Коремната болка е сред най-честите оплаквания от страна на пациенти.

...
Коремната болка е сред най-честите оплаквания от страна на пациенти.
Коментари Харесай

Видовете болки в корема, на какво се дължат?

Коремната болежка е измежду най-честите недоволства от страна на пациенти. Тя може да има друго естество и генезис, тъй като в коремната празнина се разполагат доста органи. Всеки от тях е в съседство с други и всеки боли по друг метод. Органите в коремната област са корем, панкреас, жлъчния мехур, червата, които по право са доста покрай яйчници и бъбреци и черния дроб.
Всеки от тях изисква самостоятелно внимание и лекуване. В някои случаи може да облекчите признаците на болки в корема с домашна среда, а различен път се постанова незабавна здравна помощ.

Как вярно да определите от кое място идват другите болки в корема:
1. Определете къде боли най-силно
За задачата, поставете дланта си, върху корема и деликатно, натиснете дълбоко, използвайте пръстите си, с цел да приложите напън. Отбележете, къде са най-силните болки. Най-добре е да извършите палпация, в легнало състояние по тил. В това състояние мускулите на коремната стена се отпускат и е по-лесно да усетите.
2. Определете вида на болежка
Тя може да е остра, тъпа болежка, като пронизване с кама, чувство за пръсване, парене и изтичане и прочие
3. Какво е съпътстващо самите болки в корема
Дали се простира ненапълно, дали се утежнява при придвижване, прегъване, кашляне, съпроводена ли е от тресчица, гадене, диария и други Всичко това е има значение за вярно слагане на диагноза.
4. Помислете и по какъв начин се е развива болката
Може да се е появила ненадейно, след стрес, вследствие на физическо натоварване или хипотермия. Помислете и какъв брой време е минало от началото на пристъпа й. Какви са били първичните пакетиранията: леки, по-засилени, тъпи или незабавно непоносими и остри. Дали болката се усилва бързо или последователно. Значение има и дали се трансформира локализацията й. Например при коремната болежка, апендицит, първо се появява в епигастралната област - където е стомахът, по-късно се реалокира надолу и надясно.

За определянето типа на болката и нейното местонахождение може да помогне доктор. При слагането на диагноза се вземат, поради и някои фактори. Болките биват:
Болка в ямата на стомаха
Характерът на този вид болки е тъп или изострен, чувство за пръсване. Може да се прояви зад костта на гърдите и по дължина на хранопровода.
Придружена е от повръщане и се характеризира с увеличение на болката. След повръщане болката изчезва. Най-често тази болежка в корема не е съпроводена от предходна физическа интензивност. Може да се обостря от тежки храни, кисели, мощно кафе и физически натоварвания.
Тази болежка може да е гастрит или пептична язва. Важно е да се посети гастроентеролог. Лечението лишава 7-14 дни. За да се облекчи положението по време на офанзива, топли компреси с грейка са добра опция. Ако повръщането е споходено от кръв, би трябвало да се потърси незабавна здравна помощ.
Болка в десния хипохондриум
Характерната болежка ту е внезапна и стискаща. Появява се в кръста вдясно, дясната половина на гърдите, дясното рамо, под дясната лопатка.
Усещането за горчив усет, може да е предизвикано от жлъчката, след което идва облекчение. Възможна е тресчица. Провокира се от злоупотребата с мазни пикантни храни или след мощно друсане в транспортни средства.
Диагнозата е Холецистит. Препоръчва се спазмолитик и всяко лекарство от храносмилателни ензими, което може да обезпечи на тялото цялостно успокоение. Препоръчва се ултразвук, с цел да ревизира за съществуване на камъни в жлъчния мехур. Ако се диагностицира съществуване на камъни, би трябвало да се потърси хирург за интервенция по премахване на жлъчката.
Болка към целия стомах
Проявява се в долната част на гърба. Придружена е със сухота и противен усет в устата. Може пъкъл предизвика неведнъж повръщане, за което няма облекчение. Възможно е повишение в кръвното налягане.
Може да се предизвика от консумация на пикантни храни, мазни храни или алкохол. Диагнозата е изострен панкреатит. Важно е да се потърси неотложно здравна помощ. Такова положение може да е витално рисково.
Болка покрай пъпа
Внезапно се появяват, имат изострен, схващащ, мощен резултат над организма. Придружена е от уязвимост и настинка. Болките наоколо до пъпа могат да се появят след консумация на кафе, храни с фибри или шоколад. Диагнозата най-често са чревни колики. Препоръчват се спазмолитична таблетка и покой в легнало състояние. Болките минават, след 15-20 минути, само че по-късно може да се появят още веднъж. За да не се появяват повече, противопоказни са приема на кафе, шоколад и преяждането.
Болка в средата на корема от едната страна
Този вид болки в корема се появяват ненадейно. Могат да са толкоз мощни, че пациентът да не успее да си намерят място. Запояват в долната част на гърба, перинеума. Придружени са от постоянно уриниране. Проявяват се след преяждане с любеница или банкет на доста минерална вода.
Диагнозата може да е опит за изхвърляне на камък от бъбреците.
Гореща баня, топла поставка и спазмолитици са след решенията за облекчение на болките в тази част на корема. Ако в урината има кръв или болката доближи ударна мощ, би трябвало да се потърси незабавна здравна помощ.
Болка в долния десен
Първоначално тази болежка се появяват в епигастралния район, по-късно последователно се укрепва и попадат в дясната област на корема.
В региона на ректума се усилва при вървене, както и когато страдащият се пробва да лежи на лявата страна. Може да е съпроводена от тресчица, гадене. Не може да се каже след корист на какво се появява. Диагнозата е апендицит. Трябва да се търси неотложно незабавна помощ. Живото застрашаваща болежка е.
Болката в целия стомах
Когато коремът боли непрекъснато и на всички места и се демонстрира и в други елементи на корема, може да се касае за перитонит. Характерен е сухота в устата, гадене, тресчица, уязвимост.
Най-често се демонстрира след предходната болежка, по време, на която никакви медикаменти не са помогнали денем.
Възпаление на перитонеума е рискова и смъртоносна болест. Незабавно би трябвало да се извика " кола за спешна помощ ".
Болки над пубиса в центъра или от двете страни
Характерно е с известно съмнение. Долавя се в региона на перинеума и (или) в долната част на корема.
Характерно е и изпускане от гениталния тракт. Засилва се при вървене. Този вид болки в се демонстрират, след хипотермия, мощен стрес или лютиви храни.
Може да е вследствие на гинекологично заболяване, да вземем за пример, ендометриоза, аднексит, фибромиома. Важно е посещаване на гинеколог.
Болка вдясно или вляво над пубиса
Този вид болки в корема пораждат ненадейно, внезапно и доста мощно. Дават отражение в ануса или като местна болежка. Придружени са от зашеметяване, уязвимост, пристъп.
Най-често се демонстрират, след сексуален акт (с скъсване на киста) или след 1-2 седмици от закъснение на менструацията или при извънматочна бременност.
Един от признаците за проявата им са извънматочна бременност или скъсване на киста в яйчник. Тогава би трябвало да се потърси незабавно здравна помощ.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР