Коректен търговски партньор ли е българската държава? Въпросът не e

...
Коректен търговски партньор ли е българската държава? Въпросът не e
Коментари Харесай

Разследване на Петел! Държавата продава едни и същи двигатели за танковe на двама клиенти, военната техника се оказа на стоковата борса

Коректен търговски сътрудник ли е българската страна? Въпросът не e подвеждащ, въпреки че властта в страната ни непрекъснато дава мотиви за неодобрение и всички с все по-голяма упоритост питат за кого в последна сметка работи тя – в интерес на обществото или за само за облагата на избрани кръгове? За мнозина отговорът е явен от дълго време е явен.

В случая, за който ще ви разкажем обаче, не става въпрос за елементарни нарушавания на положителната комерсиална процедура, а за нещо извънредно съществено. Става въпрос за търговия с военна техника. По-точно – мотори за танкове е аварийни елементи за тях.

Тази военна техника се продава от страната. Два пъти.

Първият път – за близо 1,4 млн. лв. посредством търг. Вторият път – за надалеч по дребна сума, през Софийска стокова борса. Запознатите незабавно ще кажат, че това е невероятно, тъй като за военната техница има експлицитна възбрана да се търгува на борсата. Да, по този начин е. Само че със силата на страната избрани нейни чиновници могат да трансформират (поне по документи) моторите за танкове и аварийните елементи за тях в нещо друго. Да речем – в остаряло желязо. Или в елементарната техника, която внезапно изгубва военното си предопределение.

Като при оня прославен опит за експорт отново на танкови елементи за Сирия, които бяха регистрирани като елементи за трактори.

В случая, за който ви описваме, всиичко стартира през 2011-а, когато частната компания  „ Джайден Юнайтед България “ ООД печели търг, разгласен от държавното сдружение „ Снабдяване и търговия – МО “ ЕООД. Той е за продажба на техническо имущество от складов регион Борово, област Русе. Частната компания печели четири от лотове, оповестени от държавното сдружение. „ Джайден Юнайтед “ са подготвени да осъществят купената от тях продукция в чужбина и изпращат писмо до „ Снабдяване и търговия – МО “ ЕООД (СТМО) с искане задграничните им сътрудници да бъдат позволени да складовете, в което е имуществото, извоювано на търг. Това позволение обаче не е получено и сред частната и държавната компания, а в следствие и Министерството на защитата стартира усилена и нерва преписка.

В хода на изясняването на връзките, „ Джайден Юнайтед “ научават, че безусловно същата военна техника – мотори за танкове и елементи за тях, е продадена на две други компании. Това събитие естествено поражда спор, който се позволява чак през 2013 година. За страдание, през това време клиентите на частната компания се отхвърлят.

Позицията на държавната компания през този интервал е ту да отхвърля достъп на „ Джайден Юнайтед “ до извоюваната на търг продукция, ту да желае неустойки, за това, че стоката не е изтеглена от складовете. Спорната обстановка сякаш се позволява в средата на 2014 година, когато продукцията е платена. Но казусът с достъпа си остава.  Така се стига до неизбежното – сред частната компания и (СТМО) стартират каузи.

Първото е извоювано от „ Джайден Юнайтед “, държавното сдружение печели при обжалването.

И тогава идва най-странния миг „ Снабдяване и търговия – МО “ ЕООД афишира за продажба стоката, която е платена от частната компания на Софийската стокова борса. На борсата е неразрешено да се търгува военна техника – това събитие никой не го отхвърля.

И въпреки всичко... Това се случва, като че ли да единствено с цел да удостовери остарялото факсимиле, че у нас всичко е допустимо, без значение какъв брой е неуместно.

 

От „ Джайден Юнайтед “ разясняват случая по този начин – или държавната компания ни е измамила, като ни е продала нещо друго като военна техника, или е направила жестоко нарушаване на разпоредбите за търговия на борсата, което може да има доста съществени последици. При всички случаи обаче тя продава нещо, което не е нейно, тъй като към този момент е извоювано на търг и е платено.

Дори и по тези обстоятелства да има и друга позиция и да се водят каузи, нова продажба няма по какъв начин да има – правосъдните процедури  не са завършили!

„ Петел “ потърси коментар от „ Снабдяване и търговия – МО “ ЕООД  по няколко въпроса. Първият от тях касаеше забавянето за обезпечаването на достъп до закупената още през 2011 година  продукция. Отговорът, който получихме беше следния:

„ Истинската причина за ненавременно евакуиране на стоките е неналичието на лицензирани складови площи, в които „ Джайден юнайтед България ” ООД да изнесе продукцията. В продължение на години гратис компанията употребява складовете на МО, което от една страна - основава опасност за персоналния състав от възможни повреди във военни хранилища, а от друга - препятства реализирането на Плана за развиване на въоръжените сили. С години продължи кореспонденцията сред продавач и покупател, в която приканвахме „ Джайден юнайтед България ” ООД да изнесе движимостите от складовете в Борово, както бе сторило по други контракти от същите хранилища със  същото имущество, на което бяха намерили външен пазар. По тези изпълнени напълно контракти „ Джайден юнайтед България ” ООД провежда транспортна и подемна техника без кой да е проблем с достъпността. След като предприехме юридически действия за преустановяване на контракта, „ Джайден юнайтед България ” ООД изненадващо се позоваха на липса на достъп до складовете. Като безкористен търговец направихме вътрешна инспекция, която откри съществуването на отличен достъп до стоките. По т.д. 5766/2015 година Софийски градски съд разпореди техническа експертиза на самостоятелен специалист, който удостовери съществуването на достъп до стоките. По сходен търговски спор, в който „ Джайден юнайтед България ” ООД излагаше същите изказвания към този момент има влезнало в действие правосъдно решение в интерес на „ СТ-МО ” ЕООД. “

 

В този отговор би трябвало да се обърне внимание на последното изречение, където се споделя, че „ СТ-МО ” ЕООД има извоювано дело по „ сходен “ търговски спор. За съответния излиза наяве, че решение няма. Надяваме се, че от държавната компания не се пробват да предопределят какво ще реши съда в този случай.

Специализирани хранилища за тази продукция не се изискват, обявиха пък от „ Джаейден Юнайтед “. Тяхното съществуване не е поставяно като изискване, а опасност за „ персоналния състав “ може да има когато става въпрос за муниции. Двигателите и аварийните елементи за тях нямат нищо общо със снарядите, обясниха от частната компания.

 

Естествено, попитахме и за търга на военна техника през Софийската стокова борса. Отговорът на „ Снабдяване и търговия – МО “ ЕООД  в действителност не е съответен, а просто повторение (три пъти) на следната фраза: „ Стоките, които СТ-МО продава на стоковата борса са в осъществяване на комисионен контракт с МО за 2018 година “

Единственото действително конкретизиране е, че въпросните артикули са „ артикули, свързани с защитата, не са негодни за приложимост, а са непотребни “.

 

Казано по-просто, държавната компания избира да трансферира топката в полето на своя принципал – страната и Министерството на защитата. Така в тази ситуация ще се появи и нов, политически миг, който може би ще размие картината, обрисувана от изреждането на обстоятелствата. И наподобява това е задачата.

Едно обаче е ясно. Една държавна компания продава една стока два пъти, на разнообразни клиенти и при друга цена. Това, дано признаем, не е държание на търговец, а на лъжец.

Няма по какъв начин да се пренебрегне различен въпрос: Защо в „ Снабдяване и търговия – МО “ ЕООД поемат риска да вършат бизнес по този метод и да слагат най-малкото под подозрения дейностите си, да водят правосъдни разногласия и така нататък?

Възможните отговори в действителност не са доста: Единият е – непросветеност. Вторият – работа под външен напън за осъществяване на нещо неправилно. И тъй като приказваме за военната сфера, евентуално в Министерството на защитата знаят най-добре какъв брой пагубно е ръководството при е един от тези фактори. Както и какво би трябвало да се направи, с цел да бъде прекратено.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР