Кораловите рифове от Тайланд до Австралия са покрити с повече

...
Кораловите рифове от Тайланд до Австралия са покрити с повече
Коментари Харесай

Кораловите рифове се разболяват от пластмасовите отпадъци

Кораловите рифове от Тайланд до Австралия са покрити с повече от 11 милиарда частици от пластмасови боклуци, които доста усилват риска от заболяване на уязвимите екосистеми.

Една трета от рифовете са нечисти с пластмаса, като индонезийските са в най-лошо положение, съгласно проучване на учени от Корнелския университет в Съединени американски щати, оповестено в сп. " Сайънс ".

Този вид замърсяване подкрепя разпространението на микроби в кораловите рифове, които усилват риска от заболявания. Шансът да заболеят коралите без пластмаса в рифовете е единствено 4%, до момента в който към сегашното той е 89%.

Изследователите изследваха 124 хиляди корала от над 150 рифа сред 2011 и 2014 година в Австралия, Индонезия, Мианма и Тайланд.

" Над 275 милиона души в света живеят в радиус от 30 километра от коралови рифове, разчитайки на тях за храна, отбрана на крайбрежието, доходи от туризъм и културна стойност ", сподели ръководителят на изследването Джолиа Ламб.

" Не знаем точния механизъм, само че пластмасата е идеалният съд за колонизиране на микроорганизми, които провокират заболявания, в случай че влязат в контакт с коралите ", добави тя.

Според учените, пластмасовият отпадък има наклонност да се усилва, като до 2025 година в рифовете в Азиатско-тихоокеанския район ще има 15,7 милиарда частици. В тази зона се намират и девет от десетте най-големи замърсители в света.

Австралийските рифове, в това число Големият бариерен риф, остават относително незасегнати, като при тях има най-малка централизация на замърсяване.

Над 6,3 милиарда тона пластмаса са създадени в света до 2015 година Почти 80 % от тях попадат в сметища или околната среда.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР