Корабостроителницата в Гданск, откъдето започна дейността на опозиционния на комунистическата

...
Корабостроителницата в Гданск, откъдето започна дейността на опозиционния на комунистическата
Коментари Харесай

Корабостроителницата в Гданск кандидатства за листата на ЮНЕСКО

Корабостроителницата в Гданск, откъдето стартира активността на опозиционния на комунистическата власт в Полша синдикат " Солидарност ", кандидатства за листата на ЮНЕСКО на Световното културно завещание.

През 1980 година над 17 хиляди служащи, предвождани от бъдещия полски президент Лех Валенса, подвигат стачка в с настояването за по-високи заплати и по-добри условия на труд. Техният митинг се дефинира от историците като началото на антикомунистическата вълна в Централна и Източна Европа, довела до рухването на комунистическия режим 9 години по-късно.

" Корабостроителницата е място с изключителна стойност освен за Полша, само че и за цяла Европа и би трябвало да бъде непокътнато за бъдещите генерации. Тя е скъпо удостоверение за предишното ", се споделя в претекстовете за номинацията. Инициаторите в лицето на полската страна и на локалната власт декларират, че имат намерение да изградят на мястото " интелигентен град " - приветливо място за живот, работа, отмора, наситено с просвета и почитание към историческата полезност на комплекса като се резервира достоверността, само че се даде и нов живот на комплекса.

Първите корабостроителници са издигнати на това място в края на 19 в. като последователно дейностите се уголемяват със съпътстващи производства. След Втората международна война предприятието е най-големият производител на кораби в Полша и целия Източен блок, осигуряващ претовареност на хиляди служащи. А за хората в Източна Европе е " прозорец към света ". Корабостроителницата в Гданск е рожденото място на " Солидарност " и знак на рухването на Желязната завеса, се припомня в посланието на Министерството на културата на страната. Днес теренът е предназначен за нови вложения, а частни притежатели са разрушили няколко исторически постройки в опит да освободят място за ново строителство, споделя уеб сайтът onet.pl.

Полските медии напомнят, че всяка година страните могат да предложат по един обект за регистриране в международната листа. Ако предлагането бъде признато официално, стартира изследване което може да отнеме 1.5 година и в случай че се стигне до позитивна рекомендация, тематиката се преглежда от Комитета за международно завещание.

Корабостроителницата е включвана в петиции до ЮНЕСКО на два пъти в годините - през 1997 и 2005 година, само че постоянно като част от по-голям обект, обхващащ Стария град и други обекти на територията на Гданск, само че не е успявала.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР