Кораловото покритие около някои от туристическите острови от емблематичния Голям

...
Кораловото покритие около някои от туристическите острови от емблематичния Голям
Коментари Харесай

Кораловото покритие около острови от Големия бариерен риф е намаляло наполовина

Кораловото покритие към някои от туристическите острови от емблематичния Голям бариерен риф в Източна Австралия е намаляло с 40 до 50 % за двете десетилетия от 1999 година насам, съобщи ДПА, базирайки се на дълготрайно научно проучване.

За задачите му са оценени данни от гмуркания, осъществени сред 1999 и 2019 година на 100 места край рифовете на някои от най-популярните туристически острови - Уитсъндей, Магнетик, Кепел, намиращи се централно и южно от най-голямата коралова екосистема в света.

Данните са съпоставени с исторически документи и данни за околната среда.

Живите, твърди корали - наподобяващи скали структури, които са от значително значение за построяването на рифове - са намалели съвсем на половина, откакто са били изложени на редица въздействия - топлинен стрес, циклони, неприятно качество на водата, съгласно изследването, оповестено в сп. "Ecological Applications ".

Авторите му от университета "Джеймс Кук " споделят, че са били дотам "шокирани " от "тревожните " данни, че са ги ревизирали още веднъж и още веднъж.

"Нормалните цикли на разстройства и възобновяване са естествени. В исторически проект рифът има добър оздравителен капацитет. Под влияние на индивида обаче се усилва честотата на разстройства като избелването на корали, и сред събитията остава малко време за цялостно възобновяване ", отбелязва ръководителката на проучването Даниела Чекарели.

По думите й двете съществени аргументи за промени в коралите са топлинният стрес и какъв брой добре всяко място се възвръща сред разстройствата. От значение за възобновяване е и качеството на водата.

"Ако можем да разгадаем казуса с качеството на водата на локално равнище и климатичните проблеми на световно, има вяра ", споделя Чекарели.

В предишното учените са считали, че на коралите са нужни към 10 години, с цел да се възстановят от огромни разстройства, в случай че изискванията са удобни, и до 20 години за цялата коралова общественост, в това число бавнорастящите корали.

Сега обаче има опасения, че сходни събития ще се случват на толкоз къси шпации, че за коралите ще бъде мъчно да се възстановят в близко бъдеще, значително поради климатичните промени.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР