Кораловите рифове отдавна се смятат за една от най-ранните и

...
Кораловите рифове отдавна се смятат за една от най-ранните и
Коментари Харесай

Учени смятат, че глобалното затопляне застрашава кораловите рифове

Кораловите рифове от дълго време се считат за една от най-ранните и значими екологични жертви на световното стопляне.

В ново проучване, оповестено в списание PLOS Climate, е открито, че бъдещето на тези тропически екосистеми, за които се счита, че приютяват повече типове от всички останали, евентуално е по-лошо от предстоящото.

Изменението на климата води до по-чести морски горещини в международен мащаб. Коралите са се приспособили да живеят в избран температурен диапазон, тъй че когато температурата на океана е прекомерно висока за нескончаем интервал от време, коралите могат да избелеят - да изгубят цветните водорасли, които живеят в тъканта им и ги подхранват посредством фотосинтеза - и в последна сметка да загинат.

В тропиците всеобщото избелване и измиране на коралите се е трансформирало от рядко в ненапълно постоянно събитие със стоплянето на климата. По-честите горещини значат, че времето, което коралите имат за възобновяване, става все по-кратко.

В отчет от 2018 година Междуправителствена експертна група по изменение на климата предвижда, че световното стопляне с 1,5°C ще докара до изгубването на 70-90% от кораловите рифове в света.

Сега, благодарение на модели, които могат да изследват температурните разлики сред кораловите рифове на разстояние един километър един от различен, екип откри, че при стопляне от 1,5°C, което се чака светът да доближи при започване на 2030 година без фрапантни дейности за ограничение на излъчванията на парникови газове, 99% от международните рифове ще изпитват топлинни талази, които са прекомерно чести, с цел да могат да се възстановят.

Това би означавало злополука за хилядите типове, които зависят от кораловите рифове, както и за към един милиард души, чийто занаят и доставяне с храна се употребяват от биоразнообразието на кораловите рифове.

Топлинни убежища

Топлинният стрес, породен от топлинните талази, може да засегне коралите на голяма географска територия, като да вземем за пример целия северен Голям бариерен риф или архипелази като Малдивските острови. Морската топлинна вълна през 2015-2016 година провокира необятно публикувано избелване във всеки от Тихия, Атлантическия и Индийския океан.

Коралите са дребни полипоподобни организми, които образуват колонии от хиляди, отделящи скелет от калциев карбонат, който построява рифа. Коралите порастват постепенно, тъй че възобновяване им след избелване и измиране може да отнеме доста време и може да бъде възпрепятствано от замърсяването и несъразмерния лов на риба. Някои типове порастват по-бързо и са способни да се възстановят по-бързо.

Учените се надяват, че локалните условия в някои рифови сектори ще обезпечат подобаващи температури за коралите в бъдеще, даже когато близките региони се затоплят. Тези условия може да са вероятни с помощта на издигането на водата, при което по-хладна вода се извежда на повърхността, или на мощни океански течения. Управителите на рифове могат да дадат приоритет на тези дейности, които оферират на коралите по-голям късмет за оцеляване.

При световно стопляне с 1,5°C над прединдустриалните равнища ще останат единствено 0,2% от тези убежища. При стопляне с 2°C сигурните убежища от топлота за кораловите рифове към този момент няма да съществуват.

Предварителните резултати от друго изследване (което към момента не е завършило процеса на рецензиране) наподобява удостоверяват пагубните последствия от световното стопляне с 1,5°C за кораловите рифове. Това проучване е извършено без значение от учени от Съединени американски щати, като е употребен друг способ, само че същите климатични модели и пространствени резолюции.

Бъдещето на кораловите рифове

Глобално стопляне от 1,5°C е долната граница, която международните водачи се стремяха да поддържат при подписването на Парижкото съглашение през 2015 година Тази цел от ден на ден се отдалечава.

За кораловите рифове няма безвредна граница на световното стопляне. Като се има поради скоростта, с която се покачва междинната световна температура, морските горещи талази евентуално ще станат толкоз чести, че по-голямата част от кораловите рифове в света постоянно ще изпитват нетърпим топлинен стрес.

Повечето рифове към този момент са претърпели най-малко едно такова събитие през това десетилетие.

Не всички райони са подложени на стрес едновременно, защото топлинните талази не са световни, нито пък всички корали избеляват. Някои типове корали са по-способни да се оправят с рисковите температури от други заради формата им на напредък или типа на водораслите в тъканта им. Все отново плануваните в това проучване мащаб и периодичност на топлинните талази евентуално ще обиден даже устойчивите типове корали, което допуска, че светът ще загуби по-голямата част от биоразнообразието на рифовете си. Кораловите рифове на бъдещето евентуално ще наподобяват доста по-различно от цветните и разнородни екосистеми, които познаваме през днешния ден.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР