че подкрепя общото здравословно положение.

Градинарство

Друго приложение на коренът от репей е в градинарството като естествено средство за наторяване. То може да се употребява за стимулиране растежа на растенията в градината.

Грижа за животните

Друго по-рядко, само че значително приложение на корена от репей, е в грижата за животните. В някои случаи растението се употребява за възстановяване на здравето на домашни животни заради своите хранителни и заздравителни свойства.

Ценни са още и сокът от репей с неговите изгоди, както и медът от репей.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР