Корабостроителницата в Гданск, откъдето започна дейността на опозиционния на комунистическата

Корабостроителницата в Гданск, откъдето започна дейността на опозиционния на комунистическата ...

Корабостроителницата в Гданск кандидатства за листата на ЮНЕСКО.Корабостроителницата в Гданск, откъдето започна дейността на опозиционния на комунистическата власт в Полша профсъюз "Солидарност", кандидатства за листата на ЮНЕСКО на Световното културно наследство.

През 1980 г. над 17 хиляди работници, предвождани от бъдещия полски президент Лех Валенса, вдигат стачка в с искането за по-високи заплати и по-добри условия на труд. Техният протест се определя от историците като началото на антикомунистическата вълна в Централна и Източна Европа, довела до падането на комунистическия режим 9 години по-късно.

"Корабостроителницата е място с изключителна стойност не само за Полша, но и за цяла Европа и трябва да бъде запазено за бъдещите поколения. Тя е безценно свидетелство за миналото", се казва в мотивите за номинацията. Инициаторите в лицето на полската държава и на местната власт заявяват, че възнамеряват да изградят на мястото "умен град" - приветливо място за живот, работа, почивка, наситено с култура и уважение към историческата ценност на комплекса като се запази автентичността, но се даде и нов живот на комплекса.

Първите корабостроителници са построени на това място в края на 19 в. като постепенно дейностите се разширяват със съпътстващи производства. След Втората световна война предприятието е най-големият производител на кораби в Полша и целия Източен блок, осигуряващ заетост на хиляди работници. А за хората в Източна Европе е "прозорец към света". Корабостроителницата в Гданск е рожденото място на "Солидарност" и символ на падането на Желязната завеса, се напомня в посланието на Министерството на културата на страната. Днес теренът е отреден за нови инвестиции, а частни собственици са разрушили няколко исторически постройки в опит да освободят място за ново строителство, разказва сайтът onet.pl.

Полските медии припомнят, че всяка година държавите могат да предложат по един обект за вписване в световната листа. Ако предложението бъде прието формално, започва проучване което може да отнеме 1.5 г. и ако се стигне до положителна препоръка, темата се разглежда от Комитета за световно наследство.

Корабостроителницата е включвана в петиции до ЮНЕСКО на два пъти в годините - през 1997 и 2005 г., но винаги като част от по-голям обект, обхващащ Стария град и други обекти на територията на Гданск, но не е успявала.

Източник: dnevnik.bg